ODLAZAK PLEJBOJA

ČOVJEK KOJI JE NA SVOJ ŽIVOTNI STIL DNEVNO TROŠIO 250.000 DOLARA! Bio je najveći svjetski trgovac oružja, ali svi će pamtiti njegov ljubavni život

 Getty Images

Dok smo sjedili na krevetu u našim bliskoistočnim kaftanima, znala sam da je samo pitanje vremena kada će se jedno od nas nagnuti za poljubac. Na kraju krajeva, motali smo se jedno oko drugog već više od mjesec dana. No Adnan mi je samo obujmio lice rukama i rekao: ‘Ne možemo se poljubiti dok ti ne objasnim situaciju. Želim da budeš jedna od mojih ljubavnica. Prema zakonima Saudijske Arabije, smijem imati 11 ljubavnica i tri zakonite žene. Ne mogu te poljubiti dok se ne složiš s tim ugovorom’. ‘U redu’, rekla sam, i zapečatili smo ugovor dok su nam se usne spajale. U tom trenutku postala sam članica njegova harema, izmjenjujući se s drugim ženama kako bih uživala u seksu s muškarcem kojeg volim.”

Ovako u svojim upravo objavljenim memoarima nazvanim “The Currency of Love: A Courageous Journey to Finding the Love Within”, čiju je skraćenu verziju objavio New York Post, danas 57-godišnja modna dizajnerica Jill Dodd opisuje svoju vezu s nedavno preminulim plejbojem i trgovcem oružjem Adnanom Khashoggijem.

Potpuna je slučajnost da su memoari objavljeni 6. lipnja, upravo na dan kada je Khashoggi preminuo u londonskoj bolnici St Thomas, gdje se zadnjih nekoliko godina liječio od Parkinsonove bolesti. Ovaj kontroverzni biznismen, poznat po svom rasipničkom životnom stilu, proslavio se kao posrednik u trgovini oružjem, koju je vodio između američkih tvrtki i vlade Saudijske Arabije, a najaktivniji je bio 60-ih i 70-ih godina. Kako tvrdi Said Aburish, autor dokumentarnog serijala “The Mayfair Set”, jedna od njegovih prvih zaključenih trgovina bila je ona s Davidom Stirlingom, kojemu je isporučio oružje za tajnu misiju u Jemenu tijekom ustanka 1963. godine u Adenu, britanskom protektoratu čiju je sudbinu stoljećima određivao izuzetan strateški položaj na ruti koja je povezivala britansku Indiju s metropolom.

Politički skandal

Adnan Khashoggi rođen je 25. srpnja 1935. godine u Meki, kao jedno od šestero djece u obitelji turskoga porijekla. Njegov otac Muhammad Khashoggi bio je osobni liječnik kralja Ibn Sauda, osnivača moderne Saudijske Arabije, tako da je od najranijih dana bio povezan s kraljevskim dvorom. Njegova pokojna sestra Samira bila je udana za bivšeg vlasnika robne kuće Harrods Mohameda Al-Fayeda, nesuđenog svekra princeze Diane, dok je druga sestra, Soheir Khashoggi, poznata arapska spisateljica s adresom u New Yorku.

Khashoggi je studirao na koledžu Victoria u Aleksandriji, u Egiptu, koji je tradicionalno pohađala bliskoistočna elita, a potom se upisao na Chico State College u Kaliforniji. Nakon samo godinu dana provedenih na Chicu, u dobi od 21 godine, posredovao je u prvoj trgovini, vrijednoj tri milijuna dolara, koju je isporučio u Egipat. Nikada se više nije vratio na fakultet. Umjesto toga, postao je utjelovljenje ultrabogataša koje je petrodolar doveo u njegovu domovinu, Saudijsku Arabiju, s tom razlikom da njegovo bogatstvo nije nastalo na trgovini naftom, već na trgovini oružjem.

Nakon što su Saudijska Arabija i ostale arapske zemlje odlučile naoružati se nakon Izraelsko-arapskog rata 1973. godine, a podupirane milijardama dolara zarađenima na trgovini naftom, Adnan Khashoggi postao je njihova glavna veza s američkom industrijom oružja i godinama je bio najvažniji posrednik u većini arapskih trgovina oružjem. Među njegovim najvažnijim prekooceanskim klijentima bili su Lockheed Corporation, Raytheon, Grumman Aircraft Engineering Corporation i Northrop, te također Chrylsler, Fiat i Rolls-Royce. Između 1970. i 1975. Lockheed je Khashoggiju platio 106 milijuna dolara samo za proviziju, koje je u početku iznosila 2,5 posto, da bi s vremenom narasla na 15 posto, a Khashoggijeva poslovna ponuda uključivala je strategiju, konstantne savjete i analizu ulaganja.

Jedna njegova biografija nosi naziv “Najbogatiji čovjek na svijetu” i često su ga upravo tako opisivali. Naravno, to nije bilo posve točno, no početkom 80-ih njegov je imetak procijenjen na 40 milijardi dolara. Bio je vlasnik 86 metara dugačke jahte Nabila, koju je nazvao po svojoj kćeri, koja je u to doba bila najveća jahta na svijetu, a pojavljuje se u filmu o Jamesu Bondu “Nikad ne reci nikad” iz 1983. godine, u kojemu je uz Seana Conneryja jednu od prvih većih uloga zabilježila i buduća oskarovka Kim Basinger. Kada je njegovo poslovno carstvo zapalo u financijske teškoće, jahtu je kupio sultan od Bruneja, koji ju je potom za 29 milijuna dolara prodao Donaldu Trumpu, a on ju je preimenovao u Trump Princess. Trump ju je 1991. godine prodao za 20 milijuna dolara kako bi podmirio svoje dugove. Khashoggi je posjedovao 12 nekretnina diljem svijeta, uključujući i ranč u Keniji i rezidenciju na Manhattanu, a uz spomenutu jahtu bio je vlasnik i triju aviona komercijalne veličine.

Imao je nekoliko sukoba sa zakonom te je više puta bio optuživan zbog podmićivanja ili ilegalnih provizija, ali nikada ni zbog jednog nije bio osuđen. Bio je uvučen u neke od najvećih skandala tog vremena, poput afere Iran-Contra, političkog skandala koji je izbio krajem 1986., kada se otkrilo da je administracija predsjednika Ronalda Reagana tajno prodavala oružje Iranu, koji je u to vrijeme ratovao s Irakom, a tako skup­ljena financijska sredstva koristila kako bi se podržavali kontraši, antikomunistički gerilci koji su ratovali protiv sandinističkog režima u Nikaragvi.

Plan je također bio motiviran nastojanjem da se poboljšaju dip­lomatski odnosi s Iranom, odnosno da se ishodi puštanje američkih i zapadnih talaca koje je u Libanonu držala šijitska milicija Hezbolah, blisko povezana s iranskim vođom ajatolahom Homeinijem. Otkriće tih tajnih poslova poprilično je uzdrmalo Reaganovu administraciju te načelo autoritet dotad izuzetno popularnog predsjednika.

Ekstravagantne zabave

Khashoggi je svoje tvrtke osnivao i u Švicarskoj i Lihtenštajnu, a krajem 80-ih tri je mjeseca proveo u jednom švicarskom zatvoru, gdje je navodno svakodnevno večerao gurmanske delicije dopremane iz hotela Schweizerhof, pod optužbom da je pomogao sakriti novac bivšeg filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa i njegove žene Imelde, poznate po svojoj ljubavi prema cipelama. Te su optužbe kasnije odbačene, no nesumnjivo je da su mu narušile ugled.

Legendarne su, kažu oni koji su im prisustvovali, i njegove zabave, koje su okupljale filmske zvijezde, političare, pop-pjevačice i njegove prijatelje tajkune. Zabave su se održavale na njegovu posjedu u španjolskom ljetovalištu Marbella, a organizirao ih je Robert Young, vlasnik jednog od lokalnih klubova. Hranu je pripremalo šest vrhunskih chefova, a šampanjac se hladio u specijalnim kontejnerima. Tamo je proslavio i svoj 50. rođendan, u čijim je pripremama sudjelovalo 400 ljudi, a jedan novinar nazvao je taj događaj “najpoželjnijom pozivnicom još od krunidbe Luja XIV”. Uzvanici su prolazili ispod svoda od ukrštenih mačeva koje je držalo 50 livriranih sluga, večera je bila služena u ponoć, slavljenik je sjedio između Brooke Shields i princeze Glorije von Thurn und Taxis, a Shirley Bassey otpjevala mu je “Happy Birthday”.

Godine 1985. priredio je u Beču zabavu za najstarijeg sina koja je trajala punih pet dana, a reporter Robin Leach nazvao ju je najekstravagantnijom u europskoj povijesti. Na vrhuncu svoje slave Khashoggi je trošio 250 tisuća dolara na dan kako bi održao svoj životni stil. Bila je to dekadencija neviđenih razmjera, čak i prema standardima toga doba. Zabave su bile dio njegove poslovne strategije, a jednom je izjavio kako je sve to mehanizam kojim impresionira ljude.

No, niz političkih i financijskih skandala u koje se bio upleo ne samo da je narušio njegovu reputaciju nego je i znatno smanjio njegovo bogatstvo. Godine 1987. pojavio se na naslovnici američkog magazina Time, gdje su ga opisali kao trgovca oružjem iz sjene. Nedugo nakon objave tog članka njegovo se poslovno carstvo počelo urušavati. Njegove holding tvrtke u Americi i Trinidadu i Tobagu bankrotirale su, a propao je i njegov najveći projekt, hotel i shopping centar u Salt Lake Cityju. Klijenti su se polako distancirali od njega, a saudijsko plemstvo njegovu je pompoznost smatralo sramotnom. Njegovi kontakti u Washingtonu iščeznuli su sa završetkom Reaganove ere, a njegovi glavni patroni, iranski šah i sudanski predsjednik Gaafar al-Nimeiry, svrgnuti su s vlasti.

Veliki zavodnik

U svojim poznijim godinama Khashoggi je živio dobro, ali u ponešto reduciranim uvjetima: letio je komercijalnim letovima, branio se od vjerovnika i morao je otpustiti tjelohranitelja, korejskog eksperta u borilačkim vještinama poznatog kao Mr. Kill. Sud u Parizu 1997. naložio mu je da plati 1,6 milijuna dolara kazne zbog švercanja 37 umjetničkih slika u Francusku, koje je dopremio iz Amerike u privatnom avionu, a godinu kasnije londonski hotel Ritz podnio je protiv njega tužbu u kojoj potražuje osam milijuna funti za kockarske dugove.

U privatnom životu Khashoggi je bio pravi zavodnik. Još 60-ih godina oženio je 20-godišnju Engleskinju Sandru Daly koja je prešla na islam i postala Soraya Khashoggi. Dobili su kćer Nabilu i sinove Mohammeda, Khalida, Husseina i Omara. Njegova druga supruga bila je Talijanka Laura Biancolini, koja je, kao i Soraya prije nje, također prešla na islam i postala Lamia Khashoggi. Imala je samo 17 godina kada je upoznala Khashoggija, a 1980. rođen je njihov sin Ali.

Jill Dodd, njegova ljubavnica s početka priče, odrasla je u predgrađu Los Angelesa, a manekenstvom se počela baviti 1976. Tada je imala 17 godina i javila se na oglas u LA Timesu te je ubrzo potpisala ugovor s prestižnom modnom agencijom Wilhelmina Models. Agencija ju je poslala u Pariz, gdje je počela dobivati unosne angažmane.

Samo jedna iz harema

Adnana Khashoggija upoznala je u ljeto 1980. na jednoj privatnoj zabavi u Cannesu. Nizak, debeljuškast i proćelav, podsjećao ju je, kaže, na prijatelja njenoga oca. No, unatoč tome, prihvatila je njegov poziv na večeru te joj je ponudio da iz ormara izabere koju god dizajnersku haljinu želi: Dior, Yves Saint Laurent, Valentino, Chanel... Odlučila se za sivu Lanvinovu haljinu s bretelicama i tada se, kaže, zaljubila u šarmantnog 44-godišnjaka, od kojega je u štiklama bila viša punih 20 centimetara.

Bio je stariji od nje 24 godine, no izjavila je da je bio izniman ljubavnik, iako je bila svjesna da je samo jedna od mnogobrojnih žena u njegovu haremu. Iako ju je Khashoggi obilno obasipao darovima, nije prekinula karijeru fotomodela, a kako ju je najviše zanimao modni dizajn, u proljeće 1981. upisala se na Fashion Institute of Design & Merchandising u Los Angelesu, a Khashoggi joj je plaćao školarinu.

Njihova veza završila je u ljeto 1982., no ostali su u telefonskom kontaktu još godinama. Jill Dodd osnovala je 1989. liniju ženske odjeće Roxy inspiriranu surfanjem i snowboardingom te je i sama postala uspješna poduzetnica. Često je, piše u memoarima, mislila na Adnana, a zadnji put čuli su se 1988., kad se razvela od svoga prvog supruga i ostala samohrana majka. Ponudio joj je da pošalje po nju u Kaliforniju privatni avion koji bi je dovezao u Monaco, gdje je on tada živio, no nije otišla jer je imala ljubomornog dečka. Kaže da joj je to bila najveća pogreška u životu te da je trebala otići, ako ništa drugo barem da mu zahvali što joj je omogućio obrazovanje. Roxy je u međuvremenu postao jedan od najuspješnijih globalnih modnih brendova, a Dodd danas živi s trećim suprugom i troje djece u Marin Countyju u Kaliforniji.

Vremešnog Khashoggija je 2009. posjetio jedan novinar u hotelu Four Seasons u Kairu; već je tada teško hodao i jedva je ustajao sa stolice. Uza se je imao pomoćnika koji mu se obraćao s “Vaša ekscelencijo”, preuzimao njegove pozive i ugovarao mu sastanke.

“Što sam krivo učinio? Ništa”, rekao je na kraju svoga života Adnan Khashoggi, koji je preminuo u 82. godini, u krugu najbliže obitelji. “Ponašao sam se neetički iz etičkih razloga.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:40