PROUTEŽA JAKIM SILAMA

DESNIČARSKI KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA AUSTRIJE TRAŽI PARTNERE ZA 'NOVU MONARHIJU' 'Trebamo saveznike sa sličnom kulturom, to može biti i Hrvatska'

 REUTERS

Kandidat desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) na predsjedničkim izborima u Austriji Norbert Hofer najavio je da bi u slučaju pobjede radio na formiranju saveza s istočnoeuropskim zemljama u svrhu stvaranje protuteže Njemačkoj i Francuskoj, piše u petak austrijski magazin Profil.

"Mi imamo s jedne strane velike igrače poput Francuske, Njemačke, prije i Britance i zemlje Beneluxa, koji su vrlo jaki. Ja tražim saveznike za jedan novi model, a to mogu biti Mađarska, Češka, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Hrvatska, dakle zemlje sa sličnom kulturom", rekao je Hofer u razgovoru za švedski dnevnik Dagens Nyheter koji bi trebao biti objavljen na dan predsjedničkih izbora u Austriji 4. prosinca, a čije ulomke prenosi austrijski magazin Profil.

Hofer je ovaj savez obrazložio povijesnim sponama.

"Nekad smo bili dio iste monarhije i možda bi uoči EU summita mogli uskladiti smjernice kako bi na ovim sastancima dobili na težini", rekao je Hofer i dodao kako će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima "stvaranje protuteže" biti njegova "velika zadaća".

Na ponovljenim predsjedničkim izborima 4. prosinca Hoferov protivnik će biti kandidat stranke Zeleni Alexander Van der Bellen. U ispitivanjima javnog mnijenja obojici kandidata se predviđa podjednak broj glasova.

Na drugom krugu izbora krajem svibnja Van der Bellen je bio pobijedio s minimalnom prednošću, ali je Ustavni sud Austrije poništio ishod nakon tužbe FPÖ-a zbog nepravilnosti pri prebrojavanju glasova koji su pristigli putem pošte.

Austrija je prema definiciji parlamentarna republika s polupredsjedničkim sustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:23