USKORO NOVI ZAKON

ZAŠTITARI ŽIVOTINJA U NEVJERICI U Hrvatskoj će ponovno biti dopušten uzgoj činčila za krzno?

Ministarstvo poljoprivrede priprema izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja kojima bi se u Hrvatskoj ipak dopustio uzgoj činčila za krzno, što je razljutilo udrugu Prijatelji životinja u kojoj tvrde da se time pogoduje malenoj skupini uzgajivača, a da je većina država u Europi zabranila takav uzgoj.

Hrvatska je prije osam godina donijela zakon s odredbom koja zabranjuje uzgoj životinja za proizvodnju krzna, ali s rokom prilagodbe od 10 godina. Ta bi odredba, dakle, trebala na snagu stupiti početkom 2017., no od Ministarstva su uzgajivači činčila zatražili da promijeni te članke i da se dopusti proizvodnja krzna.

‘Uskraćeno pravo’

- Oni smatraju da im je uskraćeno pravo da ravnopravno sudjeluju na zajedničkom tržištu EU, jer nema zabrane uzgoja i držanja životinja za krzno i proizvodnje krzna na području Unije, a ni u velikoj većini zemalja članica. Zato su podnijeli zahtjev za ukidanje navedene zabrane koja bi stupila na snagu od 1. siječnja 2017. - pojašnjavaju u Ministarstvu.

No, Prijatelji životinja tvrde da, osim Hrvatske, zabranu uzgoja životinja radi krzna imaju i Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija, Švicarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, belgijska regija Valonija i brazilska država Săo Paulo. Osim njih, kažu, postoje i djelomične zabrane u Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Novom Zelandu.

- Tu odredbu zakona podržali su tadašnja Vlada, sve vodeće parlamentarne stranke i saborski zastupnici, a istraživanja javnoga mnijenja pokazala su da je podržava i više od 70 posto građana. Namjera ministra Tihomira Jakovine da se iz odredbe izuzme uzgoj činčila izrugivanje je zakonodavnom sustavu, proceduri donošenja zakona i volji građana - upozoravaju u udruzi.

Samo 50-ak uzgajivača

Vjeruju da je riječ o pogodovanju nekolicini uzgajivača koji su se registrirali kao udruga, s ciljem rušenja zakonske odredbe. Kažu i to da je u vrijeme kada je zabranjen uzgoj životinja radi krzna u Hrvatskoj bilo više od 2000 uzgajivača, a sada ih je 50-ak.

U Ministarstvu poljoprivrede dostavili su podatke koji djelomično potvrđuju te navode. Prije 10 godina proizvodnjom krzna od činčila bavilo se čak 300 farmi. Nakon odredbe o zabrani, prošle godine registrirano je samo 65 farmi s godišnjom proizvodnjom od 22.000 činčila za krzno.

- Neprihvatljivo je da tako mali broj ljudi, radi vlastita profita, određuje ozakonjenje odvratnog uzgoja i ubijanja činčila - poručuju Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:06