IZA KULISA

Dodik de facto ne priznaje državnost BiH

 HANZA MEDIA

Milorad Dodik i vlasti Republike Srpske 25. rujna žele održati referendum s pitanjem “Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan RS-a“? A sve zato što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odluku o proglašenju Dana RS-a 9. siječnja, na dan kad je samoproglašena skupština Srba u BiH 1992. proglasila posebnu srpsku republiku u BiH, što je bio uvod u rat u toj zemlji. U isto vrijeme Božo Ljubić, prvi na listi HDZ-a za dijasporu, izjavljuje kako, u slučaju nastavka političke krize, “sukladno međunarodnom pravu, imamo pravo tražiti vraćanje na stanje "status quo ante", tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna”.

Što se događa u Bosni i Hercegovini?

- Puno toga, uglavnom negativnog, ali glavni problem je Dodik, koji de facto ne priznaje državnost BiH. Usto u susjedstvu se 2. listopada održavaju općinski izbori i šef Republike srpske pokušava se održati u ulozi najvažnijeg srpskog političara u Bosni i Hercegovini. Slični su i Ljubićevi motivi, kome izbori padaju 11. rujna pa sada izvlači Herceg Bosnu, koju u Hrvatskoj već godinama ne spominju ni najtvrdokorniji u HDZ-u.

Koji je službeni stav HDZ-a o Bosni i Hercegovini?

- Pretpostavljamo onaj koji je za sarajevski Dnevni avaz iznio Andrej Plenković, u kojem je najavio da će se u slučaju da njegova stranka formira novu vladu nakon izbora 11. rujna u Hrvatskom saboru odlučno zalagati za podršku Bosni i Hrecegovini na njezinu europskom putu. Uz jasnu digresiju kako je referendum o obilježavanju dana Republike Srpske prijetnja cjelovitosti i suverenosti BiH, čemu se najoštrije protivim.

A kakvu politiku prema BiH treba očekivati ako pobijedi Narodna koalicija, s obzirom na Milanovićevu izjavu "kako Hrvate neće ostaviti Bošnjacima"?

- Kao premijer, Milanović je potpuno poštovao suverenitet BiH. Međutim, u aktualnoj kampanji izgovorio je sve i svašta pa ga sada mora izvlačiti Stipe Mesić i, kao da je staratelj predsjednika SDP-a, objašnjavati da je Milanović mislio reći da nećemo dozvoliti razbijanje BiH, da nećemo dozvoliti da se Republika Srpska odcijepi, mi smo potpisali da ćemo čuvati BiH... Ali to je trebao reći Milanović, a ne Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:46