SLAGANJE VEĆINE

ZAVRŠILA NAJNOVIJA RUNDA PREGOVORA HDZ-a i MOSTA Petrov i Plenković bez iznošenja konkretnih detalja, šef HDZ-a: 'Mjesto šefa Sabora jako je važno'

 Ronald Goršić / CROPIX

>>> NOVO 19:12 - U središtu Mosta u Draškovićevoj ulici oko 19 sati završio je sastanak Mosta i HDZ-a u sklopu pregovora o novoj Vladi. Prvi se novinarima obratio čelnik Mosta Božo Petrov:

- Bio je ovo uistinu plodonosan sastanak, a razgovarali smo i o ustrojstvu Vlade te o nekim prijedlozima koji su išli s obje strane. Još nije gotovo, ali vjerujem da bismo sve pregovore trebali završiti u ovih tjedan dana - kazao je Petrov i predao riječ šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.

- Zahvaljujem Mostu što su nas primili kod sebe na ovom sastanku i mogu reći da sam zadovoljan. Razgovarali smo i o ustroju Vlade i mogu reći da se postupno približavamo kraju pregovora. Imamo dovoljno vremena ovaj tjedan da sve dogovorimo i uvjeren sam da ćemo najkasnije u ponedjeljak biti u poziciji dobiti mandat od predsjednice za sastav Vlade. No, radimo po načelu da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. - rekao je Plenković.

Na pitanje tko će biti članovi Vlade, Petrov je odgovorio:

- O tome ćemo govoriti kad sve pregovore završimo. Ne bih govorio o raspodjeli odgovornosti, a pogotovo ne o imenima. Mi ne razgovaramo preko medija i ne puštamo informacije o sastancima u medije - jasan je bio Petrov.

Hoće li se povećati broj ministarstava? - bilo je pitanje novinara, a Plenković je odvratio:

- Bit će otprilike isti broj kao i prije, ali o tome ćete sve saznati nakon pregovora.

Božo Petrov komentirao je i HDZ-ovu ideju o četiri potpredsjednika Vlade:

- Zašto ne? To je nešto što nije toliko revolucionarno i na to načelno možemo pristati. Izaći ćemo u javnost kad se apsolutno sve dogovorimo.

Na pitanje koliko je važno mjesto predsjednika Sabora, Plenković je vrlo kratko odgovorio:

- Važno je. Jako je važno.

--------------------------------

19:00 Pregovori su za danas završeni.

--------------------------------

Pregovarački tim HDZ-a je uoči najavljenog nastavka pregovora s Mostom, koji je u 15 sati trebao započeti u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, nenadano otišao u središnjicu Mosta nezavisnih lista u Draškovićevoj ulici, gdje je, kako se čini, dogovoren nastavak pregovora.

- Oni su nas zvali da vidimo njihove prostorije, a ja tamo još nisam bio pa se veselim - rekao je kratko šef HDZ-a Andrej Plenković novinarima te pojasnio da je to bilo unaprijed dogovoreno.

U Plenkovićevoj je pratnji bio tehnički ministar financija i član HDZ-ova pregovaračkog tima Zdravko Marić.

Plenković je jutros kazao kako danas nastavljaju pregovore s Mostom, no kako danas nije 'dan D' u pregovorima, kazavši kako su rokovi jasni tj. kako će se o svemu dogovoriti do 14. listopada kada je sjednica novog saziva Hrvatskog sabora.

Naglasio je i da u pregovorima sve ide najnormalnije. 'Nemojmo stvarati neku umjetnu tenziju', kazao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a upitan o pregovorima s partnerima iz Mosta.

Pred HDZ-om i Mostom slijedi najteži dio pregovora, onaj o kadroviranju. HDZ bi i bez Mosta mogao do 76 ruku, ali bila bi to nestabilna većina. Jedna od kombinacija je i HDZ s HNS-om i manjincima, no šef HNS-a Ivan Vrdoljak naglašava da to ne bi išlo.

Danas bi trebalo biti riječi i o parlamentu, a prije svega odlučivat će se o tome tko će biti na čelu Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:50