VELIKO IZNENAĐENJE BRUXELLESA

Britanija bjesni, EU želi Sj. Irsku u carinskoj uniji

Theresa May
 Toby Melville / REUTERS

Europska je unija na zahtjev Republike Irske predložila da Sjeverna Irska ostane dio carinske unije i nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo 30. ožujka 2019. godine u 00.01 sat napusti EU.

Britanski su pregovarači ostali u potpunosti iznenađeni jer EU predlaže da Sjeverna Irska ostane djelomično u sklopu Unije, bez obzira na to hoće li se postići sporazum o budućim odnosima između EU i Ujedinjenog Kraljevstva ili ne.

Britanski Financial Times i The Telegraph pozivaju se na dokument EU koji je procurio do njih, a u kojem Europska komisija spominje pristup prema kojemu cijeli otok - Republika Irska i Sjeverna Irska - treba ostati jedinstveno unutarnje tržište i carinska unija. Ta je mogućnost u ovom trenutku apsolutno neprihvatljiva za britansku vladu koja ovisi i o glasovima sjevernoirske unionističke stranke DUP koja bi se tom protivila. Ali, i London je pristao da se u pregovorima s EU pronađe rješenje kojim će se izbjeći stvaranje tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.

tri teme Pitanje buduće granice na irskom otoku jedno je od tri ključne teme o kojima se već u šest rundi pregovora između Londona i Bruxellesa pokušava pronaći rješenje. Druga su dva ključna pitanja financijske obveze Ujedinjenog Kraljevstva te prava građana EU u Britaniji i Britanaca u EU nakon Brexita.

U radnom dokumentu koji je sastavila radna skupina Europske komisije za Brexit navedeno je kako je važno da se “Ujedinjeno Kraljevstvo obveže da će osigurati da se tvrda granica na irskom otoku izbjegne, uključujući i izbjegavanjem pojave regulatornih divergencija od pravila unutarnjeg tržišta i carinske unije”. Michel Barnier, glavni pregovarač EU, jučer je na konferenciji za novinare s britanskim glavnim pregovaračem Davidom Davisom rekao da su ta tri pitanja “neodvojiva” i napredak o njima se mora i dalje tražiti.

Nije ostalo puno vremena jer dovoljan napredak treba postići prije sljedećeg summita šefova država ili vlada EU u prosincu. I zato je Barnier rekao da je Britanija dobila dva tjedna tijekom kojih treba postići dogovor oko ta tri pitanja.

Davis je, pak, izjavio kako je za London neprihvatljiva ideja “stvaranja nove granice unutar Ujedinjenog Kraljevstva kako bi Sjeverna Irska dobila poseban status nakon Brexita”. Jer, sasvim je jasno da bi sličan status odmah tražila i Škotska.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney pozdravio je stav Bruxellesa i jedinstvo koje pokazuju sve zemlje članice EU u pregovorima oko irskog pitanja.

Pat-pozicija Iz Londona je, pak, odmah stigao odgovor da rješenje treba tražiti samo u sklopu pregovora o budućim odnosima. A oni nisu mogući dok se ne postigne rješenje tih triju pitanja. Što znači da su pregovori upali u pat-poziciju. I da prijeti opasnost da se ne stigne na vrijeme sklopiti sporazum o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Svi su svjesni da je pitanje ove granice osjetljivo jer je ona do prije 20 godina bila crta razdvajanja sukobljenih strana, uz vojne kontrolne punktove. Sve se promijenilo nakon mirovnog sporazuma 1998. godine. Zato su mnogi nakon odluke Britanaca da napuste EU upozorili kako bi se time moglo riskirati i ugrožavanje primjene tog mirovnog sporazuma za Irsku kojim je okončan višegodišnji krvavi sukob (poznat kao Sporazum Velikog petka). Irska vlada upozorava da će biti teško osigurati meku granicu između Sjeverne i Republike Irske ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez sklapanja neke vrste bilateralnog sporazuma o carini i trgovini.

Michel Barnier jučer je u Bruxellesu rekao da sada dvije strane trebaju definirati regulatorna i tehnička rješenja koja su nužna za izbjegavanje tvrde granice. Britanija želi da nakon napuštanja EU ne bude dužna odgovarati regulatornim tijelima EU, što će biti problem za svaki budući trgovinski sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:11