'SULUDO JE TAKAV ZAKON POSTOJI'

Human Rights Watch traži da arapske zemlje ukinu zakone koji silovateljima omogućavaju izbjegavanje kazne ako ožene žrtvu

Ilustracija
 Anindito Mukherjee / REUTERS

Zemlje Bliskog istoka trebaju slijediti primjer Tunisa i odmah ukinuti zakone koji silovateljima omogućuju da izbjegnu kazne tako što će oženiti svoje žrtve, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Tunis je u srijedu usvojio zakon o zaštiti žena od nasilja koji uključuje ukidanje članka koji je dopuštao silovatelju da izbjegne kaznu ako se oženi žrtvom.

"Tunis je poslao poruku ostatku regije koja bi trebala slijediti njegov primjer", kazala je Rothna Begum, istražiteljica za ljudska prava u Human Rights Watchu zadužena za Bliski istok.

"Te su odredbe relikt prošlosti i Bliski istok i Sjeverna Afrika moraju ih ostaviti prošlosti", kazala je Begum za Reuters.

Kako ističu pobornici ukidanja ovakve prakse, takvi zakoni zapravo osuđuju djevojke da cijeli život ostanu u rukama silovatelja, izložene seksualnom nasilju i nasilju u kući.

Zemlje koje u svojim zakonima imaju ovakve odredbe su Jordan, Libanon, Bahrein, Irak, Kuvajt, Sirija i Palestinski teritoriji, objavila je globalna odvjetnička organizacija Equality Now.

"Ovaj članak zakona je nasilje nad pravima djevojaka i žena...suludo je da imamo takve zakone u našim zemljama u godini 2017.", ističe konzultant ove organizacije Suad Abu-Dajeh.

Jordanski parlament trebao bi u nedjelju glasati o tome treba li ukinuti odredbu o braku kao isprici za silovanje. U Bahreinu i Libanonu također se vode rasprave o prepravljanju ili napuštanju takvih odredbi.

Članica jordanskog parlamenta Wafa Bani Mustafa ističe kako su roditelji često suglasni oko sklapanja takvog braka kako bi se minimalizirala "obiteljska sramota". Nijedna djevojka ne bi trebala "biti predstavljena kao poklon" svom silovatelju, ističe ona.

Po njezinim riječima, ključno je završiti s praksom nekažnjavanja silovatelja i zaštititi njihove žrtve od kojih je većina mlađa od 18 godina.

U Libanonu skupina za ljudska prava Abaad vodi kampanju protiv zakona postavljajući plakate na kojima su prikazane žene u krvavim i iskidanim vjenčanicama. "Bijela haljina ne skriva silovanje", stoji na natpisima.

"To je otvoreni šamar...Ako preživite silovanje morate to proživljavati ponovno i ponovno", kaže programska menadžerica ove skupine Roula Masri.

Neke zemlje u regiji uspjele su prekinuti praksu prikrivanja silovanja sklapanjem braka. Egipat je takav zakon opozvao 1999., Maroko je revidirao zakon 2014. nakon samoubojstva jedne 16-ogodišnje djevojke i pokušaja samoubojstva 15-ogodišnjakinje, koje su obje prisiljavali da se udaju za svoje silovatelje.

Ovakvi zakoni postoje u još nekim zemljama izvan Bliskog istoka poput Filipina i Tadžikistana, objavila je organizacija Equality Now.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:45