INFOGRAFIKA - POGLEDAJTE KAKO JE UBIJEN BIN LADEN!

KAKO JE UBIJEN OSAMA BIN LADEN: U kuću je upalo 25 komandosa. I on je pucao na njih. Ubijen je metkom u glavu...

Likvidacija je trajala manje od sat vremena, ali je cijela akcija planirana četiri godine. Toliko je trebalo obavještajcima da sa sigurnošću lociraju vođu al-Qa’ide. Pronašli su ga u gradu poznatom po turizmu, u kompleksu opasanom bodljikavom žicom na kraju blatne ceste

ZAGREB - Daleko od Tora Bore, za koju se godinama vjerovalo da je mjesto gdje se skriva Osama bin Laden, četiri su helikoptera američke vojske pod okriljem mraka, u 1.15 sati, u noći s nedjelje na ponedjeljak sletjela u Abbottabadu, 50-ak kilometara sjeveroistočno od Islamabada.

SPECIJAL: BIN LADENOV KRAJ

Njihov je cilj bio kompleks na kraju blatne ceste, ograđen zidom načičkanim bodljikavom žicom i kamerama, na nekim mjestima visokim 5,5 metara i, kako će se ispostaviti poslije 40 minuta, posljednje skrovište najtraženijeg terorista na svijetu, Osame bin Ladena.

INFOGRAFIKA - Kako je ubijen Osama Bin Laden

(kliknite na sliku za pregled)

Muškarci zelenih lica

Američki helikopteri Chinook i Blackhawk krenuli su iz zračne baze Gazi na sjeverozapadu Pakistana u kojoj su američke postrojbe bile stacionirane prošlog ljeta kada su Pakistancima pomagale nakon poplava.

Kada su sletjeli, iz njih je izašlo 40-ak komandosa elitnih antiterorističkih mornaričkih postrojbi SEAL, “muškarci zelenih lica”, čije su se jedinice proslavile u Vijetnamskom ratu svojom sposobnošću za organizaciju zasjeda i napada.

Lokalnom su stanovništvu na paštunskom jeziku prvo naredili da ugase svjetla i ne napuštaju domove. Za petnaestak minuta helikopteri su krenuli prema kompleksu na kraju ulice. Što se točno zbivalo iza visokih zidova, nije posve jasno, no očevici su ispričali da su se prvo začuli pucnjevi - paljba Bin Ladenovih čuvara raspoređenih na krovu - a uslijedile su najmanje dvije eksplozije. Još ujutro iz kompleksa je sukljala vatra.

Identificiran vizualno

- Čuo sam zvuk poput grmljavine, a slijedila je teška pucnjava. Tada su pucnjevi iznenada prestali. Uslijedilo je još grmljavine i velika eksplozija - ispričao je stanovnik Abbottabada, Mohamad Harun Rašid.

U kompleks, u kojemu je bilo i žena i djece, upalo je oko 25 američkih komandosa. Izbila je pucnjava, a na Amerikance je, prema tvrdnjama neimenovanih američkih dužnosnika, pucao i sam Osama bin Laden. Šef al-Qaide identificiran je “vizualno” - i ubijen pucnjem u glavu. Američki dužnosnici odbili su komentirati je li obavljena i DNK analiza.

Poginule su još tri osobe, uključujući Bin Ladenova sina, a ranjene su dvije. Jednu je ženu, koja je poginula, Bin Ladenov čuvar koristio kao živi štit.

Američka je vojska priopćila da je u akciji izgubila jedan helikopter, CG 47 Chinook, koji je zbog “tvrdog slijetanja” unutar kompleksa pretrpio mehanički kvar pa su ga američki vojnici odlučili uništiti. Prema tvrdnjama očevidaca, helikopter su srušili Bin Ladenovi čuvari.

Kurir i njegov brat

Cijela je operacija trajala 40 minuta, ali planirana je - četiri godine. Tada su obavještajne agencije konačno uspjele identificirati osobnog kurira Osame bin Ladena, ispričao je neimenovani dužnosnik kojemu je Bijela kuća povjerila zadatak izvještavanja novinara.

On je ispričao da su na temelju ispitivanja nekih osumnjičenika za terorizam američki istražitelji identificirali čovjeka za kojega su vjerovali da je jedan od malobrojnih ljudi u koje je Bin Laden imao povjerenje, a vjerovali su da se možda i zajedno skrivaju.

Okružen planinama

No, godinama nisu uspjeli otkriti njegovo pravo ime ni lokaciju. Prije dvije godine obavještajci su napokon otkrili područje na kojemu je kurir djelovao zajedno sa svojim bratom.

- No, zbog njihovih iznimnih mjera sigurnosti i dalje nismo uspijevali otkriti gdje točno žive. Činjenica da su bili tako pažljivi samo nas je dodatno uvjerila da smo na pravom putu. Napokon smo u kolovozu 2010. otkrili gdje žive - rekao je dužnosnik.

Kompleks u predgrađu Abbottabada, grada koji sa svih strana okružuje planina Sarban i koji je u Pakistanu ponajprije poznat po turizmu i sjajnim školama, zaprepastio je obavještajce.

Imao je dvoja sigurnosna vrata, bio oko osam puta veći od okolnih kuća, procijenjen na milijun dolara, ali bez telefona i interneta (pa se komunikacija odvijala preko kurira).

Sagrađen je 2005. godine, s “iznimnim” mjerama sigurnosti, s ograničenim pristupom. Glavni je dio zgrade od oko 280 četvornih metara imao tri kata s vrlo malo prozora.

Potvrda u veljači

- Obavještajni analitičari zaključili su da je kompleks izrađen upravo zato da bi se u njemu skrivao netko važan - izjavio je dužnosnik.

Sumnje je povećavala činjenica da kurir i njegov brat nisu imali poznatih izvora prihoda.

Washington je uskoro doznao da osim dvojice braće, u kompleksu živi još jedna obitelj čiji se profil slagao s obitelji Osame bin Ladena, a uključivao je i njegovu najmlađu suprugu.

Obavještajci su i iz drugih izvora doznali da je velika zvjerka koja živi u kompleksu vjerojatno šef al-Qa’ide, ali im je trebalo vremena da to sa sigurnošću potvrde. Do veljače su se u to uvjerili i Bijela se kuća počela pripremati za operaciju duboko u pakistanskom teritoriju.

Od početka ožujka američki predsjednik Obama održao je niz sastanaka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost. U petak u 8.20 sati dao je zeleno svjetlo za helikoptersku akciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:20