OSJEĆAJU SE IZDANO

BIJES I GORČINA U JUŽNOJ KOREJI 'Trump nas je izigrao svojim manipulacijama o armadi koju tobože šalje dok nam Pjongjang prijeti nuklearnim ratom'

USS Carl Vinson
 Z.A. Landers/Courtesy U.S. Navy / REUTERS

Kada je prije manje od dva tjedna objavljena vijest da američki predsjednik Donald Trump šalje nosač zrakoplova USS Carl Vinson prema korejskom poluotoku kako bi izbliza demonstrirao vojnu moć SAD-a provokacijama sklonome Kim Jong-unu, mnogi Južnokorejci pobojali su se izbijanja novog rata sa sjevernim susjedima. Drugi su pak slavili svoje saveznike, aplaudirajući Trumpovoj demonstraciji sile, piše New York Times.

No, nakon što je otkriveno da je USS Carl Vinson zapravo plovio prema Indijskom oceanu te je tisućama nautičkih milja udaljen od korejskih voda, Južna Koreja ujedinila se u osjećaju bijesa zbog poteza SAD-a koji su doživjeli kao manipulaciju i prevaru.

'Trumpova laž oko Carla Vinsona', glasio je naslov u jednom seulskom dnevnom listu.

- Xi Jinping i Putin sigurno su se dobro nasmijali ovome. Sjevernu Koreju često se optužuje zbog prikazivanja lažnih projektila na paradama, ali jesu li sada i Sjedinjene Države preuzele sjevernokorejsku metodu "blefiranja"? - glasi pitanje u članku ispod spomenutog naslova.

Dalje se također postavlja pitanje jesu li Južna Koreja i Japan uopće bili obaviješteni oko lokacije spomenutog nosača aviona i je li američka dezinformacija naštetila njihovoj strategiji kojom žele obuzdati nuklearne ambicije Kim Jong-una, imajući na umu očitu ispraznost prijetnje "armadom".

Osim fijaska oko nosača aviona, u Južnoj su Koreji, kako javlja dopisnik New York Timesa iz Seula, uzrujani i Trumpovom izjavom u prošlotjednom intervjuu za Wall Street Journal u kojoj tvrdi da je korejski poluotok "nekada bio dio Kine". Iako je Kina kroz povijest više puta napala Koreju i tjerala je da plaća danak, mnogi Korejci smatraju tvrdnju "da su bili dio Kine" izuzetno uvredljivom:

- Pedeset milijuna nas, kao i mnoštvo zdravorazumskih ljudi diljem svijeta, ne mogu se osjećati drugačije nego osramoćeno i šokirano - rekao je glasnogovornik oporbene južnokorejske Demokratske strane Youn Kwan-suk.

Inače nije neobično da američki nosači zrakoplova dolaze u vode blizu korejskog poluotoka u sklopu zajedničkih vojnih vježbi s Južnom Korejom i Japanom. No, kada je Pacifičko zapovjedništvo američke mornarice 9. travnja objavilo da je Carlu Vinsonu naloženo da iz Singapura zaplovi prema Zapadnom Pacifiku, odluka se smatrala iznimnom s obzirom da je taj brod prošli mjesec sudjelovao u vježbama pokraj korejskog poluotoka.

- Šaljemo armadu - pohvalio se tada i predsjednik Trump, koji ili namjerno lagao ne bi li zavarao neprijatelja, a sebi usput podigao popularnost ili je nehotice, zbog očito loše komunikacije s Pentagonom, izrekao neistinu nemajući pojma gdje mu je armada o kojoj priča.

Južnokorejsko ministarstvo obrane odbilo je komentirati neugodni slučaj riječima da "SAD i Južna Koreja ne raspravljaju o detaljima svojih odgovora na sjevernokorejske provokacije". Slično su komentirali i u Japanu, a analitičari su skloni tezi da bi im bilo nezamislivo da ni Seul ni Tokio nisu bili informirani da nikakva armada nije na putu, iako, s obzirom da je riječ o Trumpu, ništa ne može biti isključeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:08