OPSADA ALEPA

'BJEŽITE DOK MOŽETE. KAD PADNE MRAK SRAVNIT ĆEMO VAM GRAD SA ZEMLJOM!' Putin poslao konačni ultimatum pobunjenicima, flota je spremna za razaranje

 Norwegian Royal Airforce/NTB Scanpix / Abdlhrman Ismail / Reuters

ALEP - Pobunjeničke skupine u istočnom Alepu ignorirat će ultimatum ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji im je dao do danas u 19 sati da se povuku iz grada.

Dok ruska flota zauzima svoje položaje u Mediteranu, predvođena nosačem zrakoplova Admiralom Kuznjecovom, Putin je proglasio humanitarni 10-satni prekid vatre od danas u 9 ujutro do 19 sati navečer.

Pobunjenicima koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada objavio je kako je otvoreno osam koridora iz njihovih uporišta u istočnom Alepu, koji je pod opsadom već četiri godine. Šest koridora namijenjeno je za civile, a dva za borce.

Koridori su, tvrdi Moskva, otvoreni za sve koji žele napustiti taj grad, a zatvorit će se danas navečer. Kada zađe sunce, najavila je ruska vojska, počinje bombardiranje koje će sravniti sa zemljom sve što je ostalo od istočnog Alepa.

Pobunjenici tvrde da se nemaju čega bojati, te da ne bi mogli pobjeći čak ni kada bi htjeli. Izvori s pobunjeničke strane tvrde da sigurne rute iz grada zapravo uopće ne postoje, ali da ni obećano bombardiranje neće promijeniti tok rata.

Pobunjenici su proteklih dana pojačali svoje napade na zapadni dio grada, gdje se nalaze snage odane Asadu, kako bi se probili iz okruženja i povezali teritorij s četvrti Salahedin, koja je također pod kontrolom pobunjenika. Kada bi uspjeli probiti opsadu, pobunjenici i stanovnici istočnog Alepa konačno bi mogli dobiti prijeko potrebnu hranu, lijekove i streljivo.

- Situacija je vrlo složena, rekao je Mohamed al-Ahmad (29), trgovac iz starog grada.

- Ne postoji način za izaći iz Alepa. Prije nego što je počela zadnja bitka, bilo je načina, ali problem je bio što bi došli u područje koje drže Kurdi, i onda bi im morali platiti da uđete u područje pod kontrolom Asada. Ako imate problema s režimom, mogli bi vas uhititi.

Ahmad se ne boji novih zračnih i artiljerijskih napada.

- Rusija nas ionako već bombardira. To nas ne plaši. Neće nam biti drugačije ni ako pojačaju svoje napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30