BIZARAN POZIV

'HALO BOB, NIJE PROŠLO...' Trump nakon povijesnog debakla nazvao novinara i objasnio mu gdje je puklo, pročitajte kako je izgledao urnebesni razgovor

 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je novinara Washington Posta Roberta Costu nakon povlačenja svog zakona o zdravstvu iz procedure, i javio mu je da je prijedlog zakona koji bi zamijenio Obamacare povučen.

Nazvao ga je sa skrivenog broja, mirnog glasa i rekao: 'Halo, Bob. Pa, jednostavno smo ga povukli'.

Prije nego što je Costa postavio ijedno pitanje, Trump je krenuo objašnjavati zašto je donio odluku o povlačenju, i za sve je okrivio demokrate.

- Nismo mogli dobiti niti jedan glas demokrata, a nešto malo nam je falilo, jako malo, no još uvijek nam je malo falilo, pa smo ga povukuli, rekao je.

Dodao je kako nema namjeru vratiti zakon na glasanje, već planira čekati dok sadašnji zakon ne zapadne u probleme, nakon čega vjeruje da će demokrati htjeti surađivati s njim i popraviti Obamacare.

- Kao što znaš, već godinama govorim da je najpametnije pustiti Obamacare da eksplodira, i onda postići sporazum s demokratima i imati jedan zajednički dogovor. I oni će doći k nama, mi nećemo morati doći k njima. Nakon što Obamacare eksplodira, rekao je.

- Ljepota u tome je da je Obamacare njihov. Pa, kad eksplodira, doći će k nama, i sklopit ćemo prekrasan sporazum za narod.

Na pitanje misli li zbilja čekati da mu demokrati priđu prije nego što nastavi reformu zdravstva, odgovorio je potvrdno.

- Pa da. Nikad nisam rekao da ću ga ukinuti i zamijeniti u prvih 61 dana, kazao je i time izravno proturiječio sam sebi i svojim savjetnicima, koji su još u studenom najavili da će započeti ukidanje Obamacarea prvog dana u Ovalnom uredu.

- Hej, mogli smo to učiniti. Ali nismo dobili ni jedan glas demokrata, ni jedan. Dakle, to znači da je Obamacare njihov, i kad to eksplodira, onda će oni doći k nama u želji da spase štogod je ostalo, i mi ćemo sklopiti pravi dogovor, rekao je.

Na pitanje zašto ne pokuša skupiti još glasova ovaj vikend i ponovno pokrenuti glasanje sljedeći tjedan, s izmijenjenim prijedlogom zakona, Trump je odgovorio:

- Pa, mogli bismo i to. Ali nismo to učinili. Uvijek je moguće, ali mi smo ga povukli, rekao je i dodao: 'Bili smo blizu'.

Na Costin komentar kako su brojni republikanci frustrirani s predsjednikom Kongresa Paulom Ryanom, te pitanje je li i on frustriran, Trump je rekao kako ga ne krivi.

- Ne krivim Paula.

Potom je ponovio istu frazu.

- Ne krivim Paula. On je vrlo naporno radio na ovome.

I onda još jednom.

- Uopće ne krivim Paula.

Razgovor je završio ponavljajući svoju tezu da je zdravstvo u rukama demokrata.

- Popravit ću ga kad eksplodira. Doći će tražiti pomoć. Morat će. Evo dobrih vijesti: Zdravstvo sada u potpunosti pripada demokratima, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:09