UNATOČ DOGOVORU TRUMP-PUTIN

Izrael ne odustaje od vojnih napada u Siriji

 REUTERS

Izrael je naznačio u nedjelju, dan nakon rusko-američkog dogovora o stvaranju prekida vatre u Siriji, da će nastaviti vojne udare kako bi spriječio da se šijitski Iran i njemu srodne šijitske milicije prošire prema njegovoj granici i Golanskoj visoravni.

Američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin u subotu su dogovorili da će nastaviti zajedničke napore u borbi protiv Islamske države (IS) do njezina potpunog poraza. Dogovorili su da će raditi na stabiliziranju stanja u Siriji kada završi građanski rat, a to uključuje produljenje primirja od 7. srpnja u jugozapadnom dijelu gdje Sirija graniči s Izraelom i Jordanom.

Rusija će "sa sirijskom vladom raditi na tome da se proiranske snage povuku na određenu udaljenost" na Golanskoj visoravni blizu granice s Izraelom, rekao je dužnosnik američkog State Departmenta. Moskva nije otkrila pojedinosti o dogovoru koji su Putin i Trump postigli u subotu na rubu međunarodnog skupa u Vijetnamu.

Izrael lobira kod obiju sila kako bi spriječio mogućnost da Iran, libanonski šijitski pokret Hezbollah i druge šijitske milicije uspostave trajne baze u Siriji. Izrael želi da se Iran i te milicije drže podalje od Golanske visoravni koju je Izrael osvojio u bliskoistočnom ratu 1967. U televizijskom obraćanju na tjednoj sjednici kabineta u nedjelju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije govorio o novom rusko-američkom dogovoru o Siriji.

Njegov ministar za suradnju u regiji, Tzachi Hanegbi rekao je da taj dogovor "ne ispunjava izraelski nedvosmislen zahtjev da se snage Hezbollaha ili Irana ne smiju pomicati prema izraelsko-sirijskoj granici". "Izrael je postavio crvenu liniju i tu će biti nepopustljiv" rekao je Hanegbi.

Time je aludirao na izraelske vojne udare u Siriji koji su upereni protiv Hezbollaha ili meta za koje sumnja da su iranska skladišta oružja ili su ti napadi odgovori na napade s dijela Golana koji je u posjedu Sirije. Izraelska vojska rekla je da je u subotu srušila špijunsku bespilotnu letjelicu koja je nadlijetala Golan. Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman smatra da je to bio dron sirijske vlade te je poručio "Nećemo dopustiti šijitskim silama da u Siriji uspostave svoju isturenu bazu". Rusija, koja ima svoj vojni garnizon u Siriji, rekla je da želi da u konačnici sve strane sile napuste tu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:17