PREKIPJELO IM

KOD ŠUSTARA PODIGLE ŠATOR Prosvjeduju zbog stipendija: 'Mi smo braniteljice obrazovanja'

 Darko Tomaš / EPH

Prosvjed nisu posebno planirale. Jednostavno im je prekipjelo zbog nastale situacije. Pokupile su šator i uputile se pred zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Donjim Sveticama, gdje planiraju kampirati dok im se ne isplate stipendije. Studentica Sindy Čolić (23) i njena prijateljica Dorotea Šušak (19) planiraju ostati ispred Ministarstva i prosvjedovati jer smatraju da je to jedini način da dođu do obećanih stipendija. Podsjetimo, riječ je o državnoj stipendiji E kategorije koja se dodjeljuje socijalnim slučajevima.

Preživjela od ušteđevine

- Školska godina je gotova, ja sam preživjela od ušteđevine od rada preko ljeta. Dobitnica sam stipendije, ali već šest mjeseci ne siže isplata. Kad zovemo za informacije, prebacuju odgovornost jedni na druge, a od isplate ništa - rekla nam je Sindy.

Njena kolegica Dorotea, pak, nije ni poslala molbu za stipendiju. Prosvjeduje iz solidarnosti prema kolegicama koje gleda kako jedva spajaju kraj s krajem svaki dan, bez ikakve pomoći.

- Mirno želimo prosvjedovati jer čekati više ne možemo. Smatram da smo braniteljice, ali obrazovanja. Zato smo došle sa šatorom i planiramo prijaviti prosvjed kad nas se okupi više od 20, kako to zahtijeva i zakon - rekla nam je Dorotea.

Nekoliko minuta nakon što su podigle šator, pred Ministarstvo su stigla i četiri policajca koje je pozvao zaštitar u zgradi.

Čekaju istomišljenike

- Pitali su nas koja smo udruga i tko nas je poslao te su nas legitimirali. Ne planiramo otići jer imamo pravo prosvjedovati ovdje - rekla je Dorotea i dodala da policajci samo obavljaju svoju dužnost. Međutim, to ne objašnjava zašto su legitimirali i novinare Jutarnjeg koji su bili na zadatku.

Djevojke planiraju ostati ispred Ministarstva, a preko Facebook grupe “Državne stipendije” planiraju okupiti istomišljenike.

Ministarstvo obrazovanja obećalo je prije dva tjedna ponovno provjeriti podatke svih studenata koji su uložili žalbe nakon završenog natječaja o dodjeli stipendija. A takvih je oko 500.

Na ovogodišnji natječaj se ukupno prijavilo oko 11 tisuća studenata, a od svih pristiglih žalbi MZOS je uvažio tek 89.

Jutarnji list je, podsjetimo, početkom svibnja objavio više slučajeva studenata uvjerenih da su zakinuti za bodove na ovogodišnjem natječaju. Nakon što su u MZOS-u potvrdili da je uočena greška u jednom slučaju, ministar obrazovanja Predrag Šustar ispričao se svim studentima i najavio reviziju prigovora.

Iako je počela isplata stipendija, postupak provjere prigovora još nije završen. Studenti tvrde da im se na telefone u MZOS-u danima nitko ne javlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:12