KOALICIJA NA POMOLU

ZAVRŠIO SASTANAK VRHA HDZ-a Plenković potvrdio da HNS-u nude ulazak u Vladu i ministarske pozicije: 'Imam 100-postotnu podršku'

 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 19:00 Premijer Andrej Plenković izvijestio je novinare nakon završene sjednice stranačkog Predsjedništva da su imali tri zaključka: rezultate lokalnih izbora ocijenili su dobrima i zadovoljni su njima, spremni su za preslagivanje Vlade i, ako preslagivanje ne uspije, spremni su za nove parlamentarne izbore.

Na pitanje je li za preslagivanje u obzir dolazi HNS, odgovorio je potvrdno i dodao da je za ulazak u koaliciju s narodnjacima dobio podršku '100 posto' ljudi na sjednici Predsjedništva.

Na upit novinara jesu li bilo razgovora o kandidatima za ministre, Plenković je tek rekao da bi svako sudjelovanje u vlasti podrazumijevalo i sudjelovanje partnera na ministarskoj razini, ali nije htio iznositi konkretne detalje ponude HNS-u.

Istaknuo je da se još nije čuo s čelnicima HNS-a čija je sjednica Predsjedništva u tijeku.

- Oni će donijeti svoju odluku, a mi ćemo ju poštivati, rekao je.

Novinari su ga pitali ima li plan B u slučaju da ne bude ništa od dogovora s HNS-om i do petka ne bude izglasanih novih ministara, a on je znakovito odgovorio 'Sve ćete vidjeti vrlo brzo'.

Na upit hoće li raspisati izbore ako do petka ne bude kandidata za ministre, Plenković je rekao kako izbore raspisuje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

-----

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković uoči početka sjednice stranačkog Predsjedništva izjavio je u utorak novinarima kako će na dnevnom redu biti analiza lokalnih izbora, pripreme za nastavak rada Sabora i odluke 'o kojima svi već dugo pričaju', u sklopu čega će se razmatrati i moguća suradnja s HNS-om.

Upitan ima li četiri nova ministra Plenković je odgovorio: 'ima ih koliko hoćete'. Potvrdio je da u vezi raspleta priče oko parlamentarne većine postoji više opcija i pozvao da se pričeka sutrašnji dan.

Na pitanje je li mu stranačko Predsjedništvo odobrilo pregovore s HNS-om, Plenković je rekao kako su to davno zaključili, te da je još 27. travnja dobio ovlasti, ali ionako ima ovlasti razgovarati s parlamentarnim strankama.

Kalmeta je za koaliciju s HNS-om

Uoči početka sjednice HDZ-ova predsjedništva njegov član Božidar Kalmeta izjavio je kako je on za koaliciju s HNS-om jer u ovom trenutku Hrvatskoj trebaju sigurnost, stabilnost te gospodarski rast i to što se u HDZ-u s HNS-om ideološki i svjetonazorski možda razlikuju, to u ovom trenutku apsolutno nije bitno niti treba biti bitno.

Upitan hoće li stranačka baza prihvatiti takvu koaliciju, Kalmeta je rekao kako je on čovjek baze i da je baza s kojom on komunicira apsolutno za.

- Mi smo pobjednička baza dolje odakle ja dolazim - dodao je.

Na pitanje treba li HNS dobiti ministarska mjesta, Kalmeta je odgovorio kako nije na njemu da o tome govori, no da imaju kvalitetnih ljudi, pogotovo u gospodarstvu, stručnih ljudi, koji bi, po njemu, sigurno mogli naći mjesto u Vladi.

Član HDZ-ova Predsjedništva Darko Milinović rekao je novinarima kako HDZ ne može pristati na bezuvjetnu suradnju s bilo kim. Podsjetio je da je prije šest do osam mjeseci bio protiv suradnje s Mostom i da je predlagao suradnju s drugim političkim opcijama.

- Sad je to došlo na vidjelo, vidjet ćemo - izjavio je Milinović i dodao kako on nije sudjelovao u pregovorima i nije pobornik bezuvjetne suradnje.

- Čut ćemo što će predsjednik stranke predložiti Predsjedništvu i ako procijenim da je to dobro za Hrvatsku, bit ću za - zaključio je Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:55