KROJI SUDBINU NIZOZEMSKE VLADE

FOTO: EUROPA IMA NOVU POLITIČKU ZVIJEZDU? Tko je mladić koji je u rekordnom roku zaludio pola države i dokazao da se rast populizma može zaustaviti

 Facebook

Prerano je za reći hoće li Zelena ljevica u Nizozemskoj postati dio vlade po prvi put u povijesti, no za 30-godišnjeg šefa političke stranke 'GreenLeft', Jesseja Klavera, najmlađeg političara u Nizozemskoj ikad, ovo uopće nisu bili loši izbori.

Naprotiv, njegova Zelena ljevica izašla je kao veliki 'pobjednik' osvojivši 14 od 150 mandata u parlamentu. Pretekli su čak laburističku PvdA i postali najveća stranka ljevice.

Dutch Green Party leader Jesse Klaver appears before supporters in Amsterdam, Netherlands, March 15, 2017.     REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS

Kao i većina stranaka ljevice i lijevog centra diljem Europe, i nizozemska Zelena ljevica oformljena je prije 25 godina i otada je nezaustavljivo rasla.

No najveći uspjeh postigla je zahvaljujući Klaveru, mladiću u trapericama, ležernim majicama i zavrnutim rukavima koji je prvi put izabran kao član parlamenta kad je imao samo 24 godine, a vodstvo nad strankom preuzeo je u svibnju 2015.

Od tada je pod nadimkom 'Jessiah' okupio oko sebe 7000 novih članova, od kojih je gotovo polovica mlađa od 30 godina, piše Guardian.

Njegov otac je Marokanac, majka porijeklom Indonežanka, a ono što Klaver opetovano ističe jest da je desničarski populizam Greeta Wildersa (utemeljitelj populističke i euroskeptične Stranke za slobodu - PPV) veća prijetnja nizozemskoj kulturi i tradiciji od svih muslimanskih migranata zajedno.

U posljednje vrijeme ljevičarske stranke u Europi vode žestoku borbu protiv naglog porasta radikalne desnice, a Wildres upravo ističe kako se protiv toga može boriti samo zalažući se za svoje ideale.

- Ono što bih želio poručiti svim svojim prijateljima ljevičarima u Europi: ne pokušavajte glumiti, već zastupajte svoje principe i budite oštri u tome. Zalažite se za promigrantsku i proeuropsku politiku. Dobro stojimo i možemo zaustaviti populiste - kazao je Klaver koji se u predizbornoj kampanji uglavnom obraćao mladima i obrazovanim ljudima.

Svoje sljedbenike osigurao je karizmatičnom osobnošću putem društvenih mreža, sastanaka u gradskim dvoranama i završnih skupova poput onog u Amsterdamu gdje ga je došlo uživo pogledati više od 5000 ljudi, a isto toliko ga je pratilo putem Facebooka.

Njihova meta bili su prvenstveno mladi, no nizozemski zeleni zaradili su simpatije i nekih tradicionalnih lijevih glasača koji su pune dvije generacije glasali za laburističku PvdA.

Zelena ljevica je profitirala nakon kraha PvdA, koju su glasači kaznili nakon serije nepopularnih mjera koje su donijeli kao dio vladajuće koalicije, poput podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu i rezanja nekih pogodnosti. Za njih su glasali i birači zabrinuti za klimatske promjene, a Zelena ljevica fokusirala se u kampanji i na obnovljivu energiju kao i društvenu jednakost.

- Bogati su sve bogatiji, siromašni siromašniji, a ljudi na dnu te ljestvice su zaboravljeni. No druga stvar po redu je klima. Ovo više ne smijemo trpjeti - zaključili su.

Budući da je nizozemska politička scena vrlo fragmentirana, Klaver se prije izbora nadao da će osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu kako bi pomogao oformiti vladu bez Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), konzervativno-liberalne stranke čiji je čelnik premijer Mark Rutte, pobjednik parlamentarnih izbora održanih u srijedu.

Klaver inzistira kako bi to još uvijek trebala biti opcija s obzirom na njihove dobre rezultate, iako je zaključio da je nizozemska politička scena sada 'iznimno komplicirana'.

No vjerojatnije od toga je da će ih upravo Rutte tražiti za potporu koaliciji desnog centra kako bi osigurali većinu. A to bi ga pak moglo prisiliti da ipak izabere između svojih ideala koje toliko ističe i ulaska u vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:41