ZID SRAMA

FOTO: OVO SU LICA ZLA Poljska na internetu po prvi put objavila popis nacističkih stražara u Auschwitzu, u odvratnom društvu našla se i dva Hrvata!

 INR

Poljski Institut za nacionalno sjećanje (INR) na internetu je objavio imena nacističkih zapovjednika i stražara u logoru smrti Auschwitz za vrijeme njemačke okupacije Poljske.

Na popisu se nalaze informacije o 9686 zapovjednika i stražara SS-a koji su radili u Auschwitz-Birkenau, njihova imena, uglavnom njemačka, mjesto i godina rođenja, nacionalnost, podaci o vojnoj službi, a ondje gdje je bilo moguće dodana je i fotografija.

Waldemar Alszewski, 09/09/1905., Kibarten; Nationality: Lithuanian. Occupation: Butcher

Među podacima zabilježena su i njihova zanimanja koja pokazuju da su ljudi pristizali iz različitih miljea - bilo je tu mesara, konobara, slastičara, obućara, slikara...

Helmuth Walter, 04/05/1906, Aussig an der Elbe. Nationality Czechoslovakian. Occupation: Bookmaker

Jedan među njima bio je i doktor Eduard Wirths koji je od rujna 1942. do siječnja 1945. nadgledao pokuse koji su se po preporuci Josefa Mengelea, zloglasnog nacističkog doktora poznatog kao 'Anđeo smrti', provodili u području ginekologije i testiranjima vezanim uz zaraznu bolest tifus.

Eduard Wirths, 04/09/1909., Wurzburg, Nationalty: German, Occupation: Doctor

Eduarda Wirthsa uhvatile su savezničke snage, a on si je oduzeo život vješanjem u rujnu 1945.

Na fotografijama koje prikazuju lica zla nalazi se i Gottfried Weise koji se dobrovoljno pridružio Oružanom zaštitnom odredu 1940.

Gottfried Weise, 11/03/1921., Waldenburg

Nakon što je izgubio jedno oko na Istočnom bojištu, u svibnju 1944. poslan je u Auschwitz gdje je postao zapovjednik i zadobio zavidnu reputaciju zbog svoje nepredvidivosti i nasilnosti, a posebice jer je uživao pucajući djeci u glavu.

Nakon rata skrivao se radeći kao šef gradilišta u njemačkom gradu Solingen. Uhvaćen je tek 80-ih godina, no nakon toga je pobjegao. Pronađen je ponovno u Švicarskoj i uhićen, nakon čega je doživio srčani udar. Umro je 2002. godine.

Heinrich Ackermann, 08/04/1901, Muhlhausen. Nationality: German. Occupation: Waiter

No na popisu nisu samo Nijemci, ima tu i Litvanaca, Čehoslovaka, Rumunja, Austrijanaca, ali i -Hrvata.

Tako se na popisu našla i fotografija Josefa Vogela, slastičara rođenog 1916. godine u Iloku. Na popisu pod rubrikom nacionalnost navedeno je kako je Vogel napola Hrvat, a napola Nijemac.

Josef Vogel, 16/11/1916., Ilok. Nationality: Croat-German. Occupation: Confectioner

I još jednom zloglasnom nacistu pod rubrikom nacionalnost piše hrvatsko-njemačka, iako mu je pod mjestom rođenja navedena Srijemska Mitrovica. Radi se o Stanislavu Watzu rođenom 1921. godine koji je po zanimanju bio poduzetnik.

Stanisl Watz, 07/05/1921, Syrmish-Mitrowitz. Nationality: Croat-German. Occupation: Businessman

Direktor INR-a Jaroslaw Szarek kaže da bi popis trebao pomoći da se o Auschwitzu prestane govoriti kao o poljskom logoru. Naime, nada se kako će popisom dokazati da su Auschwitzom upravljali Nijemci, a ne Poljaci.

Najavljuje da će institut sastaviti sličnu listu i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj.

Robert Wagner, 05/06/1908., Kimpolung. Nationality: Romanian. Occupation: Butcher

Dio koji se odnosi na zapovjednika logora Rudolfa Hoessa, koji je njime upravljao od 1940. do 1943, sadrži i fotokopiju smrtne kazne koju mu je 1947. dosudio poljski sud.

Poljska već godinama pokušava dokazati kako je krivo logore nazivati "poljskim", isključivo zbog njihova zemljopisnog položaja.

Herman Wagner, 23/10/1908., Westhofen. Nationality: German. Occupation: Painter

Nova baza podataka dostupna je na pet jezika i "služi kao oružje za borbu protiv laži", rekao je Szarek.

Sovjetske snage ušle su u Auschwitz 27. siječnja 1945. Nacisti su ga napustili nekoliko dana ranije i ostavili ga manje više netaknutog.

U logoru je ubijeno više od milijun ljudi, najviše Židova, ali su žrtve bili i Poljaci, Romi te politički zatvorenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 04:46