UNIŠTENJE

BARBARIZAM UOČI KONAČNOG PORAZA IS-a U MOSULU Sa zemljom sravnjena velika džamija s čuvenim kosim minaretom u kojoj je al-Bagdadi proglasio 'kalifat'

Abu Bakr al-Bagdadi i kosi minaret džamije al-Nuri
 Reuters TV / Marko Djurica / Reuters

Džihadisti Islamske države raznijeli su slavnu veliku džamiju Al-Nuri u Mosulu, piše BBC, pozivajući se na izjavu jednog časnika iračke vojske.

Upravo je u toj drevnoj džamiji, čiji je simbol bio kosi minaret, vidljiv iz većeg dijela grada, lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi proglasio "kalifat", nakon što su džihadisti iznenađujuće brzo otjerali pripadnike iračke vojske sa šireg područja Mosula. Službena novinska agencija Islamske države potvrdila je da je džamija uništena, ali je za to okrivila američki zračni napad.

Ranije u srijedu zapovjednik iračkih snaga za BBC rekao je da su na 15 metara od džamije u sklopu ofenzive kojoj je cilj protjerati džihadiste iz drugog najvećeg grada u Iraku, ujedno i njihovog najvećeg uporišta u toj državi. Prema procjenama UN-a, borci IS-a u gradu još uvijek drže oko 100.000 civila koji im služe kao živi štit.

Velika ofenziva na Mosul počela je 17. listopada prošle godine, a u njoj sudjeluju tisuće boraca iračkih sigurnosnih snaga, kurdskih pešmerga te šijitskih milicija, uz zračnu potporu i savjetodavnu pomoć Amerikanaca.

Iako je iračka vlada proglasila oslobođenje Mosula u siječnju ove godine, još uvijek nisu pokorili zapadni dio grada u kojem džihadisti IS-a i dalje pružaju otpor.

Social Media Website via Reuters TV / REUTERS

Velika džamija al-Nuri, a naročito njezin kosi minaret, jedna je od najpoznatijih znamenitosti starog dijela Mosula, piše BBC. Sagrađena je 1172. godine i nazvana prema Nur al-Din Mahmud Zangi, turskom velmoži koji je vladao Sirijom od 1146. do 1174. godine.

Nur al-Din se proslavio u svojim ratovima, to jest džihadu protiv križara u Svetoj zemlji - u tu je svrhu mobilizirao i ujedinio podijeljene i često posvađane muslimanske snage i tako postavio temelje za Saladina koji je preuzeo dinastiju Ajubida i 1187. godine preoteo Jeruzalem iz ruku križara. Džihadisti IS-a pak štuju Nur al-Dina i zbog njegovih nastojanja da sunitska verzija islama prevlada nad šijitskom.

Od originalne Nur al-Dinove džamije do danas je preostao tek kosi minaret, nekoliko stupova i mihrab, to jest niša koja u džamiji označava smjer u kojem se nalazi Meka. Sam minaret je bio prekriven složenim slojem cigli koji je inspiriran iranskim motivima i kojem je na vrhu bila mala kupola.

U vrijeme svojeg završetka minaret je bio visok 45 metara, ali se prema pisanjima Ibn Battute, koji je Mosul posjetio u 14. stoljeću, već tada značajno nakosio i dobio nadimak "al-Hadba" , što bi se prevelo kao "grbavac".

Marko Djurica / REUTERS
Dim se diže iznad džamije al-Nuri u Mosulu

Nije sasvim jasno zašto se nakosio, ali jedna lokalna legenda kaže da se naklonio proroku Muhamedu dok je ovaj prolazio pokraj njega na svojem usponu prema nebu (iako je Muhamed preminuo stoljećima prije nego je minaret izgrađen).

Stručnjaci smatraju da se minaret nagnuo zbog utjecaja vjetra, ali i sunca na cigle koje se nalaze na njegovoj južnoj strani.

Slika kosog minareta nalazi se, inače, na novčanici od 10.000 iračkih dinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:10