SNAŽNA PORUKA

JEDINI ŽIVUĆI TUŽITELJ IZ NÜRNBERGA O NACISTIMA 'To nisu bile zvijeri, nego inteligentni domoljubi. Svaki rat časne ljude može pretvoriti u ubojice'

 Profimedia, Zuma Press - News

Ben Ferencz, američki odvjetnik mađarskog podrijetla, koji je pred lice pravde doveo 22 nacistička oficira odgovorna za smrt više od milijun ljudi iz istočne Europe u Drugom svjetskom ratu, uglavnom Židova, Roma i komunista, ostao je jedini živući tužitelj iz Nürnberškog procesa.

Danas 97-godišnji Ferencz s obitelji se iz Transilvanije, gdje je rođen, preselio u SAD kad je bio dijete, a nakon što je na Harvardu završio pravo, prijavio se u vojsku i postao dio ekipe koja je istraživala nacističke zločine.

Bio je među prvima koje su netom poslije oslobođenja pustili u zloglasne koncentracijske logore.

U razgovoru za CBS News Ben Ferencz prisjetio se susreta s preživjelim dječakom, čiji je otac umro samo nekoliko dana prije nego što su njihovi osloboditelji ušli u kampove smrti.

- Taj dječak mi je ispričao da mu je tata svaki dan čuvao komadić kruha... U baraci bi ga prije spavanja sakrio ispod ruke kako mu ga drugi zarobljenici ne bi ukrali... Naslušao sam se groznih i jezivih svjedočanstava, stvari koje zvuče toliko nestvarno, ali nažalost, zbilja su se desile - izjavio je odvjetnik.

Poslije rata, kad se vratio u SAD, dobio je, kaže, novi specijalni zadatak - morao je prikupiti dokaze o zločinima kako bi se počiniteljima moglo suditi.

- Pronašli smo tajne dokumente koji su otkrili svu brutalnost nacističkog režima. Vojnici su u istočnoj Europi bilježili baš sve - datum, ime grada i broj ubijenih. Oko 3000 nacista imalo je zadaću likvidirati svakog Židova - starce, žene, djecu, bez imalo milosti. U spisima su se pohvalili kako su samo u Kijevu u Ukrajini 1941. godine okupili 34.000 Židova - nakon što su im zaplijenili sve vrijedno, ubijali su ih jednog po jednog, danima - prisjetio se Ferencz.

Kad se broj žrtava iz njegovih istraživanja popeo na više od milijun, američki odvjetnik, tada tek 27-godišnjak, otputovao je u Nürnberg i zatražio suđenje, koje je rezultiralo uhićenjem 22 nacistička oficira, od kojih su četvorici izrekli smrtnu kaznu vješanjem, a ostali su dobili dugogodišnji zatvor.

Prisjećajući se horora kojima je svjedočio u Drugom svjetskom ratu za CBS News, Ben Ferencz zaključio je kako svaki, baš svaki rat može od časna čovjeka napraviti ubojicu.

- Nacisti odgovorni za tolika zlodjela nisu bili zvijeri, nego inteligentni i domoljubni ljudi, nemojte to nikada zaboraviti. Rat može natjerati svakog normalnog pojedinca da čini grozne stvari. Mislite li da je čovjek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu zbilja bio monstrum? - pitanje je o kojemu svijet nikada ne treba prestati razmišljati - zaključio je Ferencz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:55