SRAMOTA U MEKSIKU

BAHATI PRIPADNIK ZLATNE MLADEŽI IZNAD ZAKONA Sina bogataša oslobodili optužbe za silovanje školarke jer pritom 'nije uživao'

Diego Cruz u Meksiku oslobođen optužbe za silovanje
 Facebook

Sudac u meksičkoj obalnoj državi Veracruz oslobodio je imućnog mladića koji je optužen za otmicu i seksualni napad na tinejdžerku, uz šokantno obrazloženje da počinitelj nije uživao u svojem činu.

Kako piše britanski Guardian, država Veracruz postala je simbol neuspjeha Meksika da jamči barem privid vladavine prava. Mladi silovatelj Diego Cruz (21) optužen je da je zajedno s još trojicom pripadnika bogataških obitelji oteo školsku kolegicu iz elitne privatne škole u trenutku kad je ona otišla s dočeka Nove godine 1. siječnja 2015.

Prema presudi suca Anuara Gonzáleza, Diego Cruz je optužen da je dirao dojke 17-godišnje žrtve i prodirao prstima u njenu vaginu, ali ga je sudac oslobodio optužbe za napad uz obrazloženje da mladac nije imao "tjelesnu namjeru".

Iako su je mladići, koje su na društvenim mrežama prozvali 'Los Porkys', silom ugurali u automobil jednog od napadača, sudac je presudio da ona ni u jednom trenutku nije bila "bespomoćna". Dvojica od trojice preostalih "porkyja" optuženi su za penetraciju.

Cruz je nakon napada pobjegao u Španjolsku, ali je zatim izručen Meksiku. Njegovo oslobađanje u ponedjeljak razbjesnilo je borce za ljudska prava i dobar dio javnosti. Presuda po kojoj seksualni odnos ne može biti seksualno zlostavljanje ako mladić nije uživao, izazvala je nevjericu. Budući da nije bilo zadovoljstva u tom činu, namjera je bila prouzročiti poniženje, logički zaključuju aktivisti.

Oslobađajuća presuda samo je pojačala postojeću lokalnu predodžbu da se u Meksiku pomoću novca i političkih veza može biti iznad zakona.

Veracruz doista nema sjajan imidž: suprotstavljene zločinačke skupine vode međusobne okršaje, tisuće žena se vodi nestalima, a nedavno je pronađeno više od 250 ljudskih lubanja za koje se vjeruje da su ih zakopali pripadnici narko-kartela. Što se tiče bivšeg guvernera Javiera Duartea, on je u bijegu uslijed optužbi da je ukrao goleme količine novca.

Žrtva silovateljskog napada obijesnih mladih bogataša u međuvremenu se putem Facebooka obratila javnosti kako bi pokušala pokrenuti vlasti da nešto poduzmu: "Nemam se zbog čega kajati. Pila sam, išla na zabave, nosila sam kratke suknje poput mnogih djevojaka moje dobi... I zbog toga bih trebala biti osuđena? Zbog toga sam zaslužila to što se dogodilo?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00