THERESA MAY

Ista Merkel: otac pastor, nema djece, dolazi iz puka i pregazila sve muškarce

Nije se školovala u skupom internatu nego u državnoj školi, ali je studirala na Oxfordu i vrlo se brzo uspinjala u hijerarhiji stranke
 Dominic Lipinski/Pool / REUTERS

U ožujku je u Clarence Houseu, službenoj rezidenciji princa Charlesa, njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, ugostila skupinu uspješnih žena Ujedinjenog Kraljevstva.

Tijekom poslijepodnevnog druženja sa šarolikim društvom sastavljenim od poduzetnica, novinarki, dizajnerica, političarki i umjetnica netko mi je predstavio Theresu May kao “najmoćniju ženu Ujedinjenog Kraljevstva”. Na taj se opis Theresa May nasmiješila bez prigovora, znajući da se ne radi o komplimentu, nego o činjenici: kao ministrica unutarnjih poslova May je godinama - 100 godina se niti jedan od njezinih prethodnika nije zadržao na ministarskoj poziciji dugo poput nje - bila najviše pozicionirana političarka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stoga ne iznenađuje što unatoč prilično iznenadnoj odluci da postane premijerka Ujedinjenog Kraljevstva već ovaj tjedan, njezinu pojavu na poznatim vratima Downing Streeta 10 Britanci ne doživljavaju s osobitim iznenađenjem.

Kratka bitka

Njezina bitka za nasljedstvo Davida Camerona, koji je podnio ostavku jutro nakon što su se Britanci referendumom odlučili za napuštanje Europske unije, bila je kratka i jednostavna. Nakon što se Boris Johnson povukao uoči kandidature, shvativši da ga je izigrao njegov politički partner Michael Gove, a Gove je dobio najmanje glasova na inicijalnom glasovanju torijevaca, našla se u ringu s još jednom ženom: Andreom Leadsom. Ono što je Leadsom, naoko simpatičnija i optimističnija od dviju političarki, čija je prednost bila i činjenica da je od samoga početka pripadala brexitovcima, uzimala kao svoju prednost, a to je majčinstvo, na kraju ju je dokrajčilo. Komentari da je kao majka “opremljenija za upravljanje nacijom od žene koja to nije” - Theresa May i njezin suprug nemaju djece - toliko su loše dočekani da su neki od njezinih stranačkih kolega prijetili ostavkom. Očito nedovoljno iskusna Leadsom se povukla, i to je Theresi May omogućilo direktan pristup Downing Streetu 10.

Iako je David Cameron inicijalno najavljivao da će ostati na mjestu premijera do jeseni, jučer je održao svoju posljednju sjednicu kabineta i danas će obaviti sve ostale potrebne korake kako bi konačno kraljici Elizabeti II. ponudio ostavku, a time de facto Theresa May postaje premijerka.

Stalne usporedbe

Theresa May (59) druga je premijerka u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva pa stoga ne čude usporedbe s njezinom prethodnicom Margaret Thatcher. Iako May nema karizmu koja bi bila usporediva s onom Željezne Lady, njezin smisao za red, odgovornost i obaveze ulijevaju povjerenje Britancima. Vremena možda nisu kaotična kao ona koja je naslijedila Thatcher - kada su Britaniju preplavili štrajkovi zbog kojih baš ništa nije funkcioniralo, ulice Londona bile su prekrivene smećem, a nezadovoljstvo među građanima svakim je danom raslo - no jednako su izazovna. U mjesecima koji dolaze Theresa May ima jedan od najtežih zadataka u povijesti zemlje: početi proces odvajanja Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije, odnosno pokrenuti takozvani Članak 50 koji zakonski omogućava napuštanje članica.

Mudra odluka

Tijekom referendumske kampanje Theresa May je bila na strani Davida Camerona, odnosno zalagala se za ostanak u EU, ali nipošto nije bila jedno od lica kampanje. To se pokazalo strateškom odlukom jer je danas i mnogi brexitovci smatraju poželjnom opcijom za pregovore. Javnost je doživljava kompetentnom i ozbiljnom jer ima dugogodišnje iskustvo - u političkom životu zemlje sudjeluje od 1997. kada je postala zastupnica u parlamentu za Maidenhead, a 2002. bila je prva žena na funkciji glavne tajnice Konzervativne stranke. Osam godina kasnije, 2010., u Cameronovoj vladi povjerena joj je funkcija ministrice unutarnjih poslova na kojoj je pokazala ozbiljnost i nepopustljivost. Tijekom njezina mandata stopa kriminala je pala na povijesni minimum, zatvorila je mučni povijesni slučaj tragedije na stadionu Hillsborough i blokirala izručenje SAD-u britanskog hakera Garyja McKinnona. Vlastitim naporima riješila se najomraženijeg stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, ekstremističkog imama Abu Qatade kojega su predugo štitili zakoni EU.

Jedino što joj se zamjera jest nedostatak karizme i dosadnjikavost. Netko ju je opisao kao staloženu ravnateljicu u prostoriji punoj uzbuđenih dječaka iz internata.

Razumije Britance

Odrasla je u skromnoj obitelji na selu, u pokrajinama Sussex i Oxfordshire, kao jedinica vikara koji je život izgubio u automobilskoj nesreći kada je imala 25 godina. Pohađala je državnu školu, no kasnije je studirala na Oxfordu gdje je upoznala supruga Philipa koji je bio član Oxford Uniona, društva koje stvara političare.

Poput Thatcher prije nje, Theresa May razumije probleme običnih Britanaca, ali i Konzervativne stranke koja je prozivana zbog elitizma. Stoga ne čudi što je posljednjih dana njezina središnja poruka osiguravanje bolje kvalitete života za sve Britance. May, naime, tvrdi, kako neće dopustiti da njezin mandat obilježi isključivo Brexit, nego najavljuje i socijalnu reformu na temeljima vrijednosnog sustava torijevaca, a kako bi potaknula veću socijalnu mobilnost i više mogućnosti za osobni razvoj među nižim slojevima britanskoga društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:55