FANTOMSKI ŽIVOTOPISI

ZNANSTVENICI IZMIŠLJALI BIOGRAFIJE 'Žao mi je, nisam trebala lagati da pišem knjige'

Dr. Dunja Brozović povukla je kandidaturu za HAZU kada joj je Jutarnji ukazao da je krivotvorila životopis
 Vjesnik / CROPIX;

Dr. Dunja Brozović Rončević, izvanredna profesorica Sveučilišta u Zadru i bivša ravanteljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, povukla je svoju suglasnost za reizbor za člana suradnika HAZU. Konroverze oko izbora dr. Brozović Rončević za člana suradnika HAZU predmet su rasprava u akademskoj zajednici već nekoliko godina. Dunja Brozović Rončević primljena je 2004. godine kao član suradnik u Razredu za filološke znanosti tijekom mandata Milana Moguša, a o njezinu izboru objavljen je i izvještaj u Ljetopisu HAZU za 2004. godinu. “ Znanstveni opus dr.sc. Dunje Brozović Rončević znatan je, zapažen i citiran u domaćoj i stranoj onomastičkoj literaturi” On sadržava pet knjiga, od kojih ističemo: Hrvatska hidronimija, Zagreb 2004. (u tisku), Hrvatska retrospektivna onomastička bibliografija (1970.-2000.) (završna redakcija) te nekoliko knjiga u suatorstvu....”, navodi se među ostalim u izvještaju.

No, tada hvaljene “Hrvatska hidronimija” i “Hrvatska retrospektivna onomastička bibliografija” u međuvremenu su postale fantomske, jer do danas nisu objavljene. Ministarstvo znanosti za tiskanje knjige “Hrvatska hidronimija” još 2003. godine Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje doznačilo je 56.420 kuna. No, u studenome 2011. godine dr. Brozović Rončević, tadašnja ravnateljica Instituta za jezik i jezikoslovlje, vratila je cjelokupnji iznos Ministastvu. BIlo je to tjedan dana uoči izbora za ravnatelja toga instituta, na koji se Dunja Brozović Rončević javila kao jedini kandidat. No, nije prošla uz obrazloženje Upravnog vijeća da je krivotvorila biografiju te tako nije osvojila treći mandat. U međuvremenu, dr. Brozović Rončević zaposlila se na Sveučilištu u Zadru gdje je izvanredna profesorica na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju.

Kada je nedavno HAZU najavio izbornu skupštinu 15. svibnja, među četvero kandidata za reizbor za člana suradnika navedena je i dr. Dunja Brozović Rončević. Tada smo kontaktirali smo akademika Augusta Kovačeca oko stava Razreda za filološke znanosti, čiji je tajnik, o fantomskim knjigama dr. Brozović Rončević.

- Nijedna od dviju knjiga koje vi u svojem e-mailu navodite kandidatkinja za reizbor u člana suradnika HAZU dr. D. Brozović Rončević nije navela u popisu radova koji je ove godine priložila svojoj molbi - napisao je Kovačec. - Slijedom vaše poruke ustanovio sam da su oba naslova najavljena u postupku za izbor 2004., ali da do danas nisu (integralno) objavljena. Kako Razred nema ovlasti (službeno) članovima izricati opomene ili sankcije, o svemu sam izvijestio Upravu. Zahvaljujem vam na upozorenju - poručio nam je prije nekoliko dana putem e-maila akademik Kovačec.

No, u međuvremenu došlo je do novog obrata. - Svjesna sam svojih pogreški do kojih je došlo spletom objektivnih okolnosti. Iako sam dobila potporu većine članova Razreda za filološke znanosti odlučila sam povući svoju suglasnost da me se ponovno bira za člana suradnika - rekla nam je u telefonskom razgovoru dr. Dunja Brozović Rončević koja tvrdi da u svojoj bibliografiji nikad nije navodila knjige “Hrvatska hidronimija “ i “Hrvatska retrospektivna onomastička bibliografija” niti ih je koristila kod akademskog napredovanja.

- Izvještaj o meni napisao je tada akademik Šimunović, no treba imati na umu da se za člana suradnika HAZU ne uzimaju se u obzir samo knjige i radovi nego i angažiranost na projektima i djelatnostima Razreda za filološke znanosti i cjelokupne Akademije - rekla je dr. Brozović Rončević, a zatim se osvrnula na neobjavljene knjige.

- Kada sam postala ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zatekla sam tamo lošu situaciju jer od 1998. godine nije bila objavljena nijedna knjiga tamošnjih zaposlenika. Brinula sam knjigama drugih ljudi, a zanemarila Hrvatsku hidronimiju koja je trebala biti objavljena. Zatim sam proživjela niz osobnih tragedija zbog kojih nisam mogla dovršiti knjigu - pojasnila je dr. Brozović Rončević koja se idućih mjeseci namjerava posvetiti dovršetku davno obećanih knjiga.

Profesori čije knjige nitko ne može pronaći

Dr. Brozović Rončević nije jedina koja je na osnovi fantomskih knjiga napredovala u akademskoj karijeri. Jutarnji list raspolaže dokumentacijom za dva slučaja na Filozofskom fakultetu (FF) u Zagrebu tijekom kojih se u izvještajima za izbor navode knjige koje nisu nikad objavljene. Prvi je slučaj Borislava Mikulića, redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju FF-a.

Tijekom Mikulićeva izbora za izvanrednog profesora u izvještaju na sjednici vijeća Filozofskog fakulteta održanoj 10. veljače 2003. godine priložen je prikaz za rukopise dviju Mikulićevih knjiga “Das Rhetorische am Logos der Philosophie und Wissenschaft” i “Die Logik der Metapher. Das Rationale am Kategorienfehler”. Za prvu od njih navedeno je da se nalazi na recenzijama u njemačkoj izdavačkoj kući Frommann-Holzboog. Međutim, na mrežnim stanicama njemačkog izdavača Frommann-Holzboog ne može se naći nijedna knjiga prof. Mikulića, pa tako ni ove navedene. Također, spomenute knjige nismo mogli naći ni u jednoj svjetskoj knjižnici ni bazi podataka. No knjige “Das Rhetorische am Logos der Philosophie und Wissenschaft” i “Die Logik der Metapher. Das Rationale am Kategorienfehler” ne spominju se ni u Mikulićevu izvještaju za izbor za redovitog profesora 2007. godine. Na pitanje što se dogodilo sa spomenutim knjigama, prof. Mikulić nije želio odgovoriti, nego nas je uputio na zapisnike sa sjednica vijeća Filozofskog fakulteta.

Drugi slučaj knjige na tom fakultetu jest “Filozof kulture Ernesto Grassi” prof. Gordane Škorić.

U izvještaju za napredovanje u zvanje izvenrednog profesora za tu knjigu navodi se da je u tisku, ali knjiga još nije izašla.

- U fazi pripreme knjige za tisak sam pala i dandanas hodam s dvije štake. Bila sam na višemjesečnom bolovanju i pet puta u toplicama (od kojih sam tri puta sama snosila troškove): dapače, u bolnici sam zaražena bakterijom MRSA-om i oporavak je spor.

Uz to mi je kost natkoljenice vezana žicom i strogo mi je zabranjeno dugotrajno sjedenje, što je onemogućilo pripremu knjige za tisak. U međuvremenu sam operirana i ugrađen mi je umjetni kuk, što je posebno otezalo situaciju. U boljim razdobljima tekst sam stalno nadopunjavala - rekla nam je prof. Gordana Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 07:55