POZIV NA SURADNJU SA SAVEZNICIMA

Ključni članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa podržavaju sporazum s Iranom

Ed Royce
 Joshua Roberts / REUTERS

Republikanski čelnik odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Royce izjavio je u srijedu da nuklearni sporazum s Iranom treba strogo primjenjivati, ali nije pozvao na izlazak iz tog sporazuma, a njegov demokratski kolega u odboru Eliot Engel dodao je da Washington treba surađivati sa saveznicima.

"Iako taj sporazum ima mane, mislim da ga moramo primjenjivati...", rekao je Royce. Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump najranije u četvrtak objaviti novu strategiju za Iran koja bi mogla uključivati prvi korak prema izlasku Washingtona iz tog sporazuma.

Royce, kao i svaki drugi republikanac u američkom Kongresu, protivi se nuklearnom sporazumu postignutom u doba administracije Baracka Obame 2015., koji su potpisali SAD, Iran, Kina, Rusija, Britanija, Francuska, Njemačka i Europska unija.

Međutim, i dio demokrata također se protivi tom sporazumu, među kojima je Eliot Engel, član odbora za vanjske poslove,

Engel je rekao da bi okončanje tog sporazuma bilo "teška pogreška", budući da je na snazi i da ga podržavaju američki saveznici i druge sile.

"Trebamo raditi sa saveznicima i partnerima na zajedničkoj agendi, (...) a ne odvajati Ameriku od naših najbližih prijatelja diljem svijeta", kazao je.

Očekuje se da će Trump objaviti "sveobuhvatnu stretegiju za Iran", a u sklopu toga trebao bi iznijeti svoju ocjenu o tome poštuje li Iran međunarodni sporazum za suzbijanje svog nuklearnog programa.

Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao kako se očekuje da će Trump objaviti širu američku strategiju prema Iranu koja će biti više na crti sukoba. Trumpova administracija često kritizira postupanje Irana na Bliskom istoku.

Ako Trump odbije potvrditi da Iran poštuje sporazum, čelnici američkog Kongresa imat će 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu koje su suspendirane prema sporazumu.

Prema zakonu, američki predsjednik svakih 90 dana mora izjaviti pred Kongresom poštuje li Iran sporazum i je li ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Država. Do sada on je potvrđivao sporazum, ali je istaknuo da će ključna ocjena biti 15. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:06