STRAVIČNE BROJKE

FOTO: GRAĐANI SKOPLJA SE GUŠE U SMOGU, ZAGAĐENJE JE GORE NEGO U KINI 'Ovo je izvanredno stanje! Uplašena sam za zdravlje moje djece i najbližih!'

Samo par nebodera izviruje iz smoga koji je prekrio Skopje. U krugu: Rebeka Jankovska Risteski
 Donce Ilijoski

Zrak u glavnom gradu Makedonije opasan je po zdravlje, količina zagađenja prelazi granicu nakon koje se i u Kini podiže crvena uzbuna, a reakcija lokalnih vlasti svodi se na 'nemojte izlaziti iz domova ako ne morate'.

Vrijednosti zagađenja u pojedinim su općinama preko 24 puta iznad dozvoljenih i sigurnih po zdravlje. Izmjerene količine čestica manjih od 10 mikrona (PM10) i manjih od 2,5 mikrona (PM25) deset su puta veće od vrijednosti na kojima bi u Hrvatskoj Centar za javno zdravstvo proglasio uzbunu zbog zagađenja zraka.

DCIM5GOPRO\G0551451.
Donce Ilijoski

- Osjećam se bespomoćno, bezizlazno, uplašena za zdravlje moje djece i najbližih, rekla nam je Rebeka Jankovska Risteski, jedna od najpoznatijih makedonskih pjevačica, i majka troje djece.

- Stalno osjećam mučnine, povremeno mi se muti vid i imam glavobolje. Kada živiš u ovoliko zagađenom gradu svakodnevne obaveze svedeš na minimum koliko možeš, objasnila nam je.

U noći s nedjelje na ponedjeljak, u općini Karpoš zabilježena je rekordno visoka koncentracija od 1218 μg čestica manjih od 10 mikrona (PM10) po kubnom metru. Najviša dozvoljena razina u Europi je 50 mikrograma. U općini Centar izmjereno je 356μg/m3 puno opasnijih čestica manjih od 2,5 mikrona (PM2,5), čija je najviša dozvoljena koncentracija 20 mikrograma.

aqicn.org
U noći s nedjelje na ponedjeljak zabilježene su vrijednosti od 545 PM25 i 999 PM10. Sve iznad 60 PM25 i 100 PM10 izrazito je opasno za zdravlje.

Problem sa zagađenjem najizraženiji je u zimskim mjesecima, tvrdi Skopljanka Sanja na Redditu. Većina kućanstava u Makedoniji grije se na drva, no često se pali što god dođe pod ruke - gume, plastika, laminati, tepisi...

Pored grijanja, postoje i brojni drugi uzroci zagađenja. Brojni Makedonci doselili su u Skoplje posljednjih godina, te danas čak pola stanovnika te zemlje živi u glavnom gradu. Na cestama je oko 100.000 vozila, no mnoga su kupljena na crno u Bugarskoj, te tehničke preglede prolaze uz plave kuverte, a javni prijevoz u gradu je neadekvatan i neredovit, unatoč novim kineskim autobusima koji su kupljeni prije par godina.

DCIM5GOPRO\G0551421.
Donce Ilijoski

Iako problem traje već dulje vrijeme, lokalne vlasti do sada nisu činile ništa kako bi ga riješile, već bi jedino građanima podijelile naputak da 'ne izlaze van iz domova ako nije neophodno'. Građani se snalaze kako mogu, a brojni kupuju maske za lice.

- Doma od nedavno imam pročišćivač zraka, ali to nije rješenje, rekla nam je Jankovska Risteski.

- Dvoje djece ide u vrtić, jedno u školu, i velik dio vremena dišemo CO2 i svakakve ostale čestice. Najviše u očaj baca to što nitko ne poduzima neke brze konkretne mjere. Na ovakav ogroman problem, kada ti je uskraćeno osnovno pravo, a to je pravo na život, treba hitno reagirati. Ovo je izvanredno stanje, kazala je.

DCIM5GOPRO\G0551379.
Donce Ilijoski

Nakon rekordnih brojki zagađenja, gradske su vlasti danas ipak najavile jednu mjeru: besplatni gradski prijevoz. No, nitko od naših sugovornika ne vjeruje da će ta mjera polučiti ikakve rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 03:43