MLADI PODUZETNIK

On je Davorin Štetner, ima 29 godina i najmlađi je vlasnik TV prava Formule 1 u svijetu

ZAGREB - Bio je četvrtak poslijepodne, 25. ožujka. Ljenčario sam kod svoje djevojke i izležavao se na kauču. Bacio sam oko na mobitel i uočio da mi je stigao e-mail. Iz FOM-a (Formula One Menagmenta). U poruci je pisalo da su propali pregovori s kabelskom televizijom Arena Sport, odnosno da se dogovor koji su postigli neće ispuniti. U e-mailu je stajalo i pitanje: Jesam li i dalje zainteresiran za suradnju i stojim li i dalje kod svojih uvjeta?

Vrisnuo sam i skočio metar i pol u zrak od uzbuđenja. Nakon dobrog razmišljanja odgovorio sam ‘DA!’. Sljedećih dana nastavili smo pregovarati oko još nekih dijelova ugovora, a u četvrtak 7. travnja potpisali smo ga elektroničkim putem.

Platio unaprijed

- Ja sam Davorin Štetner, imam 29 godina i kupio sam prava emitiranja utrka Formule 1 u Hrvatskoj.

Radit ću to pune tri godine, a utrke, treninge i specijalizirane emisije moći ćete pratiti na najmanje devet lokalnih i regionalnih televizijskih postaja. Svi ljubitelji ‘oktanskog cirkusa’ mogu odahnuti. Ja si taj luksuz ne mogu priuštiti jer za mene tek sada počinje pravi pakao.

Tim riječima mladi poduzetnik iz Jastrebarskog, vlasnik tvrtke Kreator, opisuje trenutak kada je doznao da je osigurao pravo prijenosa Formule 1. HRT je nakon 20-ak godina emitiranja odlučio uštedjeti upravo na Formuli 1, a tu je ovaj mladić prepoznao svoju priliku. Iako nam vrijednost ugovora nije htio otkriti, nagađa se da sezona emitiranja stoji više od tri milijuna kuna, što znači da će Štetner morati vlasniku licence Formule 1, Bernieju Eccelstoneu, ukupno uplatiti oko deset milijuna kuna za tri godine emitiranja.

Odakle mu novac? Na to pitanje ni sam Štetner nema precizan odgovor.

- Velika je odgovornost u pitanju. Plaćanja su avansna, a sredstva ćemo probati osigurati na više strana. Dio novca već je osiguran, dio troškova pokrivaju same lokalne televizijske postaje, dio će pokriti marketing i oglašivači, a novac ćemo uprihoditi i na temelju dodatnog sadržaja koji ćemo uskoro predstaviti.

U ovakvim se poslovnim situacijama vodim metodama Ivice Kostelića, koji uvijek ostaje fokusiran i maksimalno koncentriran do samog kraja. Zamišljam kada radim da sam u njegovoj koži. Veliki kristalni globus je blizu, ali nema posustajanja dok on nije i matematički osiguran - kaže.

Krštenje u Maleziji

Prve porođajne muke već su prošle. U petak u ranim jutarnjim satima emitiran je trening vozača na Velikoj nagradi Malezije. Sve je, kako kaže Štetner, ispalo tip-top. Vrhunska slika i ton, odličan posao tehničara NeT-a i pozitivne reakcije na komentatorski dvojac - Mladena Jergovića i Gorana Dijakovića.

Kutinska Nezavizna televizija nosi cijelu logistiku - oni distribuiraju signal TV postajama koje su potpisale ugovor s Kreator grupom. Trening u Maleziji, uz NeT prenosile su i Osječka TV, TV Istra, Kanal RI i TV Jadran i zadarski VOX. Ugovor je potpisan i s Dubrovačkom televizijom, a u tijeku su pregovori s još dvije televizije.

Time će, uvjeren je Štetner, 70 posto Hrvata moći gledati prijenose Formule 1. I to u ponešto drukčijem izdanju od onih kakve smo navikli gledati na HRT-u.

- Svaka Velika nagrada na TV postajama bit će popraćena od početka do kraja. HRT tome nije davao dovoljno prostora i obožavatelji Formule nisu dovoljno uživali. Tako ćemo prenositi tri treninga, kvalifikacijsku i samu utrku. Imat ćemo emisiju prije i poslije svake utrke, kao i jednu specijaliziranu emisiju o F1 - kaže Štetner koji u cijeli posao oko kupnje prava emitiranja krenuo početkom Nove godine. Kada je HRT najavio da odustaje od Formule, Goran Dijaković mu je predložio da pokuša kupiti ta prava. Štetner je tada bio direktor jaskanske televizije TV Plus, a predstavniku F1 u Londonu je predočio koncept prijenosa u Hrvatskoj putem regionalnih televizija.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:09