CRKVA, BOG I JA

Milanović: Kršten sam i oženjen u crkvi, ali vjernik nisam. Kao i svaki čovjek, tragam za smislom

Vjera je, prije svega, intimna stvar. Tko želi o tome govoriti javno, neka to i čini. Razumijem i one koji to drže privatnošću i intimom.
 Pongračić/CROPIX

Petnaest je minuta poslije jedan. Milanović u odijelu s kravatom sjedi u fotelji ureda na Iblerovu trgu. Drži neki papir u ruci. Iznad njega, načuljen, ali na opet pristojnoj distanci stoji Igor Dragovan. Njega su mediji, u nekoliko navrata, već smjestili u stolac budućeg šefa Ministarstva obrane. Milanović o tome neće reći ni riječi. Tko se opeče na Ljubi Jurčiću, ne zaboravlja tako lako. Ali to i nije tema razgovora za magazin Jutarnjeg. Više o Bogu, shvaćanju vjere, hrvatskoj Crkvi, Papi, katolicima i komunistima... nego o izborima. Ovo je prvi MiIanovićev intervju o tim temama.

“Kako sam prvo doživio Boga? Moja je baka iznad kreveta držala sliku Isusa. Onako, sfumato. Sjedi Isus na vrhu neke gore. Ta je slika na mene djelovala savršeno smirujuće, a Isusa sam, kao klinac, tada doživljavao kao sliku i priliku Boga”, ispričao je Zoran Milanović.

Preko predsjednika SDP-a, najjače hrvatske oporbene stranke, uoči dolaska Svetoga Oca kao da je “prošlo” barem nekoliko teških vlakova. Uvalio se u politički prijepor “hoće- neće” u zagrebački HNK, gdje će govoriti papa Benedikt XVI. HDZ, Jadranka Kosor i Kaptol jedva su dočekali, istini za volju, nepotrebni gaf šefa oporbe i krenulo je...

Organizatori skupa u HNK sad više nisu sigurni da ćete imati mjesto kada dođete. Što ćete učiniti?

- U uređenoj državi znalo bi se tko je organizator posjeta. S iznimkom vjerskog dijela, to bi trebala biti država, odnosno njezin protokol. Ali kakva država, takva i organizacija. Da pojasnimo, ne radi se o susretu s Papom, nego o događaju u HNK na koji je pozvano 700 ljudi da čuju Papin govor. To je sve. Pozive je upućivala Biskupska konferencija, a zanimljivo je kako nije pozvan bivši predsjednik Mesić. To je politička poruka.

Čemu onda cijela zabuna oko odlaska u HNK?

- Zato što su neki željeli instrumentalizirati Papin posjet.

No, neki su cijelu situaciju, a pogotovo HDZ, doživjeli kao izraz vaše političke bahatosti, nepoštivanja političkog autoriteta i ugleda poglavara Katoličke crkve?

- Papin ugled ugrožava upravo HDZ-ovo ponašanje. HDZ je moralno potpuno propala stranka i ružno je i perfidno to što rade i kako instrumentaliziraju taj posjet. U tome im se pridružio i jedan manji dio medija.

Netko je usporedio da se i šef španjolske vlade, socijalist Zapatero, susreo s Benediktom XVI., a da je vama, eto, problem otići u HNK. Kako biste to komentirali?

- Onaj tko je to uspoređivao ne zna što govori. Zapatero je premijer. Oba Papina posjeta Španjolskoj za vrijeme Zapaterova mandata obilježena su ozbiljnim nesporazumima pa čak i manjim skandalima. Usporedba je potpuno promašena.

Jeste li vi ateist?

- Nisam vjernik. Ne znam kako to bolje definirati. Tragam za smislom i spoznajom kao svaki čovjek.

Predsjednik Josipović je sebe definirao kao agnostika. Je li to to?

- Nebitno. To su pitanja u kojima ni od koga ne treba tražiti da se definira ili rubricira. Riječ je o potpuno intimnoj stvari. Razumijem ljude koji o tome žele govoriti, ali i one koji ne žele...

Vi ste čelnik političke stranke, javna osoba, glasače zanima kakva su vaša stajališta.

- Upravo sam ih izrekao. Držim da se u tim pitanjima biračima ne smije podilaziti. Vjera je, prije svega, intimna stvar. Tko želi govoriti javno, neka to čini. Razumijem i one koji to drže privatnošću i intimom.

Kako se vaša obitelj, otac i majka, odnosila prema vjeri?

- Ako me pitate o obiteljskoj tradiciji, ona je bila istodobno pučka, težačka, građanska... od svega pomalo. Mogu reći i katolička po obiteljskom podrijetlu oca i majke. Nismo živjeli vjerski život i nismo bili vjernička obitelj. Na sve one koji su bili vjernici gledali smo bez ikakvih predrasuda kao drage susjede.

Jeste li s roditeljima raspravljali o Bogu, vjeri, crkvi?

- Jesmo, ali sa stajališta ljudskih vrijednosti. Ne kroz prizmu pripadnosti nekoj crkvi ili kongregaciji.

Jeste li pohađali vjeronauk?

- Nisam. Nitko iz obitelji nije išao u crkvu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 17:18