KRIZA U KONCERNU

ZAHUKTAVA SE NAJVEĆA ISTRAGA U POVIJESTI RH Istražitelji zauzeli kompletan prvi kat Agrokorova tornja kako bi utvrdili je li Todorić lažirao bilance

 
 Hanza Media

Istražiteljski tim zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva i policije, koji već nekoliko mjeseci češlja poslovanje Agrokora i s njim povezanih društava, ima punu potporu izvanredne Uprave Agrokora na čelu s izvanrednim Vladinim povjerenikom Antom Ramljakom.

Od početka predistražnog postupka, odnosno postavljanja izvanredne Uprave, Ramljak i njegovi suradnici omogućuju istražiteljima da bez ikakvih otezanja dođu do poslovne dokumentacije i svih relevantnih podataka kako bi se utvrdile moguće nezakonitosti i druge nepravilnosti koje su Agrokor dovele do ruba bankrota.

Tajna prvog kata

Iznimno dobru suradnju ne dovodi u pitanje niti jedna strana.

A sada je, kako neslužbeno doznajemo iz Agrokora, izvanredna Uprava omogućila tužiteljstvu i cijelom istražiteljskom timu dodatnu “prostorno-tehničku” podršku.

Naime, cijeli prvi kat u Agrokorovu neboderu na Trgu Dražena Petrovića stavljen je na raspolaganje istražiteljima. Budući da je riječ o iznimno opsežnoj istrazi koja obuhvaća poslovanje oko 50 tvrtki i tone poslovne dokumentacije, izvanredna Uprava Agrokora na ovaj je način izišla u susret istražiteljima, osiguravši na jednome mjestu bazu u kojoj istražitelji imaju pristup svim relevantnim podacima i gdje ujedno mogu danonoćno raditi.

Kako doznajemo, prostor na prvom katu, koji se sastoji od niza manjih prostorija, opremljen je i odgovarajućim tehničkim, prvenstveno računalnim uređajima, koji istražiteljima olakšavaju pristup podacima te njihovu obradu i analizu.

Frizirani izvještaji

No, prema neslužbenim informacijama, tužiteljski i policijski timovi dobar dio operativnog posla ipak odrađuju u vlastitim prostorima, kako to čine i u svim ostalim predmetima.

Kako je Jutarnji list već izvještavao, jedno od glavnih, a možda i glavno težište istrage usmjereno je na provjere financijskih bilanci Agrokora i s njim povezanih društava jer su već prije javno iznošene optužbe da su financijski izvještaji frizirani, odnosno lažirani.

To je bio i glavni razlog što je tadašnji predsjednik Sabora, Božo Petrov, podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

U međuvremenu je izvanredna Uprava Agrokora zadužila međunarodnu revizorsku kuću PricewaterhouseCoopers (PwC) za reviziju Agrokorovih financijskih izvješća. Izvanredna Uprava Agrokora sve podatke i izvješća koja dobije od PwC-a stavlja na raspolaganje istražiteljima jednako kao i svu drugu relevantnu dokumentaciju.

Forenzika poslovanja

Istodobno forenziku poslovanja Agrokora provode i neovisni stručnjaci koje je angažiralo tužiteljstvo. Kada bi financijski eksperti tužiteljstva mogli izraditi cjelokupnu sliku poslovanja Agrokora i završiti svoj dio posla, nije bilo moguće doznati. No, iz Agrokora se moglo čuti kako očekuju da bi revizori PwC-a svoj dio posla mogli zaključiti do kraja kolovoza, odnosno početkom rujna.

Ako forenzičari PwC-a u svom izvješću dođu do zaključaka da su bilance lažirane ili da je bilo drugih nezakonitosti, to bi olakšalo posao i istražiteljima te njihovim vještacima.

No, o svemu tome zasad je prerano govoriti.

S obzirom na to da se često može čuti pitanje zašto ovaj predistražni postupak ne vodi USKOK, treba napomenuti da u prvom redu za to postoje formalni razlozi. Naime, istražuje se poslovanje privatnih tvrtki koje su vodile odgovorne, a ne službene osobe.

Osim toga, zasad nema indicija da su počinjena klasična koruptivna kaznena djela poput primanja i davanja mita. No, ako bi istražitelji došli do dokaza da je bilo podmićivanja ili, primjerice, da je postojalo zločinačko udruživanje s ciljem počinjenja određenih kaznenih djela, predmet bi prešao u nadležnost USKOK-a. Dok nije tako, prema zakonu je nadležno Županijsko državno odvjetništvo.

Drugi razlog zašto slučaj Agrokor ne vodi USKOK, koji se spominje samo neformalo, jest procjena da bi takav predmet mogao blokirati rad ovog posebnog ureda DORH-a.

Naime, USKOK ionako već radi na najvećim financijskim i korupcijskim aferama te je vrlo upitno bi li usto još imali kapaciteta ozbiljno raditi na istrazi u slučaju Agrokor, koja je u svakom pogledu višestruko zahtjevnija od svih dosadašnjih istraga u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:16