IZBORI U OŽUJKU

FOTO: SVI SE PITAJU JE LI ONA PROPAGANDNI PROIZVOD KREMLJA Ruska Paris Hilton prva je izazivačica predsjednika Putina

 
Ksenija Sobčak
 REUTERS

Imam 36 godina, a kada je Vladimir Putin došao na vlast, imala sam 18. Oni koji su se tada rodili, sad će prvi put izaći na izbore. Pa, neće valjda i moj jednogodišnji sin za 18 godina ići na izbore na kojima će Putin opet biti kandidat, izjavila je najpoznatija ruska trendseterica i voditeljica zabavnih emisija Ksenija Sobčak prilikom najave svoje kandidature na skorim predsjedničkim izborima.

Ruska Paris Hilton i kći Anatolija Sobčaka, čovjeka iz čijeg su kaputa izašli Vladimir Putin i cijela današnja kremaljska politička elita, proglasila je sebe kandidatkinjom “onih koji su protiv svih”. Ruska javnost, iznenađena takvim obratom, u prvom se redu pita što stoji iza toga.

Doduše, Ksenija Sobčak - pripadnica postsovjetske zlatne mladeži, čiji je otac bio jedan od prvaka postkomunističkih promjena u Rusiji tijekom 90-ih, a majka Ljudmila Narusova prokremaljska zastupnica u gornjem domu ruskog parlamenta, Vijeću Federacije - poznata je po liberalnim pogledima i sudjelovanju na antiputinovskim prosvjedima. Prije nekoliko godina čak je najavljivala da će emigrirati iz Putinove Rusije jer joj je život ugrožen.

Uzburkalo se

No, atmosfera oko predsjedničkih izbora sad se odjednom u Rusiji uzburkala. Izbore u ožujku 2018. godine Rusi uglavnom čekaju tek kao očekivani nastavak Putinove vladavine. Upravo ta činjenica - Putin još nije objavio svoju kandidaturu, iako je više nego očevidna - pomalo plaši Kremlj. “Putin je već toliko dugo ruski lider da su Rusi zaboravili kako ga ipak s vremena na vrijeme trebaju ponovno izabrati”, piše posprdno dopisnik The Christian Science Monitora iz Moskve Fred Weir.

Russian TV personality Ksenia Sobchak, who recently announced plans to run in the upcoming presidential election, speaks during a news conference in Moscow, Russia October 24, 2017. REUTERS/Maxim Shemetov - UP1EDAO0TMF31
Maxim Shemetov / REUTERS

Upravo je to najveća briga Kremlja: slaba izlaznost zbog očekivanog rezultata. Jer, pobjeda uz skromnu izlaznost nije ono što bi zadovoljilo današnju elitu, pogotovo zato što se smatra da će ovo ipak biti posljednji Putinov mandat u koji on, prema zamislima putinovskih ideologa, mora zakoračiti trijumfalno. Ankete pokazuju da će najmanje 65 posto Rusa zaokružiti njegovo ime na listiću. Upravo zato trebalo je malo uzburkati izbornu letargiju s osobom kakva je Ksenija Sobčak - zgodna, mlada, prkosna, celebrity iz dobre obitelji ili, kako je Rusi zovu, “svjetska lavica”. Pogotovo je plavokosa brbljavica bila potrebna da se pokrije zabrana kandidature Alekseja Navaljnog. Zabrana još nije objavljena, ali će, kako pišu dobro upućene moskovske novine, izborno povjerenstvo zbog presude za financijske malverzacije onemogućiti kandidaturu najpoznatijega ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

On ne bi mogao ugroziti Putinovu pobjedu, ali bi u njegovoj kampanji ipak bilo rečeno puno neugodnih stvari o Putinu te bi izborni proces postao puno ozbiljniji. Ovako bi mogao biti dovoljno estradiziran, tek da podigne atmosferu i izlaznost, ali bez straha od skakanja Putinu u oči ili bilo kakvih neugodnih ekscesa. Upravo zato neki ruski krugovi u svemu vide tek produženu ruku Kremlja. Konačno, prije nego što je Ksenija Sobčak odlučila zaželjeti ruski tron, moskovske Vedomosti to su već najavile, i to iz samih kremaljskih izvora. Svakako da će sada ruski izbori dobiti potrebnu dozu showa, zabave i igrokaza, a ne tugaljivo i posprdno očekivanje još jedne Putinove pobjede. Osim toga, samo koji dan nakon objave kandidature Ksenija Sobčak se susrela s Putinom. Bio je to, doduše, razgovor za film o njezinu ocu, ali su se ipak neko vrijeme zadržali u razgovoru nasamo.

Čuvao je

Urbana legenda kaže da je Putin kao najbliži suradnik njezina oca, prvog neboljševičkog gradonačelnika Sankt Peterburga od 1917. godine, tijekom 90-ih često s njom pisao domaće zadaće ili se ona igrala barbikama oko njihovih nogu dok su Putin i tata rješavali mnoge tadašnje političke probleme.

“Svaki čovjek odgovara za sebe”, komentirao je Putin Ksenijinu kandidaturu. “Cijenim njezina oca i smatram ga jednom od najvažnijih ličnosti suvremene ruske povijesti”, rekao je Putin. Upravo zato je ruski predsjednik “slab” na Kseniju i ona je, kao svojedobno njegov vrlo žestok oponent, bila zaštićena kao lički medvjed.

Opposition leader Ilya Yashin (R) shows a security patch as television host and opposition activist Ksenia Sobchak looks at it as opposition try to set on their own security at protest camp in a boulevard in central Moscow May 10, 2012.  REUTERS/Denis Sinyakov  (RUSSIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - GM1E85B06RP01
Denis Sinyakov / REUTERS

I dok su Navaljni, Kasparov, Jašin i Gudkov - a o ubijenom Borisu Njemcovu da i ne govorimo - završavali u “maricama” te provodili dane po ćelijama, Ksenija Sobčak je prolazila “lišo”. Doduše, Sobčak je rekla da očekuje podršku Navaljnog, ali i to da će se povući iz kampanje ako se njemu nekim čudom ipak odobri kandidatura. No, kažu da će Sobčak ostati u kampanji ako Putin kaže “trebam te”, a ako to ne kaže, ona će odustati.

No, da stvar nije sasvim bez vraga, pokazuje to što je njezin predizborni stožer preuzeo Igor Malašenko, čovjek koji je 1996. to uspješno odradio za tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina. U stožeru će biti i Vitalij Škljarov koji je radio kao IT stručnjak u kampanji Bernieja Sandersa i Angele Merkel, a pomagao je i Dmitriju Gudkovu, novoj zvijezdi ruske antiputinovske oporbe koji namjerava biti novi moskovski gradonačelnik.

'Krim je Ukrajinski'

Uz njih će biti i Avdotija Smirnova, supruga najjačeg establishmentskog liberala Anatolija Čubajsa. Ksenija Sobčak iznenadila je i svojom prvom izjavom - “S pozicije međunarodnog prava Krim je ukrajinski” - te pozvala Rusiju i Ukrajinu na dijalog. Njezin je najvažniji vanjskopolitički cilj “uspostava prijateljstva s Ukrajinom”. Time je izazvala negativnu reakciju Kremlja, ali i pojačala sumnje je li to tek igrokaz ili se iza toga ipak nešto valja.

Jer, Putin je uspio stabilizirati ekonomiju, sada je i cijena nafte konačno porasla - dijelom i zahvaljujući njegovom dogovoru sa saudijskim kraljem - ali izvori bliski Kremlju ističu kako oko “cara” ipak vlada određena nervoza. Nisu uspjeli pridobiti Donalda Trumpa na svoju stranu, a sankcije EU su i dalje na snazi. U slučaju bilo kakvog poremećaja na svjetskim tržištima Moskva bi se opet našla u ekonomskim problemima. A javnost voli moćnu Rusiju, ali voli i dobar život.

Russian socialite Ksenia Sobchak arrives for the opening of the 27th Moscow film festival June 17, 2005. Russian stars from the cinema industry gathered on Thursday for the opening of the annual festival held in the Russian capital. REUTERS/Alexander Natruskin  WAW/AA - RP6DRMRQWVAB
Alexander Natruskin / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:59