BREXIT

DUP kaže da Sjeverna Irska napušta EU pod jednakim uvjetima kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva

Ilustracija
 REUTERS

Čelnica sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) rekla je u ponedjeljak da će Sjeverna Irska napustiti Europsku uniju pod jednakim uvjetima kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, odbacivši sugestije EU-a da zadrži neke od njezinih propisa.

Bruxelles je kazao da neće prijeći na sljedeću fazu pregovora o Brexitu dok London ne dostavi dodatne pojedinosti o tome kako će zajamčiti da neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da je zatražio do britanske vlade da pojasni koja bi specifična pravila zadržala u Sjevernoj Irskoj kako bi se osigurala "regulatorna jednakost" između Sjeverne Irske i Republike Irske i tako izbjegla potreba za tvrdom granicom.

Međutim čelnica DUP-a Arlene Foster je ponovno odbila tu sugestiju rekavši da ne želi stvoriti poslovne barijere s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva samo kako bi se lakše poslovalo s Irskom.

"Sjeverna Irska izaći će iz EU pod jednakim uvjetima kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva", rekla je Foster u priopćenju, uoči sastanka s britanskom premijerkom Theresom May u utorak ujutro.

Većina birača u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj glasovala je na referendumu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU u lipnju prošle godine za ostanak u Europskoj uniji.

Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

Britanija bi trebala izaći iz EU u ožujku 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:19