NEVJEROJATAN IZNOS

KONGRES ODOBRIO GOLEMI VOJNI PRORAČUN PREMA TRUMPOVOM PLANU Američka vojska postat će još veća i još jača, ali pitanje je tko će sve to platiti...

 REUTERS

WASHINGTON - Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je u petak svoju verziju golemog godišnjeg proračuna za obranu čime je podržao želju predsjednika Donalda Trumpa za većom i snažnijom vojskom, ali je izostavio sporne amandmane u vezi s transrodnih vojnika i klimatskih promjena.

Prijedlog Zakona o nacionalnoj obrani (NDAA) koji određuje vojnu politiku i odobrava 696 milijardi dolara za potrošnu ministarstva obrane usvojen je je 344 glasova za i 81 protiv.

Dvostranačku potporu većoj potrošnji za obranu pokazuje činjenica da je prijedlog podržalo 227 republikanaca i 117 demokrata, a samo je osmero republikanaca i 73 demokrata glasovalo protiv.

No prijedlog mora prijeći još prepreka prije no što postane zakon, prije svega zato što će znatno povećati potrošnju za vojsku s prošlogodišnjih 619 milijardi unatoč ograničenjima vladine potrošnje određenim zakonom o proračunskom nadzoru iz 2011. godine.

Senat će o svojoj verziji NDAA-a glasovati kasnije ove godine, a dvije verzije se moraju uskladiti prije no što se pošalju predsjedniku Trumpu koji prijedlog treba potpisati, čime postaje zakon, ili odbaciti.

Tijekom rasprave o amandmanima na NDAA ovoga tjedna Predstavnički dom je odbacio amandman podržan od republikanaca koji bi okončao politiku Pentagona osiguravanja operacije promjene spola i drugih terapija za transrodne pripadnike vojske u aktivnoj službi.

Zastupnici su se također usprotivili amandmanu republikanca koji bi spriječio Pentagon da provodi politike uvođenja zelene energije i politike vezane za borbu protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:57