PORUKA NEODGOVORNOJ PASTVI

ŽUPNIKU PREKIPJELO ‘Tko ne podmiri dugove, nema usluga. Svaka obitelj ima po tri mobitela, za lovačko društvo daju 400 kuna mjesečno. A za crkvu...''

Godišnje lukno iznosi 150 kuna za obitelj i 75 za samca, a uz milostinju se smatra prihodom župa kojim se financiraju troškovi režija, prijevoza...

Velečasni Siniša Paušić, župnik u slavonskim mjestima Rokovci i Andrijaševci, ovih se dana oštro okomio na svoje župljane jer ignoriraju plaćanje lukna, obaveznog godišnjeg doprinosa za uzdržavanje svećenika, te im zaprijeto da svi oni koji to dugovanje ne podmire neće u 2016. godini dobiti nikakvu uslugu!

Upozorenje vjernicima s područja tih župa upućeno je još početkom prosinca, a u njemu župnik Paušić ističe da je uvidom u župnu kartoteku lukno za prošlu godinu podmirilo 325 obitelji te moli sve one koji to još nisu učinili da ga do kraja godine podmire kako bi župa mogla ispuniti svoje financijsko poslovanje.

Blagoslov kuća

Godišnje lukno iznosi 150 kuna za obitelj i 75 kuna za samca, a uz milostinju i darove smatra se prihodom župa kojim se financiraju troškovi poput režija, uzdržavanja zgrade, nabave za domaćinstvo, prijevoza... “Još ćemo ove godine proći kod blagoslova obitelji sve koje smo do sada obilazili, opomenuti više od tri stotine onih koji uopće ne plaćaju lukno, kao i gotovo isto toliko onih koji to čine neredovito, a od iduće godine na blagoslov kuća ići ćemo samo onima koji uredno podmiruju svoje lukno. Isto tako, zbog velikog broja nemarnih vjernika od 1. siječnja 2016. u župnom uredu neće biti moguće dobiti nikakvu uslugu bez prethodnog podmirenja duga za lukno”, piše župnik, a u nastavku objašnjava zbog čega se odlučio na takav potez.

Pogrešni zaključci

“Već nekoliko godina vas pozivam i opominjem, i budući da nema pomaka, štoviše stvari su sve gore, primorani smo na ovakav potez. Svi vi dobro znate da ste i po Božjem i po Crkvenom zakonu dužni brinuti za svoju župu. Tko ne brine o svojoj Crkvi taj očito i ne treba Crkvu pa onda neka i ne traži ništa od Crkve. Podsjećam da su lukno dužni plaćati svi članovi župe: bračni parovi, udovci, samci, rastavljeni kao i oni koji su vjenčani samo civilno”, zaključuje. I to nije sve.

U jednoj ranijoj obavijesti pak navodi kako je od “neplaćanja lukna još ružnije i strašnije čuti vjernike koji se čude i ljute što ih svećenik poziva da podmire svoje obveze prema Crkvi, a svim drugim režijama i obvezama koje moraju platiti svaki mjesec se ne čude, ne bune i ne preskaču ih platiti. Bilo bi normalno da se čudite onima koji ne plaćaju, a ne župniku koji se mora ponižavati i poticati na ono što je crkvena i božja zapovijed!”. Nakon našeg telefonskog poziva, velečasni je donekle reterirao.

Rekao nam je da se iz te župne obavijesti može svašta pogrešno zaključiti, da on ništa loše nije mislio te da je samo želio potaknuti svoje župljane da pomognu u uzdržavanju župe. - To nije moja župa, nego njihova. Ako je već njihova, zašto se ne bi brinuli.

A ovo pismo nije samo moje mišljenje nego i župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća - kaže župnik koje je nedugo nakon našeg poziva uklonio dio teksta sa župnih stranica. Ako ne plate, pišete, neće dobiti nikakvu uslugu od vas.

I dalje stojite iza toga, pitamo ga.

- Ma gledajte, to vam je kao kad roditelj djetetu deset puta ponovi da nešto učini, a dijete ga ne sluša. Onda mu zaprijeti, iako to zapravo u srcu ne misli. E to sam i ja želio. Dakle, samo poticaj, nikakvo uvjetovanje. Svećenik ne ide po novce, nego blagosloviti svaku obitelj koja to želi - kaže.

Dodaje da 150 kuna godišnje nije puno jer se zapravo radi o samo oko 12 kuna mjesečno.

Okomio se na medije

- A svaka obitelj ima po tri mobitela, mjesečno za smeće izdvajaju 50 kuna, a ne mogu dati za župu koja je njihova, a ne moja.

Članarina za lovačko društvo je 400 kuna i to se plaća, dok je za župu teško izdvojiti stotinjak kuna - ponavlja. Zatim se okomio i na medije koji, po njegovu mišljenju, snose krivnju zbog toga što vjernici izbjegavaju plaćati godišnji danak Crkvi.

- Mediji pišu da Crkva dobiva milijarde kuna od države i, naravno, vjernici vjeruju medijima, unatoč tome što im ja pokažem sve dokumente i stanje našeg računa - zaključio je župnik Paušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10