'TAKO IMA ŠANSU ZA BUDUĆNOST'

BLOOMBERG NAVIJA ZA ULAZAK MAKEDONIJE U EU 'Povijest zemlje je teška, bila je pod Titovim komunizmom, vrijeme je da dobije zaštitnika'

 Ognen Teofilovski / REUTERS

Tyler Cowen napisao je kolumnu za Bloomberg pod nazivom "Zemlje poput Makedonije trebaju zaštitnika", a jedna od njegovih poruka jest da bi "Europska unija mogla napraviti veliku razliku za mjesta koja imaju tešku povijest". Cowen se vratio s prošlotjednog putovanja kroz Makedoniju što ga je potaknulo da "razmišlja o važnosti hegemonije".

- Singapur i Dubai su male prosperitetne političke jedinice koje se djelomično oslanjaju na zaštitu američke mornarice, kao i to da imaju barem dovoljno tolerantne odnose s Kinom i Japanom. Općenito, puno malih, ranjivih zemalja - uključujući Makedoniju, trebaju neko vanjsko 'dobročinstvo' da im pomogne osigurati budućnost - kaže Cowen.

Potom sažeto navodi povijesne trenutke i tko je sve vladao teritorijem Makedonije, a navodi i da je nakon Drugog svjetskog rata "Makedonija bila pod vladavinom Titovim komunizma kao dio Jugoslavije". Govori i o "krvavom balkanskom konfliktu tijekom 1990-ih, popraćeno sukobom između Srbije i Kosova". Navodi da su svi ti trenuci iz povijesti bili teški za Makedoniju, ali da još postoji nada u svijetlu budućnost.

- Makedonija treba ono što je najrjeđa pojava u povijesti Balkana - političku stabilnost. Bolja ekonomska politika mogla bi samo još više pomoći.

Za sve to postoji jedan jednostavan način, a to je da se pridruži Europskoj uniji, pa čak i NATO savezu. Drugim riječima, neka zemlja može stoljećima doživljavati brojne nesreće, ali ako se uspije spojiti sa sposobnim zaštitnikom, i dalje može imati fantastičnu budućnost mira i prosperiteta - navodi Cowen.

Piše zatim i o tome da bi put Makedonije u EU bio sve samo ne jednostavan, ali da ako to ne učini može očekivati razne pritiske iz zemalja poput Rusije, Srbije, Bugarske, Albanije i Grčke.

- Kao turist sam ostao oduševljen eklektičnom arhitekturom Skoplja, divnim samostanima na selima, Ohridskim jezerom na albanskoj granici, prijateljski nastrojenim ljudima i pristupačnim cijenama, ali i onim što smatram najboljom hranom na Balkanu. Ali kada je riječ o gospodarskom razvoju, nemojte samo gledati u podatke o demografiji ili ekonomsku politiku. Razmislite o hegemonu. -

Cijelu kolumnu možete pročitati na Bloombergu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:29