TRAŽI SE MOTIV

ISTRAGA U SLIJEPOJ ULICI!? Misteriozna djevojka ubojice vraćena s Filipina u Ameriku, svi se pitaju - što je 100.000 dolara radilo na njezinom računu?

 
 Profimedia, Facebook

Istraga motiva jednog od najtežih napada u američkoj povijesti u kojemu je život izgubilo 58 osoba okrenula se partnerici američkog umirovljenika koji je pucao po ljudima okupljenima na koncertu u Las Vegasu u nedjelju.

Stephen Paddock, koji se ubio netom prije nego što je policija upala u njegovu hotelsku sobu koju je pretvorio u snajpersko gnijezdo, nije ostavio naznaka razloga zbog kojih se odlučio na pokolj.

Istražna tijela nadaju se da će dobiti neke odgovore od žene koja je živjela s Paddockom - Marilou Danley. Ona je doputovala iz rodnih Filipina u Los Angeles u srijedu. Američki izvori priopćili su da nije uhićena već se FBI nada da će dobrovoljno pristati na razgovor. Policija u Manili kazala je kako je njezin povratak u SAD bio koordiniran s američkim vlastima i da se ona odlučila na povratak u SAD kako bi pokazala da nije imala nikakve veze s napadom.

Filipinska policija kazala je kako im je rečeno da je Paddock koristio njezine dokumente kad se prijavio u hotel u Las Vegasu iz kojeg je pucao na posjetitelje koncerta. Danley ima kćer koja živi u Los Angelesu. Ima australsko državljanstvo i živjela je s Paddockom u umirovljeničkoj zajednici u mjestu Mesquite u Nevadi, oko 145 kilometara sjeveroistočno od Las Vegasa.

Istražitelji proučavaju iznos od 100.000 dolara koji je Paddock (64) poslao na račun u Filipine za koji se čini da je bio njoj namijenjen kao životno osiguranje. Danley se na društvenim mrežama opisivala kao "profesionalna zaposlenica kockarnice", majka i baka. Istražitelje zanima je li Paddock potaknuo Danley da napusti SAD uoči napada.

Američki dužnosnik kazao je kako su istražitelji otkrili dokaze da je Paddock možda uvježbao planove napada na drugim mjestima prije nego što je napao posjetitelje Route 91 Harvest country music festivala s 32. kata Mandalay Bay hotela na glavnog ulici u Las Vegasu.

Istraga otkrila čitav arsenal oružja

Svježi detalji o masakru i arsenalu kojim je raspolagao Paddock pojavili su se u utorak. Policija je kazala da je Paddock pucao po masi između devet i 11 minuta prije nego što si je oduzeo život. Postavio je kamere u i izvan hotelskog apartmana kako bi vidio policiju dok mu se približava.

Istražitelji su na tri lokacije povezane s Paddockom otkrili ukupno 47 komada oružja - njegovom hotelskom apartmanu u Mandalay Bayu, domu u Mesquiteu i još jednoj nekretnini koja je povezana s njim u gradu Reno u Nevadi. Dvanaest komada oružja pronađenog u hotelskoj sobi bilo je opremljeno napravama koje ih pretvaraju u automatsko oružje i koje su legalne. Oružje - puške, pištolje i sačmarice kupio je u četiri države - Nevadi, Utahu, Kaliforniji i Teksasu.

Pretraga njegova vozila otkrila je zalihu amonijeva nitrata, gnojiva koje se može koristiti za izradu eksploziva i koji je korišten u napadu na saveznu zgradu 1995. u Oklahoma Cityju, kada je ubijeno 168 osoba. Počinitelj toga napada bio je mladi Amerikanac Timothy McVeigh.

U napadu u Las Vegasu ozlijeđeno je više od 500 osoba, od kojih su neke stradale u stampedu koji je nastao dok su posjetitelji festivala pokušavali bježati pred kišom metaka. Dvadeset ozlijeđenih još je životno ugroženo.

Ključno pitanje i dalje je neodgovoreno

Što je potaknulo napadača još nije poznato, savezni, državni i lokalni istražitelji još nisu pronašli niti jedan dokaz da je Paddock imao kontakte sa stranim ili domaćim terorističkim skupinama, a analiza njegova života nije pokazala da je postojao obrazac kriminalnog ponašanja ili govora mržnje, rekao je dužnosnik Domovinske sigurnosti.

Iako istražitelji nisu isključili mogućnost mentalne bolesti ili neke vrste ozljede mozga, 'ni za to nema dokaza', kazao je dužnosnik.

Paddockov brat Eric kazao je kako mu je napad potpuno nejasan. "Ima sve manje smisla što ga više pokušavamo otkriti", napisao je u tekstualnoj poruci u utorak Eric Paddock. "Kladim se u koliko god hoćete da neće pronaći nikakve veze ni sa čim... on je to učinio potpuno sam".

Rekao je kako obitelj ne planira održati ispraćaj za brata koji nije bio vjernik jer bi to privuklo neželjenu pažnju. Brata je opisao kao dobro zbrinutog entuzijasta, poklonika video-pokera i krstarenja koji nije patio od mentalnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:44