SKUPI SUKOB

ZNATE LI DA SPLITSKA RIVA NIKAD NIJE ZAVRŠENA? Cijeli posao je zapeo na jednom bespravnom objektu od devet četvornih metara!?

 
Na istočnom dijelu rive u blizini Turističke palače nalazi se samo jedan kiosk i dio rive koji nije asfaltiran.
 Josko Ponos / CROPIX

Priča oko jednog kioska na splitskoj rivi zorno oslikava sliku današnjeg Splita ili, što bi dečki iz TBF-a rekli, splitskog stanja uma, koji je često u raskoraku između velikih turističkih ambicija i starih navika ponašanja i poslovanja. Naime, zbog kioska od samo devet četvornih metara - koji se, istina, nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Splitu, a koji je posljednjih 21 mjesec tamo bespravno - ne može se do kraja popločati uređenje splitske rive po kojoj svakodnevno šeću deseci tisuća turista.

Posljednjih godina i splitska riva mamac je za sve brojnije turiste i ona danas zaista izgleda atraktivno, počevši od ACI-jeve marine preko Banovine i Zapadne obale koja je temeljito rekonstruirana 2013. u Kerumovu mandatu, do Matejuške i centralnog dijela rive, moderno uređenog 2006. prema kontroverznom projektu Studija 3LHD, sve do njezina istočnog dijela dovršenog u svibnju ove godine rekonstrukcijom Turističke palače. No, uz samu Turističku palaču, na frekventnom prijelazu iz Trajektne luke na rivu, uz zavoj ispod pazara, nije popločano još oko 450 četvornih metara splitske rive.

Koncesionar u problemu

Taj najistočniji dio rive do prije dva tjedna bio je ograđeno gradilište u kojem je bio građevinski materijal - kamene ploče vrijedne oko 70 tisuća eura i bager, što je već duboko u turističkoj sezoni znatno narušavalo vizuru prekrasne splitske rive. To ograđeno gradilište bilo je neposredno uz sporni kiosk, bez čijeg izmještanja popločavanje splitske rive nije moguće završiti.

A baš na tom najistočnijem dijelu rive svakoga dana stotinjak turističkih autobusa iskrca oko 2500 turista. Još više je onih koji doputuju željeznicom ili trajektima. Na zamolbu novog splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koncesionar - točnije plodouživatelj - Turističke palače Stipe Mađor početkom kolovoza maknuo je građevinski materijal i bager te uklonio željeznu ogradu, a kao privremeno rješenje nepopločani dio rive, u skladu s dogovorom s Gradom, do kraja sezone privremeno je nasuo šljunkom koji sada vjetar raznosi na sve strane, pa situacija nije puno bolja.

Koncesionar Mađor zapravo je u velikom problemu jer prema ugovoru s Gradom nije završio rekonstrukciju Turističke palače sve dok u potpunosti ne uredi i okolno zemljište. A Mađor je u rekonstrukciju Turističke palače, koja ima 1100 četvornih metara zatvorenog prostora sa 21 lokalom i 5200 četvornih metara uređenog okoliša popločanog u brački kamen, do sada investirao 18,3 milijuna kuna, te Gradu Splitu već godinu dana plaća mjesečni najam od oko 225 tisuća kuna.

Split, 040517.
Svecano otvaranje Turisticke palace na Obali Lazareta.
Palaca izgradjena 1968. godine je temeljito obnovljena i modernizirana.
Na fotografiji: investitor Stipe Madjor.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX
Investitor Stipe Mađor

Mađorova tvrtka Valleus je, naime, na javnom natječaju od Grada Splita 2015. dobila na plodouživanje Turističku palaču na 25 godina, s time da ju je morala u potpunosti rekonstruirati, a okolno zemljište urediti. Osim što je tvrtka Valleus u rekonstrukciju i uređenje investirala oko 2,5 milijuna eura, Gradu će u 25 godina platiti još oko 8,8 milijuna eura za najam. Poslovni model je takav da tvrtka Valleus investiciju od više od 11 milijuna eura treba vratiti kroz podnajmove 21 poslovnog prostora ugostiteljskim tvrtkama i turističkim agencijama, s time da je prve tri godine u obavezi starim najmoprimcima iznajmiti prostor po povlaštenim cijenama koje su Gradu plaćali prije rekonstrukcije.

Turistička palača sagrađena je 1968. prema projektu arhitekta Čede Rendića na mjestu nekadašnjega splitskog lazareta koji je uklonjen nakon Drugog svjetskog rata. Bila je planirana kao montažni objekt od 800 četvornih metara koji se nakon deset godina trebao ukloniti. Zvjezdane trenutke doživjela je krajem 60-ih kada su se na njezinoj gornjoj terasi održavali čuveni plesnjaci na koje su dolazili svi viđeniji Splićani. Kako joj je predviđeni vijek trajanja bio do 1978., zbog dotrajalosti godinama su je nazivali “šatorskim ruglom” i “ciganskim turizmom”, iako su tamošnji kafići i agencije jako dobro poslovali sve do kraja 2015.

Na gradskom natječaju za rekonstrukciju objekta 2014. pobijedio je projekt arhitekta Deana Stubnje, prema čijim je nacrtima nastao moderan objekt koji je pridonio novoj vizuri Splita.

Bespravni kiosk

Tvrtka Valleus stari i devastirani objekt od Grada je preuzela krajem 2015. i počela s radovima rekonstrukcije, ali je već nekoliko dana poslije radove zaustavio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. U krugu od 50 metara oko palače konzervatori su našli važno arheološko nalazište iz razdoblja antike koje pokazuje da je i prije Dioklecijanove palače na tome području bilo starogrčko naselje i luka - dakle dokaze da je Split stariji od 1700 godina! No, kako je to nalazište na samom zavoju, na mjestu gdje je autobusna stanica, zbog komplicirane prometne infrastrukture Grad je to nalazište konzervirao i zatrpao! Zbog drugog nalazišta neposredno uz palaču promijenjen je njezin prvotni projekt te je uz palaču značajno mjesto dobio i otvoreni arheološki park s dijelovima temelja bedema mletačke kule i obiteljskim grbovima iz tog vremena.

Turistička palača trebala je biti otvorena još u svibnju 2016., ali se završetak radova zbog arheoloških nalazišta oduljio za godinu dana. No, čim je početkom svibnja ove godine objekt Turističke palače završen i otvoren, odmah je postao jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu. Kako su u to vrijeme bili lokalni izbori, kandidati za gradonačelnika, ali i druge javne osobe počeli su davati izjave za televizijske emisije s gornjeg kata palače, s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijelu splitsku rivu i na zidine Dioklecijanove palače. No, za investitora posao još nije gotov i to zbog onog bespravnog kioska od devet četvornih metara.

Naime, prije početka rekonstrukcije Turističke palače, na zavoju ispod pazara, na javnoj površini koju prema ugovoru s Gradom mora urediti investitor u palaču, godinama su se nalazila četiri kioska. Tri kioska Grad je bez problema uklonio krajem 2015., a posljednji nije. Kiosk tvrtke Cavalo u vlasništvu splitske obitelji Alujević, koja u njemu već 25 godina prodaje sladoled, pića i razne druge stvari, ostao je do danas na tom mjestu potpuno bespravno, bez ugovora i bez ikakve logike. Za taj kiosk tvrtka Cavalo Gradu je plaćala najam od 1620 kuna mjesečno. Posljednji ugovor na određeno vrijeme s Gradom Splitom istekao je 31. prosinca 2014., a u točki 9 tog ugovora stoji da Grad Split može raskinuti ugovor ako tvrtka Cavalo “ne plati najam tri mjeseca” ili “u slučaju privođenja zemljišta drugoj namjeni ili uređivanja zem­ljišta”. No, Grad Split u vezi s time nije napravio ništa te je već na početku doveo u pitanje projekt u koji privatni investitor, tvrtka Valleus, investira više od 11 milijuna eura. A sve zbog drugog privatnika, koji Gradu treba plaćati najam od 1620 kuna mjesečno.

U zapisniku o predaji objekta Turističke palače između Grada Splita i tvrtke Valleus od 19. listopada 2015. stoji: “Kiosk u kojem se prodaje sladoled ostat će na istom mjestu daljnjih mjesec dana, zaključno do 14. studenoga 2015., kada ga je Grad dužan ukloniti”.

U međuvremenu, tvrtka Valleus završila je rekonstrukciju Turističke palače i 19. travnja 2017. dobila je uporabnu dozvolu - čime je objekt mogao početi s radom, ali zbog kios­ka sa sladoledom investitor nije mogao do kraja urediti okolno zemljište i završiti započeti posao. Zbog toga što Grad Split nije ispunio svoje ugovorne obveze i nije maknuo sve kioske - odnosno taj jedan sporni kiosk - tvrtka Valleus trpi štetu jer je dovozila pa odvozila građevinski materijal i strojeve, plaćala radnike koji nisu radili, a njihovi zakupci su nezadovoljni jer im dio posla oduzima bespravni kiosk koji je i uzrok nedovršenog okoliša zbog kojeg im u njihove objekte dolazi manji broj turista.

Tvrtka Valleus o tome je više puta obavijestila Grad i tražila da isele kiosk sa sladoledom. Dario Alujević, osnivač tvrtke Cavalo, koja je vlasnik kioska, tvrdi, pak, kako Grad Split nije ispunio zaključak Gradskog vijeća da mu se nađe zamjenska lokacija. Lokacija koju mu je Grad ponudio, prema njegovim navodima, nije zadovoljavala minimalne tehničke uvjete za prodaju sladoleda. No, nije jasno zašto je Gradsko vijeće uopće ponudilo zamjensku lokaciju tvrtki Cavalo koja je za postojeći kiosk imala ugovor na određeno vrijeme koji je istekao. Stoga je tom odlukom Gradskog vijeća Grad Split potpuno nepotrebno došao u obavezu prema tvrtki Cavalo, iako za to nije bilo pravne osnove.

Smeće i miševi

Vlasnik kioska Dario Alujević krajem svibnja gradskim institucijama prijavio je da je gradilište tvrtke Valleus koje se nalazilo uz njegov kiosk - na kojem su bile kamene ploče vrijedne 70 tisuća eura i bager - postalo smetlište na kojem su se pojavili miševi. Vlasnik tvrtke Valleus pak tvrdi da je vlasnik kioska u njegovo gradilište ubacivao smeće i miševe kako bi ih fotografirao s ciljem da ga zbog navodnih higijenskih problema može prijavljivati nadležnim službama. Prema navodima vlasnika tvrtke Valleus Stipe Mađora, vlasnici kioska, obitelj Alujević s prijateljima, 1. lipnja neovlašteno su ušli u gradilište i počeli bacati građevinski materijal kojim je trebalo biti dovršeno popločavanje rive. Obitelj Alujević, pak, tvrdi kako su se zbog hrpe otpada i miševa na gradilištu uz njihov kiosk odlučili na samopomoć kako bi spriječili sanitarne probleme. Po pozivu vlasnika tvrtke Valleus policija ih je spriječila u daljnjem “čišćenju”.

Split, 120817.
Dario Alujevc, vlasnik ugostiteljskog kioska kod Turisticke palace oko kojeg je u sporu s Gradom.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Dario Alujević, vlasnik ugostiteljskog kioska kod Turisticke palace oko kojeg je u sporu s Gradom.

Nadalje, Dario Alujević, koji bespravno drži kiosk za sladoled na rivi, 16. lipnja podnio je zahtjev za poništenje uporabne dozvole Turističke palače, koji je 4. srpnja odbio Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, na čijem je čelu Teo Vojković.

U međuvremenu, splitska obitelj Alujević - koja ni ne spori da za kiosk nema važeći ugovor - otkrila je kako njihov kiosk nije na zem­ljištu u vlasništvu Grada, nego da se nalazi na pomorskom dobru. Stoga su zaključili da im je Grad posljednjih 25 godina neovlašteno naplaćivao najam, pa bi sada mogli tražiti i povrat svih uplaćenih sredstava! Nadalje, obratili su se Županiji i Gradu sa zahtjevom da im se izda koncesijsko odobrenje za pos­lovanje. No, 16. lipnja 2017. i Lučka kapetanija naložila je tvrtki Cavalo da ukloni kiosk do 30. lipnja pod prijetnjom dviju kazni, za fizičku i pravnu osobu, od po 100 tisuća kuna.

Nema dobre zamjenske lokacije

- Ja surađujem s Gradom i spreman sam izmjestiti svoj kiosk na nekoliko dana kako bi se završilo uređenje rive. Pa tko sam ja da bih to priječio? Do prije dva tjedna tamo je bila prava grozota, gradilište prepuno smeća i miševa. Po mojoj prijavi, Grad je pokrenuo da se gradilište izmjesti i donekle uredi. Imam veliku dokumentaciju s nizom propusta koje su napravile gradske institucije. Tražio sam i poništenje uporabne dozvole za Turističku palaču jer nije normalno da je uporabna dozvola izdana a da posao na projektu Turističke palače nije završen. A nije završen sve dok se prema projektu do kraja ne uredi i zadnji dio splitske rive. Toga nema nigdje na svijetu! No, oni su mislili da neću surađivati, a problem je nastao jer surađujem i spreman sam odmah maknuti kiosk dok se riva ne poploča i onda ga vratiti. No, Grad mi prema odluci Gradskog vijeća mora osigurati jednako dobru lokaciju, a takve u Splitu nema. Naime, po novom zakonu o ugostiteljstvu, kiosk koji se bavi nekom djelatnošću ne smije biti u krugu od 100 metara od čvrstog objekta u kojem se obavlja ista djelatnost. Dakle, za moj kiosk koji prodaje sladoled i pića nema zamjenske lokacije u Splitu, jer nema lokacije u kojoj u krugu od 100 metara nema slastičarnice ili kafića u čvrstom objektu. Zaposlenici gradske uprave u ovom slučaju više puta nisu poštovali zakon, imali smo samo jedan sastanak u prosincu 2016. nakon kojeg nisu ispoštovali naš dogovor, a kada bi bilo volje, sve bi se mogli riješiti u 15 minuta na zadovoljstvo svih. No, mislim da je iza svega namjera da netko drugi preuzme lokaciju na kojoj je moj kiosk - govori Dario Alujević, vlasnik tvrtke Cavalo koja posluje u spornom kiosku.

- Želim završiti započeti posao, ispuniti svoje ugovorne obveze i dovesti zemljište oko Turističke palače njegovoj namjeni. Na mjestu gdje je danas kiosk ne namjeravam se baviti komercijalnom djelatnošću. Da bih pokazao svoje dobre namjere, predložio sam Gradu da u suradnji s njima i projektantima o svojem trošku financiram gradnju fontane koja bi dodatno oplemenila izgled splitske rive, a u kojoj bi se turisti mogli osvježiti - kaže Stipe Mađor, najveći privatni investitor u gradsku imovinu, kojem su predstavnici Grada Splita na više sastanaka i u pismenoj korespondenciji u proteklih nekoliko mjeseci potvrdili da će Grad snositi sve nepredviđene troškove koji su posljedica njihova neizmještanja kioska za sladoled.

No, pitanje je zašto Grad Split to već nije napravio. A pitanje je i isplati li se Splitu više uložiti 11 milijuna eura u poslovni projekt i držati se svih pravila i zakona ili držati bes­pravni kiosk na jednoj od najfrekventnijih pozicija čiji dnevni promet doseže, kako doznajemo, i do 40-ak tisuća kuna.

Prije ili kasnije kiosk će sigurno biti izmješten, splitska riva bit će do kraja uređena, a cijelu ovu nepotrebnu zavrzlamu i dodatne troškove, izgledno je, platit će splitski porezni obveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:50