KLIMATSKE PROMJENE

GEOLOZI U ČUDU: VELIKA RIJEKA NESTALA U ČETIRI DANA 'Otišli smo tamo s namjerom da izmjerimo vodostaj, a na kraju nas je dočekala pustoš!'

 Dan Shugar/University of Washington Tacoma

Rijekama obično treba nekoliko tisuća godina da promijene svoj tok ili u potpunosti nestanu. Tako barem kažu geolozi... Međutim, jedan slučaj u Kanadi pobio je sve teorije. Jedna poprilično velika rijeka tamo je nestala u roku - četiri dana! Razlog? Klimatske promjene...

Nestajanje rijeke Slims uzrokovano je naglim topljenjem ledenjaka u gornjem toku rijeke. Velike količine otopljene vode probile su novi kanjon i rijeka je umjesto prema sjeveru i rijeci Yukon okrenula prema jugu i Tihom oceanu, piše Foreign Policy.

Stručnjaci tvrde da je ovaj fenomen najbolji dokaz klimatskih promjena i upozorenje da bi se slična stvar mogla dogoditi i na drugim područjima što bi potpuno promijenilo ekosustav i uništile sav život na nekim područjima.

Na području na kojem je nekad bila rijeka Slims danas se nalazi samo pijesak i prašina.

- Otišli smo tamo s namjerom da izmjerimo vodostaj, a na kraju nas je dočekala pustoš - rekao je geolog sa sveučilišta Illinois James Best.

- Nekad se tim područjem prolazilo brodom, a danas po njemu hodamo. Ovo je dramatična promjena...

Nestanak rijeke Slim ekspresno je utjecao na ekosustav, pogotovo na riblji svijet, a pitanje je i što će biti s obližnjim jezerima.

- Ovo je samo upozorenje. Zamislite što će se dogoditi na puno naseljenijim područjima gdje su ovakve rijeke izvor vode, ali i energije.

Stručnjak sa Sveučilišta Ohio Lonnie Thompson upozorio je da se slični fenomeni mogu očekivati na Himalaji, Andama, Aljaski i nekim dijelovima Kanade.

- Bojim se da će ovakvi incidenti događati na izoliranim mjestima našeg planeta pa će sve proći nezapaženo. Ali utjecaj na tamošnju populaciju bit će golem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:29