'UBIJANJE JEDNOG GRADA'

FOTO: VANDALI U NOVOM SADU PORAZBIJALI IZLOGE I UNIŠTILI IZLOŽBU O VUKOVARU 'Nisam iznenađen, čudi me samo njihova lijenost, dugo im je trebalo'

 021.rs

Izložba Srđana Veljovića "Vukovar - ubijanje jednog grada", koja je 18. studenog postavljena u Novom Sadu u prolazu Milana Mladenovića u Zmaj Jovinoj ulici 22, potpuno je uništena, nakon što su vandali razbili izloge i poderali fotografije, javlja portal 021.rs.

021.rs

Na izlozima su prije dva dana prvo osvanuli natpisi "A ubijanje Srba?", "Stoko", "Je*o vas Vukovar", da bi sinoć bili porazbijani.

Autor izložbe Srđan Veljović kaže da je namjera bila da se fotografijama podsjeti na uništavanje Vukovara. On dodaje da ga nije iznenadila ni ovakva reakcija.

021.rs

"Prvi utisak je da su vandali lijeni jer im je dugo trebalo da primjete izložbu i reagiraju. Međutim, to smo i imali na umu, jer tema proizvodi takvu vrstu reakcije. Dok sam birao fotografije gledao sam da budu neupitne i očišćene od svih politika o tome tko je prvi počeo, i tko smo 'mi', a tko 'oni'. Poruka iza ovakvog čina je da i dalje postoji jedan mlad i bijesan svijet. Zbog toga mi je žao, jer njima je vjerovatno teško u životu. Tako da ako im je uništavanje pružilo estetski ugođaj, onda je i to neka korist od izložbe", priča Veljović.

021.rs

Veljović dodaje da je ideja izložbe bila da se ukaže na to da je postojao jedan grad i da je on uništen. Istovremeno, autor je želio da se nakon 25 godina okrenu karte.

"To je čitava generacija odraslih ljudi. Trebali bi razmisliti o odnosima među nama, što je tu moglo bolje? Kako sam imao određeni strah da će izložba završiti ovako, postoji i strah da će moja i tuđa djeca doći u situaciju da se tako nešto ponovi. Opet, nasuprot tome, postoji paradoks u tome da s teritorija za koje se moja generacija tako zdušno klala, svi žele otići. Ta energija o nedosanjanim teritorijama je dovela do toga da 25 godina kasnije ljudi ne žele živjeti na ovim prostorima", zaključuje autor izložbe za 021.rs.

Izložbu su postavili "Art klinika" i "Žene u crnom" na 25. godišnjicu pada Vukovara. Trebala je trajati mjesec dana.

021.rs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:49