PROBLEMATIČNI MINISTAR

BURA U SRBIJI Vulin pun ponosa hvalio osuđenog ratnog zločinca, a napadao Gotovinu, stigla američka pljuska: 'On ruši odnose Srbije s SAD-om!'

 
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Iz Rusije su na Batajnicu stigli MiG-ovi 29 i odmah je zaiskrilo na relaciji Beograd - Washington. Američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott reagirao je na izjavu Aleksandra Vulina, srbijanskog ministra obrane i glavnog Vučićeva gromobrana i političkog “batinaša”, kazavši da jedna njegova izjava “može pokvariti višemjesečni trud na poboljšavanju slike o Srbiji u SAD-u”.

Aleksandar Vulin, naime, na jednom skupu u Nišu bio je pun ponosa i hvale za osuđenog ratnog zločinca u Haagu generala Vladimira Lazarevića, koji je također bio ondje. Vulin je za Lazarevića, koji je osuđen zbog etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu 1999. godine (od sredine 1998. do sredine 1999., prije NATO-ove intervencije s Kosova je protjerano nešto manje od milijun Albanaca) kazao da je “prošlo vrijeme srama i da nastupa vrijeme tihog ponosa kad Srbija njeguje i čuva uspomene na sve koji su je branili”, prikazujući Lazarevića (u Haagu osuđen na 15 godina zatvora, a odslužio je dvije trećine) kao “najhrabrijeg među hrabrima”.

Inat Zapadu

Američki veleposlanik Scott smatra da to nije primjereno i da takvi Vulinovi istupi kvare odnose sa SAD-om, a Washington Post tim je povodom napisao da izjave ministra Vulina “sve više ilustriraju porast inata i protivljenja Srbije prema Zapadu”. List napominje da je Srbija počela pregovarati o članstvu u EU, ali se istodobno sve više približava dugogodišnjem savezniku, Rusiji.

Reakcija američkog veleposlanika izazvala je buru u srbijanskoj vladi i javnosti. Tako je Aleksandar Vulin kazao da je Lazarević slobodan čovjek, a “moje je pravo da poštujem njegovu borbu i borbu mog naroda”. Ustvrdio je da “Srbija nije izazvala ratove i da se ne srami onih koji su je branili”. Vulin napada veleposlanika Scotta jer, kako kaže, ne vidi prijetnju odnosima u tome što je haaški optuženik Ante Gotovina savjetnik u hrvatskoj Vladi, a oslobođen je i Naser Orić. (Usput, obojica su, za razliku od Lazarevića, u Haagu oslobođeni optužaba.)

Zatrovana Srbija

Treba napomenuti da već tjednima mediji pod patronatom predsjednika Aleksandra Vučića pišu o tome da je NATO tijekom intervencije u Srbiji 1999. godine “trajno zatrovao Srbiju osiromašenim uranom, koji je kancerogen i izaziva niz smrtonosnih bolesti” i da je general Slobodan Petković, bivši zapovjednik Atomsko-biološko-kemijske obrane Vojske Srbije, napravio elaborat koji dokazuje da je “NATO počinio ekogenocid u Srbiji” te bi ti dokazi mogli biti “povod za tužbu protiv Sjevernoatlantskog saveza”. Inače, beogradski tabloid Informer namjerava tužiti veleposlanika Scotta jer je kazao da je “Informer - ološ”.

Gotovina se sprema da bude predsjednik

U obranu svog kolege iz vlade stao je i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je kazao kako nije dobro da se strani veleposlanici miješaju u unutarnje stvari Srbije, jer ni “srbijanski ambasadori ne komentiraju politiku zemalja u kojima borave”. Dačić smatra da Vulinove izjave ne mogu nauditi bilateralnim odnosima Srbije i SAD-a, a i on je u svojoj izjavi spomenuo da se “Gotovina sprema da bude predsjednik Hrvatske”.

Inače, Srbija ovih dana raspravlja o tome je li bilo u redu da Dačić na prijemu za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana otpjeva pjesmu na turskom “Osman aga”. On misli da je to sasvim u redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22