ZAGOVARATELJ REFORMI

FOTO: PROCURILE DVIJE TEORIJE O UBOJSTVU 'Bio je predodređen za novog lidera Sj. Koreje, ali njegova želja za japanskim Disneylandom je bila jača'

 Reuters

Malezijske vlasti potvrdile su da je Kim Jong Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una, ubijen u zračnoj luci u Kuala Lumpuru. Malezijci nisu otkrili nikakve detalje horora na jednom od najprometnijih aerodroma svijeta, ali gotovo svi južnokorejski mediji pišu da su ubojstvo počinile dvije žene.

Kim Jong Nam nije umro na aerodromu, već na putu do bolnice.

- Čekao je let za Macao kad mu je iznenada pozlilo. Hitna pomoć stigla je brzo, ali spasa mu nije bilo, umro je u ambulantnom vozilu - rekao je šef policije Abdul Aziz Ali.

Korejska TV mreža Chosun, inače izrazito bliska s južnokorejskom vladom, u eter je poslala informaciju da su Kimu presudile dvije sjevernokorejske tajne agentice. Navodno su ga ubole injekcijom punom otrova i pobjegle taksijem u nepoznato.

Tkanina ili igla

Te su informacije kontradiktorne od onih koje stižu direktno iz Malezije. Policijski šef distrikta Selangor, Abu Samat Mat, izjavio je da se jedan čovjek sa sjevernokorejskom putovnicom potužio na strašnu bol nakon što je bio poprskan s nekom tekućinom. Poslije je umro na putu do bolnice.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da ne može potvrditi ta izvješća.

- Ne znamo je li u pitanju bila tkanina ili igla; recepcionar je rekao da mu je Kim rekao da ga je netko zgrabio za lice i da mu je pozlilo - kazao je policijski dužnosnik Fadzil Ahmat za Reuters.

Na kraju ove strašne priče postavlja se ključno pitanje - zašto bi netko htio njegovu smrt? Iako je Kim Jong Nam više od deset godina nebitan za cijelu sjevernokorejsku priču, a režimu nije bio ni najmanji remetilački faktor, stariji Kim Jong Unov brat u rijetkim medijskim istupima žestoko je znao očešati režim i pozvati na reforme.

Disneyland

Kim Jong Un i Kim Jong Nam obojica su sinovi diktatora Kim Jong Ila. Nam je bio predodređen za Ilova nasljednika, ali sve se promijenilo 2001. godine kada se pokušao prošvercati u Japan s lažnom putovnicom Dominikanske Republike. Na pitanje zašto je to napravio, tada 31-godišnji Nam je skrušeno priznao.

- Htio sam vidjeti Disneyland...

Uhvatili su ga u zračnoj luci Narita i odmah deportirali u Kinu. Upravo zbog te sramote Kim Jong Il nekoliko dana poslije otkazao je službeni posjet Kini, a u iduće dvije godine na sjevernokorejskim TV i radio stanicama počeo se promovirati Kim Jong Un. To je, zapravo, bio znak da Nam može zaboraviti dolazak na tron.

Ne zna se točno kada je Kim Jong Nam otišao iz domovine, ali posljednjih deset godina živio je na relaciji Macao - Singapur - Malezija. Nikada nije priznao da ga je želja za tokijskim Disneylandom izbacila iz utrke za tron, već je uporno tvrdio da je razlog nešto drugačiji.

Samo reforme

- Otac je dignuo ruke od mene nakon što sam postao veliki zagovornik reformi. Studirao sam u Švicarskoj i naučio neke stvari, ali moj otac je mislio da sam se postao kapitalist - napisao je Kim u emailu koji je svojedobno odaslao uredniku jednog japanskog dnevnika.

- Vratio sam se iz Švicarske i sugerirao ocu da se otvori prema inozemstvu, da otvori tržište. Pazite, moj otac se osjećao jako usamljeno kad sam otišao studirati, a moja polubraća i polusestra su iskoristili tu priliku i približili mu se. Poslije, kada 'sam se pretvorio u kapitalista', otac je odlučio naprasno prekinuti studij mojoj polubraći.

To je bio i više nego jasan znak Namu da pobjegne iz države. Međutim, u domovini ga očito nisu zaboravili. I ranije je govorio da su ga pokušali ubiti nekoliko puta, ali nitko ga nije ozbiljno shvaćao. Na kraju je ispalo da je bio u pravu.

Iz bolnice Putrajaya samo su rekli da je umro čovjek pod imenom 'Kim' i da je rođen 1970. godine. Uzrok smrti je nepoznat, a tijelo je poslano na obdukciju.

Američki izvori su CNN-u rekli kako su uvjereni da iza likvidacije stoji netko iz Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:01