SIGURNOSNA AFERA

FBI U TAJNOSTI UHITIO SNOWDENOVOG KOLEGU Iz NSA ukrao kodove za hakiranje računalnih sustava Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje

 Reuters

FBI je proteklih tjedana u tajnosti uhitio muškarca koji je radio za privatnu kompaniju Booz Allen Hamilton na poslovima unutar sustava Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), baš kao i poznati zviždač Edward Snowden, te istražuju je li ukrao i odao strogo povjerljive računalne kodove izrađene u svrhu hakiranja u mreže stranih vlada, otkriva New York Times, pozivajući se na nekoliko visokopozicioniranih dužnosnika koji nisu željeli u javnost izaći pod imenom i prezimenom.

Ako se utvrdi da su povjerljive informacije zdosta ukradene, činjenica da je to uspjelo insajderu drugi put u tri godine pošteno će osramotiti američku vladinu obavještajnu agenciju.

Podsjetimo, Edward J. Snowden, bivši zaposlenik CIA-e koji je također preko Booz Allen Hamiltona radio za NSA, predočio je javnosti tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja te neke koji pokazuju da su Sjedinjene Američke Države provodile hakerske napade u računala diljem svijeta, između ostalog i tijekom sastanka skupine G-20 u Londonu 2009., u Hong Kongu kao i u Kini.

Snowden je predao dokumente novinarima u lipnju 2013.

Ukradene informacije u najnovijem slučaju navodno su drugačije prirode od onih koje je ukrao Snowden. Naime, ove sadrže sigurnosne kodove koje je razvila agencija, a služe za hakiranje računalnih sustava protivnika poput Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Washington Post je naknadno objavio identitet uhićenika, riječ je o 51-godišnjem Haroldu Thomasu Martinu III iza savezne države Maryland.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:02