GOVOR USRED NOĆI

HITNO OBRAĆANJE NACIJI FRANCOISA HOLLANDEA 'Užas je još jednom pogodio Francusku'

 Charles Platiau / REUTERS

- Užas je još jednom pogodio Francusku, rekao je u noći s četvrtka na petak u izvanrednom obraćanju naciji predsjednik Francuske Republike Francois Hollande, komentirajući masakr izveden kamionom na popularnoj šetnici u Nici tijekom slavlja Dana pada Bastille.

- Večeras se kamion zaletio u ljude koji su slavili Dan pada Bastille, ubijeno je najmanje 84 ljudi, uključujući sedmero djece. Imamo 20 ranjenih na intenzivnoj njezi, rekao je Hollande.

- Terorističke napade ne možemo ignorirati, ovo je užas, moramo učiniti sve da se borimo protiv tog zla, dodao je Hollande potvrđujući da je vozač kamiona ubijen. Kazao je da tek treba ispitati je li imao suradnike.

- Francuska je napadnuta na Dan pada Bastille, simbol slobode. Fanatici se protive ljudskim pravima i zato je Francuska njihova meta, rekao je Hollande, pozivajući na solidarnost s obitelji svih žrtava.

Francuski je predsjednik rekao da je cijela država pod prijetnjom islamističkog terorizma te da svi trebaju biti budni, na apsolutnom oprezu. Najavio je jačanje sigurnosnih mjera, a rekao je da je u suradnji s premijerom i ministrima policije i obrane dogovorio da će se po potrebi u službu pozivati vojni i policijski rezervisti.

- Izvanredno stanje koje je trebalo završiti 26. srpnja produžit ćemo za 3 mjeseca, najavio je Hollande.

Rekao je i da će ojačati aktivnosti francuske vojske koja napada džihadiste u Iraku i Siriji.

- Francuska je pogođena i užasnuta ovom tragedijom, ovim monstruoznim činom, napadom kamionom na ljude koji su samo došli slaviti. Francuska je u suzama, ali će uvijek biti jača od fanatika, zaključio je svoje noćno obraćanje naciji Francois Hollande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:00