PROFESOR PATOLOGIJE

HRVAT U AMERICI Ivan Damjanov: 'Republikanci se ni malo ne brinu za socijalnu pravdu!'

Obama je dobio moj glas prije četiri godine, a dobio ga je i jučer - rekao nam je Ivan Damjanov, profesor patologije na Sveučilištu Kanzas koji u SAD-u živi već 40 godina. Ivan Damjanov (71) vrhunski je svjetski znanstvenik: objavio je više od 300 radova, koje pokriva baza Current Contents, citiranih gotovo 8000 puta, te više od 30 medicinskih knjiga i udžbenika prevedenih na niz jezika, uključujući kineski.

Druga domovina

- Iako sam vezan uz Hrvatsku gdje imam rodbinu, prijatelje i kolege s kojima surađujem, Amerika je postala moja druga domovina - rekao je Damjanov koji sa suprugom Andrejom živi u Kansas Cityju, tradicionalnoj republikanskoj utvrdi. Damjanovi su tamo među malobrojnim glasačima koji podržavaju demokrate i Obamu.

- Sebe doživljavam kao ljevičara i volio bih da je Obama malo više nalijevo, no i ovako je mnogo bolji od Romneyja. U prvom redu zbog socijalne pravde, koju republikanci potpuno zanemaruju - rekao je.

- Drugo, Obama je napravio dosta dobrih stvari. Spasili su američku autoindustriju, usmjerili zemlju u pravom smjeru i zaustavili sunovrat u koji je Amerika srljala pod Bushom - dodao je.

Veća prava manjina

- Za mene je najvažnije da je Obama imao hrabrosti i političke volje da progura zakon koji bi trebao reformirati zdravstvo. Unaprijedio je prava manjina kao što su homoseksualci i lezbijke. Imenovao je još jednu ženu u Vrhovni sud. Osobno bih želio u Vrhovnom sudu još koju osobu s liberalnim svjetonazorom da se na neki način neutralizira pogubno djelovanje reakcionarne većine pet ultradesničarskih sudaca Vrhovnog suda - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:41