TENZIJE U BIJELOJ KUĆI

IZNENADNI POLITIČKI PAD ČOVJEKA KOJEG SU JOŠ DO JUČER ZVALI PREDSJEDNIKOM AMERIKE U SJENI 'Dirnuo je tamo gdje ne smije, gotov je...'

Donald Trump i Steve Bannon
 Reuters

Donald Trump u posljednjih nekoliko dana radikalno je promijenio svoju politiku, a mnogi taj nevjerojatni zaokret povezuju s činjenicom da se udaljio od svog glavnog stratega Stephena Bannona.

Podsjetimo, sve je počelo s napadom na Siriju i inzistiranjem na svrgavanju tamošnjeg predsjednika Bašara al-Asada, nakon izvješća o napadu nervnim plinom u kojem je život izgubilo više desetaka ljudi. Kad je Trumo ušao u Bijelu kuću, Asad nije bio prioritet, a sada ga odjednom treba hitno maknuti s vlasti. U isto vrijeme je, čini se, američki predsjednik zakopao ratne sjekire s Kinezima, a predsjednik Xi Jinping toliko ga je oduševio da je sam Trump priznao da osjeća veliku bliskost s njim. S druge strane, od ruskog predsjednika Vladimira Putina je sve udaljeniji. I za kraj je ostao NATO koji je u samo nekoliko dana od 'zastarjele alijanse' postao 'moderni savez za očuvanje mira u svijetu...'.

Sada se svi pitaju odakle ta nagla preobrazba Donalda Trumpa? Analitičari tvrde da je sve krenulo kada je iz Vijeća za nacionalnu sigurnost izbacio spomenutog stratega Bannona, kojeg su sve donedavno nazivali Trumpovom sivom eminencijom ili predsjednikom u sjeni. Ovaj radikalni desničar i oštri protivnik globalizacije potpuno je pao u drugi plan i New York Times nagađa da mu se možda sprema i otkaz.

NYT otkriva i zašto je Bannon pao u totalnu izolaciju. Razlog je vrlo jednostavan - dirnuo je u Trumpovu obitelj. Bannon tjednima u Bijeloj kući vodi ratove s umjerenijom strujom Trumpove administracije, prije svih s njegovom kćeri Ivankom i zetom Jaredom Kushnerom. Da se nešto događa s Bannonom, Trump je dao naslutiti u dva intervjua u kojima je minimalizirao Bannonov utjecaj na njega.

- Ja sam sam svoj strateg! - rekao je Trump u razgovoru za tabloid New York Post i dokazao da ga već pomalo iritiraju izjave da je Bannon zapravo idejni začetnik i mozak Trumpove pobjede na izborima. Posebno ga je naživcirala naslovnica uglednog tjednika Time, na kojoj je nedavno osvanuo Bannon u tom kontekstu.

Međutim, pravo poniženje za Bannona je stiglo u intervjuu za Wall Street Journal u srijedu. Trump je opisao Bannona na najjednostavniji način.

- On je samo čovjek koji radi za mene...

Naravno, razlog Bannonova pada leži i u činjenici da je Trump doživio nekoliko velikih poraza već u startu mandata - krah antiimigrantske politike, neuspjelo ukidanje Obamacarea... A Bannona se djelomično smatra odgovornim za takve radikalne ideje koje nisu prošle ili na sudskim instancama ili u Kongresu.

Za New York Times progovorila je jedna neimenovana osoba iz Trumpove administracije vrlo dobro upućena u situaciju u Bijeloj kući. Priznala je da su tenzije na najvišoj mogućoj razini, ali teško je, kaže, za očekivati da će Trump uručiti otkaz Bannonu. Razlog? U ovom trenutku ne da mu se upadati u nikakve složene i komplicirane situacije i sukobe. Međutim, njegova taktika potkopavanja i podbadanja stvorila je okruženje u kojem bi egocentrik poput Bannona mogao eksplodirati i dignuti ruke od svega.

Saveznici Donalda Trumpa potvrdili su da se predsjednik drastično promijenio - postao je puno strpljiviji i pokušava izbjegavati sukobe. Nedavno je imao jedan poduži razgovor s Bannonom i upozorio ga da malo ohladi...

- Steve je dobar čovjek, ali rekao sam mu da mora malo 'olabaviti' - rekao je Trump za New York Post, ali je bio puno izravniji u razgovoru s jednim članom svoje administracije u Bijeloj kući.

- On nije timski igrač!, navodno je ispalio.

Čini se da je na kraju Bannon ipak shvatio poruku. Iako je Jared Kushner nakratko otišao iz Bijele kuće radi odmora sa svojom obitelji, Trumpova siva eminencija se skriva. Rijetko ga se vidi i čuje, potpuno se povukao, a svojim prijateljima je rekao da pomalo shvaća 'da ne smije bacati bombe baš svaki dan i da pomnije mora birati svoje bitke...'.

Čak je svojim suradnicima rekao kako je zakopao ratne sjekire s Kushnerom. Međutim, čini se da mu predsjednik diranje u Kushnera neće tako brzo oprostiti.

Dok se Bannon grčevito bori za svoje mjesto pod suncem u Bijeloj kući, njegovi suradnici već smišljaju plan za povlačenje. U petak mu je u goste došla Rebekah Mercer, politička pokroviteljica i kći Roberta Mercera, jednog od najvećih donatora Trumpove kampanje, te se interesirala za Bannonovu budućnost u Bijeloj kući. Ona je čelnica privatne kompanije Cambridge Analytica koja se bavi analiziranjem i strategijom komuniciranja za izbore. I Bannon je neko vrijeme bio u odboru tvrtke, pa tko zna, možda se tamo i vrati...

Razlaz između Kushnera i Bannona, s obzirom na njihove karaktere i političke vizije, donekle je i očekivan. Međutim, Bannonu je problem što Kushner nije jedini čovjek koji je pokucao na Trumpova vrata i pobunio se protiv njega. Gary Cohn, glavni predsjednikov savjetnik po pitanju ekonomije i bivši predsjednik Goldman Sachsa, inače demokrat, također ne može glavnog stratega vidjeti ni nacrtanog. Tu je naravno Ivanka Trump, ali i Dina Powell, koji pokušavaju u administraciju ubaciti dašak liberalizma...

Steve Deace, konzervativni politički komentator iz Iowe oduvijek je bio skeptičan po pitanju Trumpa. Zapravo, nikad nije vjerovao u Trumpova konzervativna načela, a situacija s Bannonom samo je potvrdila njegova nagađanja.

- Otpuštanje Bannona bila bi velika Trumpova pogreška. I jako opasna.

Hoće li Trump otpustiti Bannona, to još uvijek nije jasno, ali poprilično je izvjesno da će ga sve manje slušati. Nakon svih poraza u prvih 100 dana vladavine i padanja rejtinga na najnižu razinu, Trump je odlučio preuzeti kormilo i bez Bannonovih savjeta ploviti kroz svoj predsjednički mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:14