POLITIČKA KRIZA

Čelnik makedonskog parlamenta traži od predsjednika da Zaevu da mandat za sastavljanje vlade

Zoran Zaev
 REUTERS

Čelnik makedonskog parlamenta pozvao je predsjendika Makedonije u četvrtak da prizna novu većinu socijaldemokrata i stranaka koje zastupaju etničke Albance kako bi mogli sastaviti vladu i okončati politički zastoj.

Gotovo pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora u prosincu makedonski nacionalisti blokiraju sastavljanje nove vlade, što je izazvalo najgoru krizu u toj zemlji otkad je jedva izbjegla građanski rat 2001.

Zbog izbora Albanca Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta prošli tjedan nacionalisti su upali u zgradu parlamenta i napali zastupnike. Više od stotinu ljudi je ozlijeđeno, a Europska unija i NATO, integracije kojima se Makedonija želi pridružiti, osudili su nasilje.

Xhaferi je poslao u četvrtak pismo predsjedniku Gjorgeu Ivanovu u kojemu ga je pozvao da prizna novu većinu i da dopusti čelniku socijaldemokrata Zoranu Zaevu da sastavi vladu.

"Očekujem od predsjednika da djeluje u skladu s ustavom", rekao je Xhaferi prije odlaska u Bruxelles na sastanak s dužnosnicima EU.

Makedonija je 11. prosinca održala prijevremene izbore ali oni nisu riješili njezine probleme.

Socijalisti (SDSM) su osvojili 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-DPMNE-a, ali su postigli dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke, stvarajući tako većinu od 69 zastupnika.

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE, na vlasti od 2006., blokirala je socijaldemokrate da preuzmu vlast.

Predsjednik Ivanov, saveznik VMRO-ova vođe Nikole Gruevskog, dugogodišnjeg makedonskog premijera, odbio je dati Zaevu mandat za sastavljanje vlade.

Zajedno s Gruevskim optužuje Zaeva i albanske stranke da dovode u pitanje opstojnost zemlje jer njihov koalicijski dogovor predviđa da albanski postani drugi službeni jezik u cijeloj zemlji što simpatizeri desnice smatraju prvim korakom u raspadu zemlje.

Zaev je izjavio u četvrtak kako očekuje da će vlada biti sastavljena do kraja ovog mjeseca.

Novog predsjednika makedonskog Sobranja primili Hahn i Tajani

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn primio je u četvrtak u Bruxellesu novoizabranog predsjednika makedonskog parlamenta Talala Xhaferija i pozvao da parlamentarna većina krene u formiranje vlade.

Većina u makedonskom parlamentu koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke izabrala je 27. travnja Xhaferija za predsjednika parlamenta nakon čega su pristaše pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale u zgradu parlamenta. Više osoba je ozlijeđeno, a svjetskim medijima kružile su slike s krvavim glavama iz makedonskog parlamenta.

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE, na vlasti od 2006., ne priznaje izbor Talala Xhaferija, tvrdeći da je izabran nelegalno.

EU priznaje taj izbor za što je potvrda i Xhaferijev dolazak u Bruxelles, gdje su ga primili povjerenik Hahn i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

"Parlamentu se sada treba omogućiti neometan rad. Od svih zastupnika, uključujući i oporbu, očekuje se da igraju konstruktivnu ulogu i svi se moraju suzdržati od provokativnih izjava i djelovanja", istaknuo je u priopćenju Hahn.

"Sada se treba usredotočiti na sljedeći korak u formiranju vlade, poštujući parlamenarnu većinu i djelujući u skladu s ustavom i demokratskim načelima", kaže Hahn.

“Sastanak s povjerenikom Hahnom još jednom potvrđuje bezrezervnu potporu Europske unije, točnije Komisije i svih drugih europskih institucija, za moj izbor kao predsjednika parlamenta", rekao je Xhaferi nakon sastanka s Hahnom.

Xhaferi je dodao da je predsjedniku države Gjorgu Ivanovu poslao pismo, koji sada, po njemu, "ima rok od deset dana da dodijeli mandat za sastav nove vlade".

Ivanov, koji je blizak bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, do sada je odbijao dati mandat Zoranu Zaevu, tvrdeći da bi to bilo protuustavno i da je nova većina dogoverena u drugoj državi, Albaniji te da uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, što nova koalicija namjerava, dovodi u pitanje postojanje Makedonije kao unitarne države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:47