RAT NA BLISKOM ISTOKU

AMERIKANCI TVRDE DA SU UNIŠTILI PETINU ASADOVA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA 'Ako ponovno vidimo ljude ugušene nervnim plinom, izvest ćemo nove udare'

 Reuters

Sjedinjene Države izvest će nove vojne akcije u Siriji ako režim predsjednika Bašara al-Asada ponovno posegne za kemijskim oružjem, upozorio je Washington u ponedjeljak i objavio da je prošli tjedan uništio 20 posto zrakoplova Asadove vojske.

Predsjednik Donald Trump spreman je narediti nove napade na Siriju bude li vlada te zemlje ponovno upotrijebila kemijsko oružje ili bačve-bombe, upozorila je Bijela kuća.

"Sigurno je da ako ponovno vidimo ljude ugušene plinom i raznesene bačva-bombama, otvoreni smo za buduće akcije", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

"Ako plinom gušite dijete, ako bačva-bombama idete na nedužne ljude... vidjet ćete predsjednikov odgovor", rekao je.

Bačve-bombe su spremnici za naftu ili cilindri punjeni eksplozivom i šrapnelima.

Trump je prošli tjedan naredio napad krstarećim raketama na vojnu bazu Šajrat kao odgovor na kemijski napad izveden početkom tjedna u kojem su ubijeni deseci civila, među njima mnogo djece, a za koje odgovornim drži Asadov režim, koji to niječe.

"Predsjednikova je opcija da u Siriji ponovno djeluje protiv Asadova režima kada god je to u nacionalnom interesu, kao što je i bilo odlučeno nakon što je vlada upotrijebila kemijsko oružje protiv vlastitih građana", rekao je Spicer.

"Kao što je predsjednik i jasno poručio, on neće telegrafski priopćavati svoje vojne odgovore", dodao je Spcier.

Američki raketni udar na sirijsku zračnu bazu uništio je 20 posto vojnih zrakoplova Bašara al Asada, ustvrdio je nešto ranije ministar obrane Jim Mattis.

Uništena su i mjesta za punjenje streljiva i obrambene sposobnosti sirijske vojske, rekao je Mattis.

"Sirijska vojska pogriješit će bude li ponovno upotrijebila kemijsko oružje", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:57