EKSKLUZIVNA REPORTAŽA

KOLINDINA GARDA Skriveni svijet vojnika Počasno-zaštitne bojne: Pogledajte kako izgleda spartanski trening elitnih komandosa koji štite predsjednicu

Zavirili smo u skriveni svijet jedne od najelitnijih postrojbi Oružanih snaga, Počasno-zaštitne bojne, koja se ovih dana priprema za prestižno natjecanje u crossfitu Viribus Unitis.

Sportski vojni događaj održat će se sljedeći tjedan, 21. prosinca u zagrebačkoj vojarni Tuškanac, a stožerni narednik Dalibor Delić pokazao nam je kako se u PZB-u pripremaju za tu manifestaciju, odnosno kako inače izgledaju spartanski treninzi ove postrojbe. Počasna bojna inače broji tristotinjak vojnika, a zadužena je za izvršavanje ceremonijalnih i protokolarnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha, odnosno predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade i Ministarstva obrane.

Tjelesna spremnost vojnika ove postrojbe, tumači nam narednik Delić, na vrlo je visokoj razini, velika se pažnja posvećuje i prehrani vojnika te svim ostalim parametrima koje zahtijevaju najveću razinu spremnosti. - Teretane su out, to su zastarjele metode vježbanja. Nama treba vojnik koji će moći podignuti svog ozlijeđenog kolegu, trčati s njim u rukama 200 metara, preskočiti jarak, puzati, odnosno biti u potpunosti spreman za nepredviđene situacije. Osnovni cilj je stvoriti snažnog, jakog, izdržljivog, mobilnog, fleksibilnog, koordiniranog i brzog hrvatskog vojnika - objašnjava narednik Dalibor Delić iz Počasne bojne.

Funkcionalan trening

Zbog toga su unazad dvije godine u toj postrojbi prvi u Hrvatskoj uveli Hard body workout sustav vježbanja, u kojem se primjenjuju najnovija dostignuća u funkcionalnom treningu, a koji se danas koristi u svim vojskama svijeta.

- Ovakav visokointenzivan intervalni trening zaista je superioran način treniranja, a može se provoditi bilo gdje. Uz vlastito tijelo te tek nekoliko trenažera, za ovu metodu vježbanja potrebno je samo dva metra prostora. Mi koristimo TRX, koji je jedan od trenutno najpopularnijih rekvizita za vježbanje u svijetu, te girju ili Kettlebell, posebno oblikovan uteg koji se koristi za izvođenje balističkih vježbi koje objedinjuju aerobni i anaerobni trening - objašnjava Delić.

Trening je prošao i tim projekta Aktivna Hrvatska, Renata Sopek , Ivan Antunović i Lukrecija Dragić

Skida masno tkivo

Jedna od stvari koja se pokazala izrazito funkcionalnom jest oponašanje životinjskih i iskonskih ljudskih pokreta, kao što je primjerice puzanje. A tijekom njihovih treninga vojnici redovito oponašaju mačku, leoparda, majmuna, zmaja, raka, kobru, medvjeda, škorpiona pa čak i zeca, galeba, kondora, gorilu, vranu i krokodila. - Ovakve vježbe izrazito su učinkovite jer dovode do poboljšanja koordinacije, refleksivne snage, stabilnosti, mobilnosti i fleksibilnosti.

- U kombinaciji s TRX-om i kettelebellom čine vrlo intenzivan intervalni način treniranja gdje uz maksimalni intenzitet rada i minimalni interval odmora dovodi do onoga takozvanog efekta topljenja masti. Na vlastitom primjeru mogu reći da sam zahvaljujući ovom programu podosta smanjio masno tkivo unazad pola godine. Velik smo napredak ostvarili u našoj postrojbi i zato ćemo ovaj način vježbanja pokušati implementirati i u druge vojne postrojbe RH - tumači Delić.

Renata Sopek

Inače, ovaj program se provodi tri do četiri puta tjedno, treninzi su kratki, traju tek 45-50 minuta, ali su raznoliki, zabavni i intenzivni i svatko sebi može dozirati intenzitet. - Mi smo odabrali intervalnu metodu treninga jer ona podrazumijeva naizmjenično vježbanje visokim i niskim intenzitetom. Tako najprije izvodimo vježbe kojima dolazimo do krajnjih granica izdržljivosti, zatim se nakratko odmorimo vježbama niskim intenziteta i tako potičemo metaboličke procese koji tope masti, ali istovremeno dobivamo snagu i izdržljivost - kaže narednik.

Aktivna Hrvatska

Inače, zahtjevan trening kakav prolaze ovi časni vojnici prošli su i treneri nacionalnog projekta Aktivna Hrvatska, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Renata Sopek, Ivan Antunović i Lukrecija Dragić ususret početku nove sezone projekta Aktivna Hrvatska dobro su se namučili prateći zahtjevne izrazito funkcionalne, životinjske i iskonske pokrete koji su dio treninga koji prolaze i vojnici Počasne bojne. Naučenim vojnim vježbama treneri Aktivne Hrvatske uskoro će organiziranim vježbanjem potaknuti građane Hrvatske na veću aktivnost i zdraviji život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:04