PREDSJEDNIK POD ISTRAGOM

DRAMATIČAN INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ BIJELE KUĆE Trump izvan kontrole, suradnici nemoćni: 'Hoda zgradom i urliče na svaki televizor na koji naleti'

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u petak je po prvi put priznao da se nalazi pod istragom u sklopu sve šireg investigativnog zahvata FBI-a kojim se nastoji utvrditi jesu li i u kojoj mjeri Rusi utjecali na ishod lanjskih predsjedničkih izbora te je li Trumpov izborni stožer bio s njima u dosluhu. U jednoj bijesnoj objavi na Twitteru, Trump se okomio na zamjenika glavnog državnog odvjetnika Roda Rosensteina, koji je prije nekoliko tjedana postavio specijalnog tužitelja, bivšeg direktora FBI-a Roberta Muellera, kako bi preuzeo istragu.

- Čovjek koji mi je rekao da smijenim direktora FBI-a istražuje me jer sam smijenio direktora FBI-a! Lov na vještice, napisao je Trump na Twitteru, aludirajući na Rosensteina, koji je autor službenog objašnjenja Bijele kuće za smjenu bivšeg čelnika federalne policije Jamesa Comeyja. U međuvremenu je ta smjena došla pod povećalo istražitelja, a sam Rosenstein je u četvrtak navečer izdao enigmatično priopćenje u kojemu se žali na curenje informacija, ali ne navodi ništa konkretno što ga smeta.

U insajderskom izvještaju iz Bijele kuće, ugledna novinska agencija Associated Press piše da Trumpovi savjetnici i najbliži suradnici svjedoče kako je predsjednik bijesan zbog istrage te da ga svako malo viđaju kako diljem Bijele kuće zastajkuje pred televizorima i urliče na njih, kad god vidi da je na programu nešto u vezi istrage.

- Uvjeren je da je netko protiv njega skovao urotu kojoj je jedini cilj njegova diskreditacija, a možda i okončanje predsjedničkog mandata, kaže jedan od Trumpovih suradnika.

Trump smatra da su i Rosenstein i Mueller pristrani i da rade protiv njega, navode njegovi suradnici.

Vodeća demokratkinja u senatskom odboru za pravosuđe Dianne Feinstein strahuje da bi Trump mogao pokušati smijeniti i Rosensteina i Muellera.

- Poruka koju predsjednik šalje svojim objavama na Twitteru je da vjeruje kako za njega zakoni ne vrijede te da svatko tko misli drugačije treba dobiti otkaz. To je nedemokratski i kršenje predsjedničke zakletve, kaže Feinstein.

Trumpovi savjetnici ovih dana predsjednika intenzivno nagovaraju da se okani Twittera i da se usredotoči na druge svoje obveze. Bombardirali su ga pozitivnim reakcijama koje je izazvao svojim obraćanjem naciji nakon pucnjave u kojoj je teško ranjen moćni republikanski kongresmen Steve Scalise. No, u petak se pokazalo koliki izazov predstavlja bilo kakav pokušaj da se utječe na Trumpov karakter.

Predsjednik je dosad u niz navrata demantirao da je na ikakav način bio u dosluhu s Rusima, a opovrgava i da je pokušao blokirati istragu o tome. Zasad nema informacija je li njegova objava na Twitteru, u kojoj priznaje da je pod istragom, nastala na temelju informacija koje je dobio izravno od istražitelja ili je za sve doznao iz medija, koji su izvijestili da je specijalni tužitelj Mueller proširio istragu na njega te je na razgovor pozvao nekoliko najviših obavještajnih dužnosnika kako bi ih ispitao o smjeni Comeyja, za koju je sam Trump rekao da ima veze s ruskom istragom koju je Comey pokrenuo. Trumpa, prema medijskim izvješćima, istražuju zbog kaznenog djela 'ometanja pravde'.

Trump ima najmanje 315 milijuna dolara osobnih dugova prema kreditorima, uključujući stranim

Američki predsjednik Donald Trump imao je do polovice 2017. najmanje 315,6 milijuna dolara osobnih dugova prema njemačkim, američkim i drugim kreditorima, prema izvješću saveznog ureda za etiku objavljenom u petak.

Imao je oko 20 milijuna dolara prihoda od novog washingtonskog hotela otvorenog u blizini Bijele kuće u rujnu prošle godine a prihodi od luksuznog odmarališta "Mar-a-Lago" na Floridi u kojem je ugostio strane lidere, porasli su, prema izvješću. Prihod od Mar-a-Laga u kojem je udvostručio iznos članarine na 200.000 dolara nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima porastao je 25 posto na 37,25 milijuna dolara.

Najveći dio njegovih prihoda čini 115,9 milijuna dolara od golferskog odmarališta Trump National Dorala u Miamiju.

Trump je prijavio dohodak od najmanje 594 milijuna dolara za 2016. i početak 2017. te imovinu od najmanje 1,4 milijarde dolara.

Izvješće pokazuje da ima najmanje 130 milijuna dolara dugova prema Deutsche Bank Trust Company Americas, podružnici njemačke Deutsche Bank AG.

Trump je prijavio dug prema Deutsche Bank koji premašuje 50 milijuna dolara za gradnju hotela u zgradi u kojoj je bilo sjedište američke pošte u Washingtonu. Prijavio je i dugove od najmanje 110 milijuna dolara korporaciji Ladder Capital koja se bavi kreditiranjem.

Trump odbija objaviti svoje porezne prijave koje bi jasnije prikazale njegovo bogatstvo i poslovne interese. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:41