ODMAZDA ZBOG KEMIJSKOG NAPADA

KLJUČNIH 57 SATI: KAKO JE DOŠLO DO PRVOG AMERIČKOG NAPADA NA SIRIJU Trump je odluku donio iznenada, procurili su detalji dramatične pripreme akcije

 THE WHITE HOUSE

U utorak ujutro američki predsjednik Donald Trump u Ovalnom uredu Bijele kuće vidio je na televiziji slike mrtve djece koja su pobijena plinom u Siriji. Tog trenutka, kako u insajderskom izvještaju opisuje Wall Street Journal, odlučio je da mora reagirati, ali nije imao nikakav jasan plan. Novoimenovani predsjednik bez ikakvog vojnog i političkog iskustva u sljedećih 57 sati, nakon niza konzultacija sa savjetnicima, donio je odluku o pokretanju prvog američkog zračnog udara na sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada, i to prve takve operacije u šest godina trajanja sirijskog građanskog rata.

"Taj ga je trenutak na neki način promijenio. Bilo mi je jasno da se na vrlo osoban način povezao s onim što se dogodilo u Siriji. Mislim da se osjećao kao da nema izbora", ispričao je za WSJ senator Bob Corker koji je razgovarao s Trumpom u četvrtak navečer, upravo nakon što je SAD lansirao 59 projektila tipa Tomahawk na zračnu bazu u sjevernoj Siriji.

Trump je u srijedu poslijepodne na sastanku u Bijeloj kući kazao svojim pomoćnicima da želi "proporcionalni odgovor". Iskristalizirale su se dvije opcije: dvije vojne (jedna agresivnija od druge) i jedna koja uključuje skup diplomatskih i ekonomskih mjera. U četvrtak oko 13:30 na sastanku održanom u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One Trump je na koncu odabrao manje agresivnu vojnu opciju.

Kad je stigao na Floridu oko 16 sati, ponovno je okupio svoj tim i naredio zračni napad. S time su bili suglasni ministar obrane Jim Mattis, državni tajnik Rex Tillerson, savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, potpredsjednik Mike Pence te Jared Kushner, Trumpov zet i viši savjetnik Bijele kuće. S druge strane, Trumpov glavni strateg Steve Bannon bio je protiv vojnih udara.

U 19:10 Trump je obukao smoking i u pratnji svoje supruge Melanije otišao na večeru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i njegovom suprugom. Dok su večerali, američka je vojska lansirala Tomahawke na Siriju, koji su pogodili svoje ciljeve do konca večere. Ispraćajući kineskog predsjednika, Trump ga je obavijestio što se događa, i zatim otišao u sigurnu sobu (Sensitive Compartmented Information Facility - SCIF), gdje se nadgledala cijela operacija.

U.S. President Donald Trump (L) and China's President Xi Jinping walk along the front patio of the Mar-a-Lago estate after a bilateral meeting in Palm Beach, Florida, U.S., April 7, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS
Američki predsjednik Trump i Xi Jinping na Floridi

Trump posramio Xija

Xi Jinpinga, kineskog predsjednika koji se u tom trenutku kao gost američkog predsjednika nalazio u Mar-a-Lagu, Donald Trump je navodno o napadu usmeno obavijestio, ali nije poznato kada, Wall Street Journal tvrdi da mu je to spomenuo nakon večere.

Kada god da je to bilo, Xi teško može biti zadovoljan. Trump je pokrenuo napad koji mijenja stvari u jednom od najvažnijih međunarodnih žarišta. A kriza o kojima su trebali razgovarati u Istočnoj Aziji ima napretek. Akcija protiv Bašara al-Asada, koju je Trump objavio nakon večere, zasjenila je posjet čiji je cilj bilo upoznavanje kineskog predsjednika s njegovim američkim kolegom Donaldom Trumpom. Formalniji razgovori, koji su bili najavljeni za jučerašnji dan, morali su izmijeniti dinamiku jer je Trump akcijom u Siriji pokazao da se ne boji djelovati i da nije osoba koja dugo vijeća i važe posljedice. Kina se po pitanju Sirije dosad držala Rusije, stavljajući veto na sve akcije predložene u Vijeću sigurnosti UN-a kojima je cilj bilo djelovanje protiv Bašara al-Asada. Stavljajući po strani tu “sitnicu”, napad na Bašara, sastanak je počeo dobro. Trump je rekao kako je sretan zbog početka “jako dobrog odnosa”, ignorirajući svoje redovite Twitter paljbe u smjeru Pekinga. Xiju i supruzi poslužena je večera s odreskom kao glavnim jelom, iako je Trump, kada je Xi došao u goste bivšem predsjedniku Baracku Obami, izjavio kako bi mu on umjesto državničke večere ponudio Big Mac. “To je ipak vođa zemlje koja siluje američku ekonomiju”, ustvrdio je Trump.

Odmah na početku susreta Trump se našalio da je “razgovarao sa Xijem, ali ništa, baš ništa nije uspio izvući iz njega”. No, na to je dodao kako barem ima osjećaj da su se sprijateljili te vjeruje da će u dugoročnom smislu imati “odličan odnos”, a tome se, kako je istaknuo, jako veseli. Pohvalio je i Xijevu suprugu Peng Liyuan, poznatu pjevačicu u Kini, navodeći kako mu je čast što ugošćuje takav talent, odnosno veliku zvijezdu. (Antonija Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:41