KLJUČNI IZBORI

CURE PRVE PROCJENE REZULTATA U FRANCUSKOJ Iako glasanje još nije gotovo i traje izborna šutnja, belgijski mediji već izvještavaju o mogućem pobjedniku

 Thomas Samson/Pool/Patrick Kornik / Reutres

U Francuskoj je i dalje u tijeku glasovanje na predsjedničkim izborima, na kojima građani mogu birati između neovisnog kandidata Emmanuela Macrona i rigidne desničarke Marine Le Pen iz Nacionalne fronte. Iako je do zatvaranja birališta na snazi izborna šutnja i zabrana objavljivanja bilo kakvih rezultata ili njihovih procjena, belgijski su mediji već tradicionalno i nekoliko sati prije okončanja glasanja počeli objavljivati prve brojke.

Tako je ugledni Le Soir, pozivajući se na dobro upućene izvore iz četiriju instituta koji provode istraživanja na sam dan izbora, objavio kako je Macron u vodstvu s podrškom od oko 62-63 posto. I njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung pustio je neslužbenu vijest o 63-postotnoj podršci za Macrona.

Prve službene podatke agencija koje provode izlazne ankete ne treba očekivati prije 20 sati, a službeni rezultati samog prebrojavanja glasova trebali bi početi pristizati kasnije tijekom nedjeljne večeri.

Inače, do 17 sati, odaziv je iznosio 65,3 posto, što je šest postotnih poena manje nego na izborima 2012. godine, na kojima je pobjedu odnio Francois Hollande, a koji se na ovim izborima nije ni kandidirao. Pravo glasa imalo je oko 47,5 milijuna Francuza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:59