BURNO U SABORU

ZASTUPNIK ŽIVOG ZIDA PLENKOVIĆA TAKNUO U ŽIVAC, REKAO MU DA JE BRISELSKI PROJEKT Premijer: 'Vi meni sporite legitimitet? E, nećete!'

 Goran Mehkek/POOL/FAH / CROPIX

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac žestoko se u srijedu obrušio na premijera Andreja Plenkovića koji je u Saboru podnosio izvješće o sastancima Europskog vijeća tijekom prošle godine, nazvavši ga "briselskim projektom", a njegovu politiku "katastrofom svih katastrofa".

"Sve do danas sam gajio nekakvu slabašnu nadu da ste vi ipak hrvatski premijer, međutim nakon vaših današnjih riječi ja sam čvrsto uvjeren da ste vi samo jedan briselski projekt i ništa drugo. Ovakvo zaklinjanje u sve ono što je na ovomu kontinentu, pa i u svijetu, loše doista se rijetko čuje. Klanjanje EU, vjera kao da se radi o nekoj religiji. Ne sjećam se da je ijedan hrvatski premijer ikada tako govorio u ovom Saboru. Ne samo da se niste sramili upotrijebiti riječ mainstream kao nešto pozitivno nego ste štoviše izrazili svoje potpuno slaganje satime da kao što ste sami rekli jedan maleni kružok, jedna skupina ljudi od 30, 40 osoba odlučuje o svemu što se dešava na ovome kontinentu s nesagledivim posljedicama za stotine milijuna ljudi", nabrajao je Bunjac.

Premijera je pitao i koji mu je bio smisao odlaziti u Ukrajinu, zaoštravati odnose s Rusijom, nanositi štetu Hrvatskoj, a za hrvatsku vanjsku politiku za koju se Plenković zalaže rekao je kako je "katastrofa svih katastrofa".

"Vi meni sporite legitimitet hrvatskih birača i usuđujete se proglasiti me nečijim projektom. E, nećete. Jedna od ključnih zadaća, moja osobna kao političara, ali i kao predsjednika Vlade i predsjednika stranke, bit će politička argumentirana bitka i rasprava protiv vas i vaše politike i vaše demagogije i vašeg neznanja i vašeg dovođenja u zabludu brojnih hrvatskih birača", poručio je Plenković.

U obranu premijera stao je i HDZ-ov Branko Bačić. "Nazvati legitimno izabranog predsjednika hrvatske Vlade briselskim projektom izvan svakog razuma je, prvenstveno jer je on izabran na višestranačkim demokratskim izborima u Hrvatskoj. Vi na taj način podcjenjujete pamet i volju dva milijuna birača", poručio mu je Bačić.

Da se vlada ne može prozivati zbog toga što je Hrvatska dužna voljom građana provoditi europsku politiku, Bunjca je upozorio i Joško Klisović (SDP). "Možemo Vladu kritizirati je li na najbolji način iskoristila članstvo za dobrobit hrvatskog naroda i hrvatskih građana, možemo je kritizirati za takve stvari ili da li je učinkovito i kvalitetno zastupala naše interese u oblikovanju zajedničkih europskih politika. Ja sam spreman sudjelovati u takvoj diskusiji. Ali ne možemo prozivati Vladu zato što je Hrvatska u EU i dužna je voljom građana provoditi europsku politiku", poručio je Klisović.

Bunjac je potom ustvrdio kako između SDP-a i HDZ-a nema razlike. "Zastupniče Klisović, ako premijer Plenković ima konkurenta u ovoj sabornici u svom podilaženju Bruxellesu to ste svakako vi", poručio je SDP-ovcu.

Plenković je Živi zid optuživao za populizam, demagogiju i dovođenje u zabludu birača . "Drugi put ćete dobiti manje mandata i manje glasova na izborima, ja vam to jamčim", poručio je.

SDP-ovac Joško Klisović ustvrdio je kako mu to zvuči kao prijetnja.

U raspravu se uključio i HDZ-ov potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je Klisoviću zbog izjava na račun HDZ-a poručio: "Isukali ste mač, a onda kad vam se odgovori na sličan način, onda ste uvrijeđeni. Pa budimo muško!".

"Kako možemo dokazati muškost, možda da i to kažete, da probamo i to utvrditi", upitao ga je Klisović.

Ivan Pernar (Abeceda demokracije) izrazio je uvjerenje kako vizija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nije bila da Hrvatska bude u istoj zajednici sa Srbijom, da imamo istu valutu... "EU je neka vrsta državne zajednice, a Srbija će postati njezin dio", naglašavao je Pernar uvjeren da se, kako je rekao, Hrvatskom sada upravlja umjesto iz Beograda, iz Bruxellesa.

"To što ste rekli to pas s maslom ne bi pojeo", odgovorio mu je Miroslav Tuđman (HDZ).

Pernar je svoje prozivke usmjerio i na odnos prema Srbiji na što mu je odgovorio HDZ-ov Jandroković.

"HDZ skupa s tim Vučićem u istom klubu zastupnika sjedi, a tu nam taj isti HDZ prosipa bajke o borbi za nacionalne interese", poručivao je Pernar.

"Vi ste išli u Srbiju i grlili se tamo s velikosrbima i četnicima, ja ne vidim kakav je vaš doprinos slabljenju te velikosrpske ideje", uzvratio mu je HDZ-ov Jandroković koji mu je zamjerio i što, kako je rekao, dok je jučer svirala svirala himna nije ustao.

Inače, Pernar je zbog svojih replika, koje po ocjeni predsjedavajućeg Sabora Željka Reinera nisu bile u skladu s temom udaljen iz sabornice.

SDP-ovca Gordana Marasa u raspravi je zanimalo koliko su točni medijski napisi prema kojima premijer zajedno s guvernerom Borisom Vujčićem zagovara što skoriji ulazak u eurozonu, za što Maras smatra da Hrvatska još nije spremna. Na to mu je Plenković uzvratio kako je riječ o preuzetoj obvezi prilikom potpisivanja ugovora o pristupanju EU.

MOST-ovac Miro Bulj zanimao se za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije unatoč zakonu o univerzalnoj jurisdikciji. "Po prvi put u povijesti će se dogoditi da će agresor dobiti u europskoj stečevini pravo da sudi hrvatskom branitelju", upozoravao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05