PORUKA IZ VUČIĆEVOG UREDA

BEOGRAD TVRDI DA NE ŽELI PRIPAJANJE REPUBLIKE SRPSKE SRBIJI 'Mi smo jedina prepreka odcjepljenju...'

 CROPIX

Beograd ne želi pripajanje Republike Srpske Srbiji, prenio je u utorak beogradski tisak poruku iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nakon ocjene čelnika Republike Srpske Milorada Dodika kako bi pripajanje RS i sjevera Kosova Srbiji bilo "pošteno rješenje".

"Vlasti u Srbiji ne žele pripajanje Republike Srpske Srbiji, to je komentar koji je list Danas dobio u kabinetu predsjednika Srbije Vučića, na pitanje o izjavi Dodika koji je tijekom intervjua za Deutsche Welle (DW) nacrtao svoju viziju mape zapadnog Balkana, u kojoj je RS pripojena Srbiji, kao i sjever Kosova", objavio je list Danas.

U uredu srbijanskog šefa države za taj list kažu kako je "Srbija jedina prepreka odcjepljenju Republike Srpske", te naglašavaju da je to i sam Dodik rekao u intervjuu njemačkoj medijskoj kući.

On je u razgovoru s novinarima DW-a u listopadu predvidio da će za deset godina u sastavu Srbije biti Republika Srpska i sjeverni dio Kosova, te izrazio uvjerenost da će doći do promjena granica država u regiji u narednom desetljeću "ili kad regija uđe u Europsku uniju".

Na molbu DW-a da na mapi pokaže kako vidi regiju u budućnosti, Dodik je povukao grancu između BiH i Republike Srpske, pripajajući RS Srbiji, a granicu je povukao i na sjeveru Kosova, pripajajući taj dio Srbiji, u čijem bi sastavu bila i Vojvodina.

"Šta fali, baš je ovo lijepo. Ovdje bi bila ova, kako se zove, Bosna, a ovdje bi bila Herceg-Bosna", rekao je Dodik, a na pitanje gdje Herceg-Bosna ide, Dodik je rekao: "Pa neka ostane sama".

"I mi ćemo ostati. Nemamo namjeru da ovdje ukinemo sebe, pa da se pripojimo Srbiji", rekao je Dodik i dodao: "Kako ima Vojvodina, može i Republika Srpska ... tako bi bilo pošteno rješenje".

Dodik je u intervjuu za DW izjavio i da referendum o neovisnosti tog entiteta BiH "trenutno nije institucionalna tema", ne niječući da se o tome javno govori, te da su o referendumu poznata stajališta u RS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:07