VELIKI IZVOZNI POSAO

ZARADA U RATU S ISLAMISTIMA Vlada iračkoj vojsci prodaje oružjei opremu vrijednu 700 milijuna kn

Ugovore će potpisati visoka delegacija iz vlade u Bagdadu koja stiže u Hrvatsku
 Duje Klarić/CROPIX

Potkraj ovog mjeseca u Zagreb dolazi visoka delegacija predstavnika ministarstva obrane i unutarnjih poslova Iraka kako bi s hrvatskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja potpisali ugovore vrijedne 115 milijuna američkih dolara, saznaje Jutarnji list.

Iz više izvora potvrđeno nam je da je riječ o ugovorima koje su hrvatske tvrtke dobile u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Naši sugovornici tvrde kako će dva ugovora potpisati tvrtka Varteks, i to u vrijednosti od oko 17 milijuna dolara, za opremanje iračke policije jaknama i odijelima.

Tvrtka INKOP iz Poznanovca prodat će iračkoj vojsci i policiji 155 tisuća crnih i 60 tisuća pari pustinjskih čizama vrijednih oko 16 milijuna dolara. Tvrtka Šestan-Busch potpisat će ugovor vrijedan oko 25 milijuna dolara za opremanje iračkih snaga sigurnosti kacigama. Uz ugovore o prodaji vojne i policijske opreme, bit će potpisani i ugovori o prodaji naoružanja.

Svoje snajperske puške prodat će im tvrtka SCAM iz Rijeke, a puške i pištolje tvrtka HS Produkt.

Zasad nije poznato o kojim je količinama riječ. Ovo je najveća vrijednost ugovora koje su hrvatske tvrtke dobile za izvoz vojne opreme i naoružanja te svakako velik uspjeh domaće vojne industrije.

No, kako doznajemo, to bi mogao biti samo početak dobrog posla u Iraku. Naime, do kraja godine očekuje se i potpisivanje ugovora o prodaji pasa i optičke opreme iračkim snagama sigurnosti, čije su potrebe goleme.

Ti ugovori samo su nastavak dosad upješnih pojediničnih poslova koje su domaće tvrtke vojne opreme ostvarile u Iraku. Tvrtka Šestan-Busch već je nekoliko puta isporučila više od 10 tisuća kaciga.

Upravo je Šestan-Busch jedan od najvećih hrvatskih vojnih izvoznika u Irak. Karlovački HS Produkt prije nekoliko godina je potpisao ugovor s iračkim ministarstvom unutarnjih poslova o prodaji 10 tisuća pištolja HS 2000 za potrebe tamošnje policije.

Na testiranje iračkoj vojsci poslano je i nekoliko desetaka jurišnih pušaka VHS, kalibra 5,56 mm, koje također proizvodi ta tvrtka.

Nije službeno potvrđeno, no Iračani su navodno jako zadovoljni hrvatskom jurišnom puškom i jedni su od njezinih prvih inozemnih kupaca. Prema neslužbenim informacijama, sredinom ove godine u dvije pošiljke za Irak je prevezeno 30 tona pištolja HS i jurišnih pušaka VHS. Oružje je bilo namjenjeno iračkom ministarstvu unutarnjih poslova kao i za potrebe Regionalne vlade Kurdistana.

Hrvatsko ministarstvo obrane već duži niz godina ima odličnu suradnju s iračkim ministarstvom prije nekoliko godina u Zagrebu su na obuci bili pripadnici iračke vojske - službeni vodiči pasa.

Irački dužnosnici bili su izuzetno zadovoljni kvalitetom hrvatskih vojnih pasa te obukom koju su njihovi vojnici obavili u Zagrebu.

Stoga je u sklopu suradnje MORH 2009. godine donirao iračkoj vojsci šest pasa za detekciju eksploziva koji su hrvatskim vojnim transportnim avionom prevezeni u Bagdad.

KOMENTAR Ako može Švedska, možemo i mi

Trgovina oružjem na globalnoj razini mjeri se stotinama milijardi dolara, kako službena tako i ilegalna, a s ovom se potonjom država ne smije i ne treba baviti.

Odnedavno postoji i rezolucija UN-a koja regulira službeno tržište. A na njemu treba pronaći svoje mjesto, koliko god to izazivalo negativne reakcije kod antimilitantnih pokreta.

Kada bi, dakle, i bilo takvih reakcija, ugovor koji će Hrvatska potpisati s Irakom o isporuci opreme i oružja ni na koji ih način ne bi trebao iritirati.

Naime, službeni Zagreb je na natječaju koji je raspisala iračka vlada prošao, a nije u tome nevažna ni činjenica što smo članica NATO-a pa se na naše proizvode unaprijed gleda kao na kvalitetu u skladu s najboljim standardima.

Posebno je, pak, važno što se u ugovoru vrijednom oko 120 milijuna dolara značajan dio odnosi na tvrtke koje se primarno bave civilnom proizvodnjom. A kad je, pak, riječ o vojnoj industriji, ona je u mnogim zemljama svijeta jedan od pokretača privrede jer je sve sofisticiranija.

Njezin razvoj može Lijepoj našoj samo pomoći da se konačno počne izvlačiti iz krize. Kad, pak, znamo da se na istu temu raspravlja i s Kuvajtom te da se već radi s Omanom, možemo samo biti više nego zadovoljni i nadati se novim unosnim poslovima. Ako može Švedska, zašto ne bismo i mi. (Željko Trkanjec)

Viktor Lenac dobio posao za Američku ratnu mornaricu

Brodogradilište Viktor Lenac dobilo je 21,3 milijuna vrijedan posao remonta američkog zapovjednog broda 6. flote USS Mount Whitney (LCC 20). Lenac je povjerenje Američke ratne mornarice uspio ponovo zadobiti u konkurenciji šest mediteranskih brodogradilišta, a ugovor koji su sklopili uključuje opširni remont i preinaku elektro-energetskog kompleksa broda.

USS Mount Whitney je, valja spomenuti, na remontu u tom brodogradilištu bio 2011. godine, čime je Lenac inkasirao 9 milijuna eura.

Kako su nam potvrdili u Viktor Lencu, projekt koji se očekuje u brodogradilištu u siječnju 2015. godine za razdoblje od najmanje šest mjeseci uključuje kompletan remont i dokovanje broda, uređenje dijela nastambi i kuhinja na brodu, radove na izmjeni čelične strukture oplate i palubnih kućica.

Kao posebno interesantan dio posla u Lencu ističu preinaku postojećeg sustava elektro-energetskog napajanja broda i instalacija novih generatora i elektro-energetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme te preuređenje sistema preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda, sistema dojave požara i slično.

Visoka složenost ovog projekta iziskivat će da veliki dio brodogradilišnih resursa bude zauzet većim dijelom 2015. godine

Lobiranje Vladinih ministara

Vojna i policijska suradnja dviju država posljednjih se godinu dana dodatno intenzivirala te su Bagdad posjetili i ministri unutarnjih poslova i obrane Ranko Ostojić i Ante Kotromanović. Jedan od važnih ciljeva posjeta bio je omogućiti dodatne poslove hrvatskoj vojnoj industriji na tom tržištu.

U budućnosti bi se narudžbe iz Iraka mogle proširiti i na gradnju brodova za potrebe policije, što bi bio značajan posao za domaću brodograđevnu industriju. Iračanima je potrebna i modernizacija tenkova T-72 k, a tu bi moglo biti posla i za tvrtku “Đuro Đaković”.

O tome su već obavljeni preliminarni razgovori, a iračka delegacija ,predvođena ministrom industrijeAhmedom Naserom Delijem Al-Karbolijem, obišla je pogone “Đure Đakovića” u Slavonskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:07